I Mandžukić mora priznati: Rakitić je hrvatski broj 1

U dvoboju Marija Mandžukića i Luke Modrića u polufinalu Lige prvaka jedan će sigurno otpasti, a Ivan Rakitić sa Sevillom mora preskočiti Valenciju do finala Europa lige. Njihova lica krase sportske naslovnice širom Europe, a ispred svih se ističe "kapetan Raketa".

Rakitić je od jeftinog pojačanja (Schalke je dobio samo 2,5 milijuna eura) postao jedna od najisplativijih kupovina andaluzijskog kluba, ikona koju obožavaju i navijači. Zatrpana ponudama Sevilla mu danas nudi novi bogati ugovor uz još bogatiju odštetnu klauzulu. Kapetansku traku dobio je lani, jesenas je izvukao Sevillu s dna ljestvice, uveo ju u borbu za Ligu prvaka i neočekivano ju pogurao u polufinale EL. U ključnoj utakmici s Portom igrao je bolestan pod temperaturom.

"Ne znam ni sam koliko sam tableta popio. Cijelu utakmicu sam igrao pod temperaturom, ali nisam to htio propustiti. Htjeli smo ih sažvakati za pobjedu. Bilo je nezaboravno. Ovo što se događa posljednjih dana u Španjolskoj sa Sevillom i Atleticom, bolje je iskusiti nego pokušati objasniti", rekao je Rakitić nakon što su on i njegovi suigrači "pojeli" Portugalce.

Upravo zato Rakitić zaslužuje titulu najboljeg hrvatskog nogometaša ove sezone. Na stranu gola statistika, koja je uistinu impresivna za jednog veznjaka, no on je igrač koji se žrtvuje za momčad, todocampista na kojeg možete jednako računati u napadu i obrani, koji suigrače hrani savršeno preciznim ubacivanjima, a kapetansku krv pokazao je nakon nekoliko promašenih jedanaesteraca ove sezone kada je rekao da će i dalje svaki put preuzimati odgovornost.

U 43 utakmice ove sezone Rakitić je zabio 15 golova i upisao 19 asistencija čime se svrstao među najbolje igrače Primere. A pored Ronalda, Messija, Balea i Diega Coste to nije lako.

Hrvatski reprezentativci, statistika u svim klupskim natjecanjima ove sezone:

Mario Mandžukić 42 utakmice, 24 golova, 10 asistencija, 72% uspješnih dodavanja
Ivan Rakitić 43 - 15 - 19 - 78,6%
Luka Modrić 42 - 2 - 7 - 90,1%

Ivica Olić 31 - 12 - 3 - 69%
Ivan Perišić 32 - 5 - 7 - 71%
Eduardo da Silva 22 - 10 - 2
Darijo Srna 31 - 6 - 7
Nikica Jelavić 22 - 6 - 3
Danijel Pranjić 27 - 5 - 2
Niko Kranjčar 25 - 2 - 3
Mateo Kovačić 29 - 0 - 2

Izvor: Transfermarkt, WhoScored

Index.hr