HŠK Zrinjski se diže na razinu koju zaslužuje

No, ovdje nećemo o tome, nego o radu novog klupskog rukovodstva koje za prvih pet mjeseci može dobiti najvišu ocjenu. Ne, nije to osobno mišljenje potpisnika ovih redaka, nego zaključak do kojeg je lako doći, kako iz površne analize njihovih poteza, tako i iz izjava onih koji od poteza klupskog rukovodstva najviše ovise.

- O novim klupskim čelnicima mogu govoriti isključivo u superlativima. Na svaki zahtjev stručnog stožera odgovoreno je pozitivno, tako da su njihove zasluge za ostvareno u prvom dijelu sezone ogromne. Mislim da su toga svjesni i naši navijači, ali tu je još jako puno stvari koje se ne vide izvana, izjavio je trener Dragan Perić nakon završetka prvog dijela sezone, a slično je ponovio i kapetan momčadi Igor Melher, kojem je ovo peta sezona od povratka Pod Bijeli brijeg.
- Ova Uprava definitivno radi studiozno i planski, ali to je slučaj od njihovog dolaska u klub, izjavio Melher.

Podsjetimo, Zrinjski je redizajnirano klupsko rukovodstvo dobio na Skupštini održanoj 26. lipnja, dok je Marin Raspudić, inače direktor Zračne luke Mostar, novim predsjednikom izabran tek 6. srpnja. Datume navodimo s razlogom, budući da oni jasno potvrđuju koliko je Zrinjski kasnio s pripremom nove sezone. Naime, novog predsjednika Zrinjski je dobio tek mjesec i pol dana nakon spuštanja zavjese na sezonu 2011./2012., odnosno dvanaest dana nakon što je Dragan Perić počeo pripreme s momčadi.

- Prije svega želim naglasiti da novi saziv UO-a broji dvadeset članova, a ja sam među njima samo prvi među jednakima, jer samo maksimalnim angažmanom svakog člana možemo napraviti ono što želimo, a ja u ovom trenutku mogu reći da želimo puno, izjavio je Raspudić na službenom predstavljanju.

- Što se tiče rezultatskih ambicija, jasno da one ne mogu biti male, jer smo jasno odredili kako minimum ispod kojeg nećemo ići jest plasman u Europu, kazao je, pak, Davor Martinović, mostarski odvjetnik i predsjednik Nadzornog odbora Euroherca, koji je izabran za dopredsjednika.

Novi čelnici drugi put pred novinare su izišli pred sami početak sezone, a tada je Raspudić potvrdio da je trećim članom predsjedništva imenovan Danko Šulenta, vlasnik mostarske tvrtke Interagent.

- Drago nam je da je Šulenta pristao ući u predsjedništvo, jer smo uvjereni da s njim dobivamo jednu dimenziju više te da će nam on pomoći od Zrinjskog napraviti ono što želimo, kazao je Raspudić.
O stanju u kojem su zatekli klub (čitaj klupske financije) novi članovi predsjedništva nisu željeli javno govoriti, nego su se isključivo posvetili ispunjenju ciljeva, prvo onih kratkoročnih nužnih za normalno funkcioniranje kluba i željenu borbu za Europu, a onda i dugoročnih kako bi Zrinjski opet dosegnuo razinu koju dvostruki prvak BiH zaslužuje. O ovim drugim, naravno, moći će se govoriti tek za nekoliko mjeseci, no dosadašnji potezi ipak jasno sugeriraju da su novi čelnici mislili ozbiljno kada su na predstavljanju kazali kako od Zrinjskog žele napraviti klub koji će biti "neosporni sportski autoritet i oličenje profesionalizma".

Plusovi nove Uprave

Niz je razloga zašto novo klupsko rukovodstvo za prvih pet mjeseci može dobiti najvišu ocjenu. Iako ljetos nisu imali puno prostora za manevar, uspjeli su spriječiti odljev igrača, a usto su kadar pojačali na onim pozicijama koje je struka okarakterizirala kao deficitarne, tako da je Zrinjski puno prije prvog kola imao selektiran igrački kadar, što nije bio slučaj ni u sezonama u kojima je klub igrao u Europi. U prvoj reprezentativnoj pauzi momčadi su osigurane mini-pripreme u Međugorju, na svako gostovanje se odlazi dan ranije, ne štedi se ni na karantenama, a ozbiljnost potvrđuje i petodnevni boravak u Modriči kako se igrači ne bi dodatno iscrpljivali dvostrukim putovanjem između utakmica protiv Gradine i Zvijezde. Žalba nakon prekinute utakmice protiv Rudara i usvajanje iste dokaz su odlučnog garda u pravnoj borbi s Natjecateljskom komisijom, baš kao i potezi nakon spuštanja zavjese na prvi dio sezone. Naime, iako vremena imaju više nego dovoljno, čelnici kluba su produživanjem ugovora (Melher, Muminović, Stojkić) i sporazumnim raskidima (Krišto, Bubalo...) pokazali ozbiljnost u slaganju igračke križaljke za proljetni dio sezone. Ne treba zaboraviti niti da je odmah odlučeno da će se cijene ulaznica vratiti na "stare", bez obzira na protivnika...

Dnevni list