HŠK Zrinjski: Sedmi uzastopni nastup u Europi i šest vezanih sezona borbe za naslov

FK Radnik Bijeljina, HŠK Zrinjski, HŠK Zrinjski, pl bih
No to opet ne znači da Plemići na ljeto neće i puno mijenjati - možda na svim frontovima.
Rekordni sedmi naslov prvaka gotovo je sigurno izmakao Zrinjskom. Izgubili li Sarajevo plus šest u tri zadnja kola, bit će to pravo čudo. U Mostaru to nisu doživjeli kao katastrofalan ishod, jer ipak je Bordo tim u prednosti veliki dio sezone, ipak su Plemići zbog raznoraznih razloga cijelo vrijeme kaskali. Ulaziti u razloge zašto se sezona odvila kako jeste, ostavit ćemo za neku drugu priliku, jer u ovom se trenutku intrigantnije čini pogledati u blisku budućnosti i zapitati se što onda donosi?

Baki i devetorici ističe ugovor

Zrinjski ove sezone ima kadar ispunjen kvalitetom, ali brojne ozljede ključnih igrača nisu dozvolile da se ta kvaliteta pretoči u trofej, odnosno nešto više od drugog mjesta. No ipak, to drugo mjesto nije katastrofa, omogućit će ono Mostarcima da nastave u kontinuitetu igrati Europu, da se u kontinuitetu nastave boriti za titule. Europu su osigurali četrnaesti put, sedmi put u nizu, a za titulu su se, uključujući i tekuću kampanju, bore već šest uzastopnih sezona. To su brojke koje obvezuju, po kojima se Uprava ravna i za ono što dolazi idućeg ljeta, a već se otprilike zna scenarij.
Krenimo od klupe, na kojoj Blažu Sliškoviću ističe ugovor. Nakon dvije vezane titule, nakon odlaska s klupe na kraju prošle i povratka na istu početkom tekuće sezone, dojam da je Baka nagovoren da se vrati pomoći vrlo je snažan i zapravo odgovara činjeničnom stanju. Pitanje koje se sada nameće samo po sebi, je li se Slišković umorio i hoće li ostati još jednu sezonu? Kadar će također doživjeti promjene, ne samo zbog toga što devetorici (Galiću, Jakovljeviću, Barišiću, Perišiću, Pezeru, Filipoviću, Bekriću, Veselinoviću, Aćimoviću)

ističu ugovori - jer nekima će se klub zahvaliti. Jasno, Filipović je već bivši jer je već potpisao transfer u Grčku. Promjene u kadru, dakle, mogle bi biti brojne, ali događale su se one i uoči sezona 2013/14. i 2015/16. pa je Zrinjski s poprilično različitim kadrom u tim kampanjama odnosio titule.

Uloga nositelja

Ono što će također biti zanimljivo je, kako će se Zrinjski snaći u novom europskom ljetu? U ždrijeb 1. kola kvalifikacija Europske lige (pretkolo igraju samo najslabiji klubovi Europe), Mostarci će ući s respektabilnim koeficijentom (5.25), a vrlo vjerojatno nositelj će biti i u drugom kolu - ako prođe. To će sigurno pomoći u nastojanju kluba da kroz europske nastupe namakne što više novca. Prošlog ljeta kroz šest utakmica osvojeno je skoro 1.6 milijuna UEFA-inih maraka, ali treba znati da su Mostarci zahvaljujući novom sustavu i pored poraza u 1. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka europsku priču nastavili - u Europskoj ligi. Idućeg ljeta ispadanje će značiti ispadanje.
Koeficijent možda neće biti presudan, ali uloga nositelja sigurno može pomoći, a da Zrinjski nije bez razloga u toj poziciji potvrđuje situacija u taborima naših preostalih predstavnika u kvalifikacijama za Europsku ligu - Široki neće biti nositelj u 1. kolu, Željezničar bi, ukoliko dobije licencu i izbori Europu, to mogao nekako i napraviti, ali prođe li dalje, u ždrijeb 2. kola upast će kao nepostavljeni klub.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]