HŠK Zrinjski s četrnaest bodova viška ide kod FK Velež

zrinjski-široki
Nadolazeći Mostarski gradski derbi očit je primjer. Velež ga čeka na pretposljednjem mjestu tabele, s četrnaest bodova deficita u odnosu na drugoplasirani Zrinjski, no to nije jedini pokazatelj dijametralno suprotnih raspoloženja u dva tabora.

Devet žutih kartona podijelio je sudac Ilija Živković u prošlom obračunu dvaju mostarskih premijerligaša. To je dovoljno dobar pokazatelj koliko se u Mostarskim gradskim derbijima ide na nož - sada već bivši igrači Zrinjskog i Veleža, Bojan Muminović i Jovan Blagojević, požutjeli su već u 4. i 5. minuti. Semafor je u Vrapčićima na kraju tada pokazao 1:1, što je bio drugi prošlosezonski remi iz četiri međusobna susreta - Plemići su u jesenskom ogledu slavili 2:0, a bili su bolji i u četvrtfinalu Kupa - nakon 2:2 Pod Bijelim brijegom, Zrinjski je u uzvratu pobijedio 2:0. Ukratko, trostruki prvak BiH mogao je biti puno zadovoljniji, što je općenito i dojam sveukupne trenutne situacije u oba kluba. Zrinjski je stabilan, što potvrđuje ostanak dobrog dijela prošlosezonskog igračkog kadra, dovođenje provjerenih pojačanja, ali i sami rezultati - Plemići su prošlu sezonu završili na trećoj poziciji, pretprošle su bili prvaci. S druge strane, Velež prolazi kroz jedno od najtežih razdoblja posljednjih godina. Klub vodi Uprava u ostavci, a da sve nije u najboljem redu pokazuje i poražavajuća statistika s terena - sedam bodova osvojili su Rođeni kroz dvanaest kola iz kojih su izvukli jednu pobjedu (kod Drine), četiri remija i sedam poraza. U kakvoj atmosferi jedni i drugi dočekuju Derbi zorno oslikavaju i rezultati iz 12. kola - Zrinjski je kod kuće slavio protiv Željezničara 2:1, Velež na Koševu poražen od Sarajeva 1:4.

Zajednički im je - pritisak

Ono što je zajedničko određeni je pritisak, doduše drukčijeg tonaliteta. Šef struke Vinko Marinović u posljednje se vrijeme našao u žrvnju velikih očekivanja, strateg Veleža Dragan Kanatlarovski samim dolaskom u poljuljani Velež u ruke je uzeo vruć krumpir. Marinoviću će ovo biti drugi Mostarski gradski derbi, a zanimljivo da je prošle sezone bio četvrti trener Plemića u isto toliko duela s Veležom - u prva tri na klupi su sjedili Branko Karačić (2:0), Mišo Krstičević (2:2) i Dalibor Cvitanović (2:0). Zrinjski je tada tražio stalno trenersko rješenje, ali ne toliko radi rezultatske krize, koja je pak ove sezone izazvala nekoliko promjena u taboru Veleža. Rođeni su u sezonu krenuli s Dželaludinom Muharemovićem, koji je smijenjen nakon 5. kola i poraza na Grbavici od Željezničara (1:2). Kao privremeno rješenje uskočio je Adis Obad, a onda je angažiran makedonski stručnjak stručnjaka Kanatlarovski.

- Dominirali su i imali više prilika, a iskoristili su samo četiri. Kažem samo, jer su mogli zabiti i više, rekao je Makedonac nakon poraza na Koševu.

- Na kraju smo imali i sreće, ali ipak želim čestitati svojim igračima, jer su pokazali karakter i smogli snage za veliku pobjedu, bilo je Marinovićevo viđenje nakon preokreta protiv Želje.

Strijelci iz prošlog derbija u Slobodi i Širokom

Dvadeset utakmica odigrali su Velež i Zrinjski u zajedničkoj Premijer ligi (od sezone 2002./2003.) - Deset pobjeda u tom periodu odnio je Zrinjski, Velež ih je slavio šest, u četiri nije bilo pobjednika. No, subotnji obračun u Vrapčićima bit će jubilarni 25. Mostarski derbi u Premijer ligi, jer su Plemići i Rođeni odigrali i četiri utakmice u periodu Lige bez klubova iz Republike Srpske, tada i jedni i drugi zabilježivši po još dvije pobjede. A ubrojimo li i četiri Kup obračuna (2011. godine dalje je prošao Velež, a prošle sezone slavio Zrinjski), doći ćemo do podataka da je Zrinjski u poslijeratnom periodu slavio u trinaest, Velež u deset utakmica.

Povijest je zabilježila i petnaest duela iz 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća, a ako i njih uračunamo, doći ćemo do finalnih 22:15 u korist Plemića. U 44 utakmice samo sedam puta nije bilo pobjednika.
Što se duela u Vrapčićima tiče, sedam puta slavio je domaćin, gosti su odnijeli dvije pobjede, u tri prvenstvena obračuna nije bilo pobjednika. U Vrapčićima je odigran i posljednji derbi - u 24. kolu prošle sezone završilo je 1:1. Ibrahim Škahić koji je u 20. minuti pogodio za 1:0, danas je član Slobode. Autor izjednačujućeg pogotka iz sudačke nadoknade Ivan Crnov nosi dres Širokog.

Dnevni list