HŠK Zrinjski: Potencijal kakav nemaju konkurenti

Naime, kako se u razdoblju od 2005. do 2010. Europa karakterizirala kao nešto normalno, razočaranje zbog još jedne rezultatski loše sezone bilo je razumljivo, iako se zapravo ne mogu vući nikakve paralele između dvije posljednje sezone. Dok je ona 2010./2011. bila katastrofalna i to ne samo iz razloga jer je Zrinjski tijekom iste došao u situaciju da se bori za ostanak, prošla sezona se možda može okarakterizirati i uspješnom, bez obzira što je Zrinjski ostao bez željenog plasmana u Europu. Evo i zašto...

Prošle sezone smo puno puta pisali da je od pretendenata za Europu Zrinjski imao daleko najmlađu momčad. U dosta utakmica taj talent i potencijal bili su prednost mostarskog kluba, ali bilo je i utakmica nakon kojih se moglo konstatirati da je Zrinjski previše "zelen", budući da je nerijetko gubio bodove u posljednjim minutama, a što je onda, kao posljedica toga, rezultiralo stvaranjem minusa za klubovima koji su na kraju izborili Europu. Hoće li Zrinjski ove sezone izboriti Europu, nemoguće je tvrditi, ali ono što se može tvrditi jest da je prošla sezona Mostarcima ipak donijela puno toga dobrog, prije svega odličan temelj, a zbog kojeg Zrinjski ovog ljeta nije morao krenuti u potpuni remont momčadi, nego tek u mali redizajn kako bi momčad bila konkurentnija u borbi za Europu. Zanimljivo, Pod Bijelim brijegom su ovog ljeta dodatno pojeftinili i pomladili igrački kadar, ali je zbog spomenutog temelja i dobre baze domaćih igrača Zrinjski kvalitetom ipak otišao gore i došao u situaciju karakterizirati se legitimnim kandidatom za Europu.
Primjerice, 19-godišnji Hrvoje Miličević i dvije godine stariji Mile Pehar su prošle sezone bili tek talentirani igrači koji su kucali na vrata prve momčadi, a danas su standardni igrači prve momčadi, baš kao i još uvijek 19-godišnji Filip Arežina, koji je na pravi način iskoristio priliku koju mu je u pripremama dao Dragan Perić. Kada se usto njima pridodaju Igor Melher, Marin Aničić i Pero Stojkić, Mostarci koji su također počeli protiv Širokog Brijega (1:0), onda je jasno zašto smo iznad spomenuli "dobru bazu domaćih igrača", jer toliko domaćih igrača u prošlom kolu u sastavu nije imao nijedan drugi pretendent za Europu.

Dodatni razlog za zadovoljstvo je činjenica da ostatak kadra uglavnom čine igrači koji su također u "prvim poluvremenima" svojih karijera, poput Ante Radeljića (21), Tonija Markića (21), Lazara Marjanovića (23), Igora Aničića (23), Amera Bekića (20)..., što je sve razlog za optimizam simpatizerima Zrinjskog, jer takav potencijal nemaju ostali klubovi koji kandidiraju za vrh.
Tako je aktualni prvak Željezničar u prošlom kolu u sastavu imao samo jednog igrača ispod dvadeset godina, njegov protivnik Borac počeo je sa šest tridesetogodišnjaka, Široki Brijeg je u Mostaru u sastavu imao samo jednog igrača koji ima pravo igrati za U21 reprezentaciju, dok Sarajevo u Prijedoru nije imao nijednog igrača mlađeg od dvadeset godina. Zbog toga je važno da Pod Bijelim brijegom samo nastave s ispravnom sportskom politikom, jer nogometna logika sugerira, koliko god sport često zna biti nepravedan, da će pravi rezultati morati doći.

Samo dva 30-godišnjaka

Hadžić na vratima, Markić, Radeljić, Marin Aničić i Stojkić u zadnjoj liniji, Arežina, Miličević, Pehar i Marjanović u veznom redu, a u napadu Igor Aničić i Amer Bekić. Jasno, nije nemoguće da u nekoj od predstojećih utakmica Dragan Perić izvede prethodni sastav - uostalom osmorica su počela protiv Širokog Brijega, a u tom slučaju prosjek godina spomenute momčadi bio bi 22,2, što ne čudi kada se zna da bi najstariji igrač bio 25-godišnji Pero Stojkić. Trojica koja nedostaju iz sastava protiv Širokog Brijega su Melher (32), Marković (26) i Šćepanović (29), a osim Melhera jedini 30-godišnjak u momčadi je Igor Žuržinov (31).

Piše: Mario Pandža/ Dnevni list