HŠK Zrinjski: Učinak bolji od igre

HŠK Zrinjski, Dragan Perić
Kao prvo, Zrinjski je u prvih pet kola imao utakmicu više u gostima, a već to je dovoljan razlog za zadovoljstvo, jer je mostarski klub ipak u željenom plusu, a taj plus još više dobiva na težini s obzirom na raspored, jer su protivnici na domaćem terenu bili klubovi koji su u prošloj sezoni završili na drugom (Široki Brijeg) i trećem mjestu (Borac). Najveći razlog za zadovoljstvo je ipak činjenica što je bodovni učinak puno bolji nego što je bila igra Zrinjskog u prvih pet kola, jer se s tri postignuta pogotka teško može osvojiti više od devet bodova, iako je u teoriji, naravno, moguće. Jasno, ne tvrdimo da Zrinjski ima više bodova nego što je zaslužio, jer u trijumfima protiv Širokog Brijega (1:0), Travnika (1:0) i Borca (1:0) Perićevoj momčadi nije ništa poklonjeno - kao primjerice Željezničaru protiv Borca (1:0), ali smo ipak mišljenja da razloga za preveliko nezadovoljstvo nema, a koje je ipak prisutno zbog nedjeljnog poraza od Zvijezde (0:2). Ukratko, niti je bilo potrebe za euforijom nakon tri vezane pobjede pa isto teka nema niti potrebe za razočaranjem nakon poraza u Gradačcu, drugog ove sezone nakon startnog od Leotara (0:1) u Trebinju.
Problemi u igri Zrinjskog su očiti, jer se za otkrivanje istih ne treba biti preveliki stručnjak. Jednostavno, igra prema naprijed je daleko od dobre, a onda je logično da trpi i realizacija. Naime, bez stvaranja pravih prilika teško je očekivati golove, a u tri (Leotar, Borac, Zvijezda) od pet utakmica Zrinjski iz igre praktički nije kreirao nijednu stopostotnu priliku, tako da to definitivno može biti olakšavajuća okolnost za Igora Aničića, napadača koji još uvijek čeka prvijenac u dresu s lentom, iako je istina i da njegove dosadašnje igre ne mogu dobiti prolaznu ocjenu. Ono što je dobro jest igra u defenzivi, jer je u pet utakmica Zrinjski primio samo tri pogotka. Usporedbe radi, prošle sezone ih je u prvih pet kola primio čak jedanaest, ali ih je zato postigao - petnaest, odnosno dvanaest više nego u ovosezonskih 450 minuta.
Na kraju prvenstvene utrke najvažniji će ipak biti bodovi, a Zrinjski ih zasad ima devet, jedan više nego nakon prvih pet kola prošle sezone, usprkos činjenici što je postigao dvanaest pogodaka manje.

Žuržinov, ipak, nije centralni vezni

Iza Igora Žuržinova već je 167 službenih nastupa u dresu Zrinjskog, tako da će vrlo brzo biti ispred službenog rekordera Marija Ivankovića (177). Ovo je njegova već sedma sezona Pod Bijelim brijegom, a najveći broj od spomenutih 167 utakmica, njih vjerojatno devedeset posto, odigrao je na - lijevom boku! Kako je i kada onda postao "fantasista"? "Krivac" je Slaven Musa, koji ga je, vjerojatno zbog gužve na lijevoj strani (Stojkić, Marjanović), na tu poziciju prvi put stavio u proljetnom ogledu protiv Čelika (1:1), a na toj poziciji s njim je počeo i Dragan Perić protiv Zvijezde. Žuržinov je igrač kojeg definitivno treba vratiti u formu, ali to će ići puno teže ako ga se koristi na poziciji koja nije njegova. Naravno, nije nam namjera miješati se u Perićev posao, ali Žuržinov jednostavno nije profil igrača kakav su Mladen Žižović, Zajko Zeba ili Wagner, nego igrač čije je "prirodno okruženje" uz lijevu aut-liniju.

Debi Ivana Ferenca

U ono malo minuta što je dobio praktički se nije ni sastao s loptom, ali Ivan Ferenc u utakmici protiv Zvijezde je ipak upisao službeni debi u dresu mostarskog kluba. Radi se o 21-godišnjem napadaču koji je prošao omladinsku školu Zrinjskog, ali koji je priliku Pod Bijelim brijegom dobio tek nakon što je minute skupljao igrajući za Branitelj i pola godine Zvijezdu.

Treći karton za Markovića

Nakon reprezentativne stanke Zrinjski će borbu za bodove nastaviti utakmicom protiv aktualnog prvaka Željezničara, a u tom ogledu Dragan Perić neće moći računati na Gorana Markovića, koji je u Gradačcu dobio treći žuti karton.

DRAGAN PERIĆ
Puna odgovornost je na meni

Razočaran je Dragan Perić bio dan nakon Gradačca, kako zbog poraza, ali još više zbog odluka koje je donio uoči utakmice protiv Zvijezde.
- Punu odgovornost za poraz u Gradačcu preuzimam na sebe i to iz razloga jer sam uoči utakmice donio pogrešne odluke. Moj stav je da mogu igrati samo igrači koji su maksimalno spremni i zdravi, a to u nedjelju nije bio slučaj. Igor Melher, Anto Radeljić, Igor Žuržinov i Vučina Šćepanović nisu bili potpuno fit, a od njih četvorice u početnom sastavu su bili svi osim Radeljića, tako da je jasno zašto preuzimam odgovornost na sebe, izjavio je Perić.
- Zbog toga se ispričavam našim navijačima koji su nam i u Gradačcu bili dvanaesti igrač, zatim klupskim čelnicima koji ulažu maksimalan napor, a najviše igračima koji su protiv Zvijezde trebali dobiti priliku, a nisu zbog mojih pogrešnih odluka. Nakon nekih utakmica kaže se da igrači moraju izvući pouke, ali nakon ove pouku definitivno ja moram izvući, jer se sigurno više neće dogoditi da u sastavu bude igrač koji nije maksimalno spreman, dodao je Perić.
Devet bodova osvojio je Zrinjski u prvih pet kola, a to je učinak koji ne zadovoljava Perića.
- Nisam zadovoljan, jer smatram da smo mogli i morali više u utakmicama protiv Leotara i Zvijezde. Igra? Ona nije na željenoj razini, a protiv Zvijezde nije bila iz razloga koje sam već naveo, zaključio je Perić.

Piše: Mario Pandža / Dnevni list