HŠK Zrinjski: Plemići osmi puta u Europi

U svoju novu europsku avanturu ovog puta će krenuti iz Andore, a vrijeme će pokazati gdje će istu završiti, možda već sedam dana kasnije uzvratom protiv istog protivnika, možda u drugom pretkolu protiv bugarskog Boteva ili kazahstanske Astane, a možda i protiv Seville, Stuttgarta, St. Etiennea, Swanseaja, odnosno nekog od protivnika koji čeka u trećem pretkolu...

Sjećamo se da smo ovako 2010. spominjali i veliki Liverpool, a kasnije se ispostavilo da je gostovanje Zrinjskog na Anfieldu bilo vrlo realno. Podsjetimo, Zrinjski je 2010. u trećem pretkolu istog natjecanja igrao protiv danskog Odensea, dok su preostala četiri potencijalna protivnika bili austrijski Rapid, portugalski Maritimo, češki Banik i - Liverpool, koji je, "umjesto" u Mostar, morao na noge Rabotničkom u Skopje. Zanimljivo, to je bio drugi put da je u "šeširu" nasuprot Zrinjskog stajao engleski gigant, jer su Mostarci Redse mogli izvući i 2005. u kvalifikacijama za Ligu prvaka, jer je tada Liverpool, iako je dva mjeseca ranije osvojio europski naslov, morao krenuti od prvog pretkola najprestižnijeg natjecanja.

Prvi put u Europi Zrinjski je igrao 2000. u tadašnjem Intertoto kupu. Trener Plemića bio je Vladimir Skočajić, a Mostarci su za protivnika imali švedsku Vastru Frolundu. Kobnim se za Mostarce pokazao Darko Uzelac, koji je postigao jedini pogodak u završnici prve utakmice u Göteborgu, dok je u uzvratu u prvom produžetku "poništio" golove Berislava Miloša i Leona Buhića te odveo Šveđane u sljedeći krug.

Na novi izlazak u Europu čekalo se pet godina, a tada su Plemići nakon osvajanje prve titule zaigrali u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Zrinjski je za protivnika dobio luksemburški F91, a iako je u prvoj utakmici u Dudelangeu slavio rezultatom 1:0, momčad Franje Džidića u Mostaru je doživjela pravi debakl. Luksemburžani su golom u sudačkoj nadoknadi anulirali prednost Zrinjskog, a onda su u produžecima zatrpali mrežu nespremnih Plemića, koji su u drugom pretkolu trebali igrati protiv bečkog Rapida.
Iako su mnogi očekivali da će Zrinjski tada pasti, kasnije se ispostavilo da je to bio prvi od šest uzastopnih izlazaka mostarskog kluba na međunarodnu scenu. Godinu dana kasnije Zrinjski je u Europi izgledao puno ozbiljnije, Blaž Slišković u Intertoto kupu na raspolaganju je imao momčad koja je u sezoni 2006./2007. igrala najljepši nogomet u BiH, ali nakon očekivanog eliminiranja malteškog Marsexlokka, u drugom kolu jačim se pokazao izraelski Maccabi iz Petah Tikve.

Sezonu poslije Zrinjski je prvi put zaigrao u Kupu UEFA, Slišković je imao jednu sezonu iskusniju momčad i iako se činilo da Zrinjski prvi put potpuno spreman čeka europska iskušenja, Mostarci su doživjeli najveći europski poraz. Lamine Diarra i društvo su protutnjali Mostarom, ali kako je UEFA eliminirala Partizan iz Europe, Plemići su ipak dobili priliku Pod Bijeli brijeg dovesti respektabilan europski klub. Pokazalo se da je to mogao biti Bolton, ali engleski klub je ipak gostovao u Makedoniji, budući da se Rabotnički u dvije utakmice pokazao boljim, iako se Zrinjski iz Skopja vratio s pozitivnim rezultatom.
U sezoni u kojoj je s Draganom Jovićem osvojio drugu titulu Zrinjski je ostavio vrlo dobar dojam u Europi. U prvom pretkolu Kupa UEFA je izbacio lihtenštajnski Vaduz, koji je u tom trenutku bio švicarski prvoligaš, dok je u drugom pretkolu namučio portugalsku Bragu, kojoj je tada na klupi sjedio Jorge Jesus, aktualni trener Benfice.

Drugi put u kvalifikacijama za Ligu prvaka Zrinjski je igrao 2009., a put do grčkog Olympiacosa vodio je preko slovačkog prvaka Slovana. U prvoj utakmici u Mostaru Zrinjski je slavio 1:0 pogotkom Krešimira Kordića, ali je Slovan uvjerljivom pobjedom u Bratislavi ipak uspio proći dalje i izboriti put u Atenu.
Najveći europski uspjeh Zrinjski je napravio 2010., jer je te godine prvi put preskočio dvije prepreke, kazahstanski Tobol i slabašni Tre Penne iz San Marina, ali kasnije se ispostavilo i da je to bio posljednji izlazak Zrinjskog u Europu.

18
Zrinjski je u Europi odigrao ukupno 24 utakmice, a rekordan broj nastupa ima Mladen Žižović - osamnaest
5
Ukupno 37 pogodaka postigao je Zriinjski u svim europskim utakmicama, a s pet pogodaka strijelce predvodi Vlado Zadro

Zrinjski u Europi

2000./2001. Intertoto kup
Västra Frölunda (Švedska) 0:1, 2:1
2005./2006. Liga prvaka
F91 Dudelange (Luksemburg) 1:0, 0:4
2006./2007. Intertoto kup
Marsaxlokk (Malta) 3:0, 1:1
Maccabi PT (Izrael) 1:1, 1:3
2007./2008. Kup UEFA
Partizan (Srbija) 1:6, 0:5
Rabotnički (Makedonija) 0:0, 1:2
2008./2009. Kup UEFA
Vaduz (Lihtenštajn) 2:1, 3:0
Braga (Portugal) 0:1, 0:2
2009./2010. Liga prvaka
Slovan (Slovačka) 1:0, 0:4
2010./2011. Europska liga
Tobol (Kazahstan) 2:1, 2:1
Tre Penne (San Marino) 4:1, 9:2
Odense (Danska) 3:5, 0:0

Dnevni list