HŠK Zrinjski: Sastav i sustav su bili dobri

hsk-zrinjski-nk-celik-1-1

Čini se da Pod Bijelim brijegom imaju puno razloga za zadovoljstvo epilogom 17. kola, još više jer je prvenstveni niz bez poraza produžen na jedanaest utakmica, ali jasno da tog zadovoljstva nema, budući da je kiksao i Zrinjski, koji Pod Bijelim brijegom nije uspio opravdati ulogu favorita protiv Čelika (1:1). Razočaranje je veće jer su Zeničani do boda došli pogotkom u 90. minuti, još veće jer je Zrinjski taj pogodak primio s igračem više, a najveće jer su Plemići još jednom ove sezone propustili priliku za preskakanje konkurenata.

Jedino što može ohrabrivati je činjenica što je Zrinjski protiv Čelika izgledao puno bolje nego Sarajevo protiv GOŠK-a, odnosno Borac protiv Leotara, no kako se dojam u nogometu ne valorizira, Plemići su i dalje iza klubova koje moraju preskočiti ako žele izboriti plasman u Europu, iako su u sedamnaest kola upisali tri poraza manje, kako od Sarajeva, tako i od Borca. No, problem su silni remiji, koji u konačnici ipak ne prave razliku.
- Naravno da smo nezadovoljni ishodom, a jasno da je naše razočaranje još veće jer smo bez pobjede ostali u posljednjoj minuti, ali to je nogomet. Znam da su naši navijači također razočarani, ali isto tako znam da je razočaranje igrača, mene i mojih asistenata još veće, govori Musa.

- Priprema za utakmicu je bila odlična. Čelik nam u devedeset minuta nije kreirao nijednu stopostotnu priliku iz igre, dok smo mi s druge strane imali prilika, pogotovo u prvom poluvremenu, da odemo na 2:0 i tako praktički riješimo utakmicu. To je potvrda da je priprema bila dobra, a to što nismo uspjeli postići drugi pogodak, odnosno što smo primili pogodak kako smo ga primili, je nešto drugo. U svakoj utakmici se nešto pita i protivnika, tako da primljeni pogodak nije isključivo plod neke naše pogreške, nego i kvalitete igrača Čelika, prije svih Avdije Vršajevića, koji je jedan od pet-šest najboljih igrača u Ligi, ali i sportske sreće ili nesreće, ovisno iz čijeg se kuta gleda, jer se lopta nakon njegovog udarca od vratnice odbila igraču Čelika. Ja na nogomet gledam tako, a to što su neki mišljenja da svakom protivniku trebamo dati dva-tri gola i mirno privesti utakmicu kraju je njihovo pravo, dodao je Musa.
U odnosu na Travnik Musa je promijenio i sastav i sustav igre, a kritike da u tome treba tražiti uzroke kiksa trener Zrinjskog smatra apsurdnim.
- Tijek utakmice, pogodak koji smo postigli, prilike koje smo imali, kao i igra u defenzivi je razlog za moje mišljenje da je sastav i sustav igre bio dobar. Žuržinova smo gurnuli u sredinu jer smo smatrali da svojom pokretljivošću može napraviti puno problema Damjanoviću i Martinoviću, koji su nešto sporiji igrači, Marjanoviću lijeva strana i jest prirodna, dok je Ivešić odigrao vrlo dobro na desnoj strani. Imali smo igru u oba pravca, ali opet se vraćam da je glavni razlog što smo ostali bez pobjede činjenica što nismo otišli na 2:0, a imali smo dovoljno prilika da odemo.
Neki su mišljenja da se Musa trebao odlučiti na drugačije izmjene, odnosno da je bilo logičnije da je iz igre izašao Lazar Marjanović, a ne Igor Žuržinov.
- Prva izmjena bila je logična (Lamešić umjesto ozlijeđenog Popovića, nap.a.), druga planirana, jer smo znali da će Krišto padati zbog toga što je propustio završnicu priprema, tako da sam se samo mislio kod treće izmjene. Istina da sam razmišljao između Marjanovića i Žuržinova, a odlučio sam izvesti ovog drugog smatrajući da s Marjanovićem dobivamo bolji defanzivni skok, zaključio je Musa.

Žuržinov preskače Olimpic

U prva dva proljetna kola Igor Žuržinov je skupio dva žuta kartona, a kako je jedan vukao iz prvog dijela sezone, Slaven Musa na njega neće moći računati u sljedećem kolu protiv Olimpica. Za Marina Aničića i Tonija Markića žuti kartoni bili su, pak, drugi, tako da će ih eventualni kartoni protiv Olimpica izbaciti iz kombinacija za Željezničar.

Popoviću sedam dana stanke

Osim Igora Žuržinova, Slaven Musa će protiv Olimpica vrlo vjerojatno biti i bez Marka Popovića, koji se u nedjeljnoj utakmici na travnjaku zadržao samo uvodnih devet minuta.
- Ozljeda srećom nije ozbiljnija. Radi se samo o istegnuću, tako da bi nakon sedam dana trebao biti u normalnom trenažnom procesu, izjavio je Popović.

Piše: Mario Pandža / Dnevni list