HŠK Zrinjski: Puno razloga za optimizam

HŠK Zrinjski, juniori, HŠK Zrinjski, pripreme, HŠK Zrinjski, stanka
Tako su Pod Bijelim brijegom istu počeli slagati odmah po završetku prvog dijela sezone, odnosno prvo produljivanjem ugovora s igračima kojima su isti istekli po završetku prvog dijela sezone (Melher, Muminović), a onda i dogovaranjem sporazumnih raskida s onim igračima koju su jesenas imali malu, skromnu ili nikakvu minutažu (Krišto, Bubalo, Ferenc, Grbavac, Vrdoljak). Rubrika "došli" je, pak, još uvijek prazna pa stoga nestrpljenje navijača ne čudi, iako razloga za nestrpljenje nema, budući da Zrinjski s pripremama kreće tek za okruglo mjesec dana, nakon čega će Pod Bijelim brijegom imati još pedesetak dana za slaganje momčadi koja bi lov na Europu trebala nastaviti utakmicom protiv Leotara.
Iako je pred Zrinjskim neizvjesno proljeće, simpatizeri mostarskog kluba definitivno imaju razloga za optimizam. Naravno, to ne znači da Plemiće do Europe čeka "šetnja", ali jesenski učinak, proljetni raspored, polufinale Kupa, ambiciozna Uprava i unutarnje rezerve ipak sugeriraju da su izgledi Zrinjskog, kada je plasman u Europu u pitanju, jednom riječju - realni, odnosno puno veći nego što su bili prošle sezone.

UČINAK: Zrinjski je u petnaest jesenskih kola osvojio 26 bodova, zanimljivo, jedan bod manje nego prošle sezone, ali Plemići proljetni dio ipak čekaju s većim izgledima za osiguravanje europske vize. Naime, iako službeno petoplasirani klub jeseni, Zrinjski je ipak na diobi treće pozicije s Olimpicom i Slavijom, dok je prošle sezone gledao u leđa Sarajevu i Borcu, koji su jesen završili s dva boda više.

RASPORED: Olimpic, Široki Brijeg i Borac, klubovi koji su uz Slaviju glavni konkurenti Zrinjskom u borbi za europske pozicije, na proljeće će morati jednom više u goste, no nisu Mostarci u prednosti samo zbog toga. Naravno da to ne mora ništa značiti, ali za razliku od njih, Zrinjski je već arhivirao praktički sve domaće derbije, budući da je u prvom dijelu sezone Pod Bijelim brijegom ugostio većinu klubova iz vrha, preciznije sve osim Sarajeva i Slavije. Da, Zrinjskom bi zbog toga trebalo biti nešto teže u gostima, ali u lovu na Europu Mostarcima će ipak biti prioritet pobjeđivati na domaćem travnjaku, jer povijest nas uči da u gostima neće briljirati ni ostali. Sjetite se samo prošle sezone, odnosno domaćeg remija protiv Čelika (1:1), budući da je isti značio početak gubljenje koraka za konkurentima.

KUP: Prošle i pretprošle sezone Zrinjski je u Kupu svoj nastup završavao u osmini finala (Velež) i četvrtfinalu (Čelik), dok je ove sezone šesti put u povijesti izborio plasman u polufinale. Time je, jasno, znatno povećao svoje izglede u borbi za Europu, ali i osvajanje prvog trofeja nakon 2009., kada su Mostarci osvojili svoj drugi naslov prvaka. Zrinjski do polufinala nije bio miljenik ždrijeba (Rudar, Sarajevo, Zvijezda), no finale bi ipak mogao tražiti protiv niželigaša, budući da je plasman među četiri, uz Željezničar i Široki Brijeg, osigurala i dobojska Sloga. Podsjetimo, Zrinjski je Kup osvojio samo 2008., kada mu je u finalu protiv Slobode za Europu igrao samo trofej, dok ove sezone nije nemoguće da Zrinjski već plasmanom u finale osigura Europu, no to će postati realno samo u slučaju da njegov protivnik u finalu (čitaj Željezničar) osvoji i naslov prvaka.

UPRAVA: Novo klupsko rukovodstvo je svim dosadašnjim potezima pokazalo da misli ozbiljno, odnosno da europske ambicije nisu samo melodija za navijačke uši, nego objektivan i realan cilj. Podsjetimo, ljetos je momčad selektirana puno prije prvog kola, što u prethodnih nekoliko sezona nije bio slučaj, a iz dosadašnjih poteza je jasno da Pod Bijelim brijegom isto žele napraviti i kada su zimske pripreme u pitanju.

REZERVE: O proljetnom kadru, jasno, još uvijek ne možemo suditi, još više jer je rubrika "došli" i dalje prazna, ali ono što je već sada poznato jest činjenica da Zrinjski ima ogromne unutarnje rezerve, budući da je veliki broj igrača (Žuržinov, Marjanović, Pehar, Miličević, Šćepanović, Muminović, Igor Aničić...) jesenas igralo ispod objektivnih mogućnosti. Samo s njihovim nešto većim doprinosom Zrinjski bi sigurno imao uspješno proljeće, a još ako se pogodi i s kojim pojačanjem...

Dnevni list