I Borac i Željo se nadaju bodovima za zelenim stolom

Prekid se dogodio u 31. minuti pri rezultatu 1:0 za Željezničar, bliski kontakt navijačkih skupina je na svu sreću spriječen, ali se utakmica nije nastavila i konačnu odluku o epilogu će nakon pregleda izvješća službenih osoba donijeti Natjecateljska i Disciplinska komisija NS-a BiH. Zanimljivo, iz tabora oba kluba priželjkuju osvajanje tri boda za zelenim stolom - Željezničar, jer su domaćini načinili velike propuste u organizaciji, te iz razloga jer su Plavi do prekida imali vodstvo od 1:0, dok u Borcu tvrde da se gosti nisu željeli vratiti na teren nakon što su se, po njihovom mišljenju, stekli uvjeti za nastavak susreta, piše dnevni list.

- Žao mi je što je došlo do prekida, ali nakon onoga što se dogodilo, jedina ispravna odluka je bila prekinuti utakmicu. Tko je mogao jamčiti da se opet nešto slično neće dogoditi, ili smo možda morali čekati ponovno utrčavanje navijača na teren?! Moram reći da su domaćini bili korektni, i igrači i stručni stožer, ali ovakvom ponašanju navijača jednom se treba stati u kraj, komentirao je strateg Željezničara Amar Osim.
Direktor Borca Radmilo Šipovac priznao je propust domaćina u organizaciji susreta, ali je napomenuo da su se nakon pražnjenja tribina stekli uvjeti za normalan nastavak igre. Po njegovim riječima, gosti iz Sarajeva ni po koju cijeni nisu željeli nastaviti susret, a taj je potez nazvao kukavičkim.
- Istina je da je ovaj događaj propust Borca i mi osuđujemo svaki oblik nasilja na nogometnim terenima. Međutim, isto tako osuđujemo kukavičko ponašanje Željezničara. Oni ni u jednom trenutku nisu imali namjeru nastaviti utakmicu. Osim nam je poručio da je za njih utakmica završena čim je prvi navijač utrčao u teren. Odmah je poslao igrače na tuširanje jer je vidio šansu za osvajanjem tri boda za zelenim stolom, oštro je reagirao Šipovac.
Jasno, puno toga ovisit će o izvješću službenih osoba, delegata Davora Ristovića (Istočno Sarajevo) i glavnog suca Tomislava Čuića (Tomislavgrad). Navodno, oni su smatrali da su se nakon odlaska navijača koji su izazvali prekid stekli uvjeti za nastavak susreta, no u Željezničaru su ipak odlučili kako neće nastaviti susret. Glavni sudac Tomislav Čuić nije želio komentirati ove navode, tek je potvrdio da će uredno izvješće poslati nadležnim tijelima NS-a BiH. Tim menadžer Željezničara Rusmir Cviko tvrdi da je Čuić kazao kako uvjeti za nastavak susreta ne postoje.
- Vjerujem da će isto to crno na bijelo napisati u svom izvješću, kazao je Cviko.
Disciplinska komisija lako će riješiti svoj dio posla jer je očit propust domaćina u organizaciji susreta, no Natjecateljska komisija mogla bi se naći u dvojbi s obzirom da će trebati razjasniti koji klub snosi odgovornost što se utakmica nije odigrala do kraja. J.S.

Epilog: Tri privedene osobe, četiri policajca ozlijeđena

Nakon prekida utakmice i pražnjenja stadiona, skupina navijača FK Borac je u ulicama Gundulićeva i Aleja Svetoga Save bacanjem kamenja i komada betona četvorici policijskih službenika nanijela tjelesne povrede, oštećena su i dva službena, te jedno privatno vozilo. Tom prilikom lišena su slobode tri osobe. Protiv navedenih bit će podneseni Zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprječavanju nasilja na sportskim priredbama i Zakona o javnom redu i miru, a protiv jedne osobe i zbog počinjenog krivičnog djela "Napad na ovlaštenu službenu osobu u vršenju službene dužnosti", priopćeno je iz banjolučke policije.

U utorak o eventualnim kaznama

Po neslužbenim informacijama u izvješću delegata piše da je susret prekinut zbog ulaska navijača na travnjak, a s obzirom da tribine ni nakon sat vremena nisu bile potpuno ispražnjene utakmica nije mogla biti nastavljena. Predsjednik Natjecateljske komisije Rudolf Marić kazao je da će to tijelo postupiti striktno prema propozicijama natjecanja.
- Ne bih ništa prejudicirao prije sjednice. Moramo pregledati izvještaje s utakmice i snimke, pa tek onda odlučiti o eventualnim mjerama koje će sigurno biti određene prema propozicijama natjecanja, Marić.
Disciplinska komisija u utorak će razmatrati eventualne kazne.
- Nijedan klub neće moći pobjeći od kazne, pa tako ni Borac. Čim navijači uđu u teren i prekinu utakmicu zna se što slijedi, jasno je poručio prvi čovjek Disciplinske komisije Goran Kosorić.