HŠK Zrinjski: Plemići danas putuju u Slovačku

HŠK Zrinjski, FK Radnik Bijeljina, slovačka, Stadion HŠK Zrinjski
Aktualni prvak BiH danas putuje u Slovačku, gdje ga u srijedu od 18 sati očekuje prvi europski test - utakmica sa Spartakom iz Trnave.

Put preko Beča

Ova utakmica bit će zatvorena za navijače zbog ranijeg prekršaja koji su napravili Spartakovi navijači u Austriji. Na ovom susretu mjesta tek ima za 200 gledatelja prve kategorije, a među njih spadaju čelnici klubova, klupska osoblja i medijski djelatnici. Lijepo stadionsko zdanje, kakvo je City Arena u Trnavi, ovaj će put ostati neiskorišteno. Taj stadion može primiti gotovo 20.000 navijača, a Spartak ga na važnijim utakmicama uglavnom rasproda. Izostanak publike može biti prednost za Zrinjski koji na taj način ne bi trebao osjetiti pritisak gostujućeg terena. Mostarci će danas na put krenuti autobusom prema Sarajevu, odakle će letjeti za Beč. Nakon slijetanja u Beč momčad čeka nekih 100 kilometara vožnje do Trnave. Putovanje ne bi trebalo biti pretjerano teško, a lista onih koji idu na ovaj put trebala je biti poznata sinoć. Zrinjski će u Trnavi imati dovoljno vremena za prilagodbu.

U taboru Spartaka ne vlada dobro ozračje. Rezultati na pripremama za navijače tog kluba su bili ispod očekivanja. Iako je bio igračka legenda nekadašnje Čehoslovačke, kasnije i Češke, sadašnji trener Radoslav Látal nije baš oduševio navijače Spartaka. Na ruku mu nisu išli ni problemi s ozljedama. Na "generalci" protiv Banika Spartak je poražen (0:1), a nije prikazao ni dobru igru.

- Protiv Banika smo izašli na teren s igračima s kojima smo raspolagali. S druge strane, oni koji su igrali dobili su pravu priliku za dokazivanje. Pritišće nas vrijeme. Stigli su nam i novi igrači i nastojat ćemo ih brzo integrirati u svoju koncepciju - kazao je Látal u razgovoru za klupsku stranicu.

Spartak navodno ne može računati na znatan broj igrača. Iako je uobičajeno da pred prve europske utakmice klubovi ponekad malo kriju adute, problemi kod Spartaka su očiti. Ozljeđeni nositelji igre Sloboda i Vlasko vezni su igrači. Sloboda je destruktivac protivničke igre, dok je Vlasko tehničar koji puno sudjeluje u napadima. Po mnogima, njih dvojica su, uz Austrijanca Eghoa i Gruzijca Chanturishvilija, najbolji igrači Spartaka. Pojačanje bi za Spartak trebao biti napadač Filip Dangubić koji je došao iz Rijeke, ali je pitanje koliko će na njega računati s obzirom na to da je praktički tek došao u klub. Navodno je izvan stroja 5-6 igrača, dvojica moraju i na operaciju. Spartak je na pet pripremnih utakmica slavio tek jednom.

- Nakon svakog susreta na priprema bili smo razočarani. Željeli smo ih sve pobijediti. Znamo kako smo na prve tri utakmice bili umorni od svakodnevnih treninga na pripremama. Međutim, ne smijemo se zavaravati. Svi klubovi s kojima smo igrali isto su bili u punim pripremama. Ograničavale su nas ozljede. Nisam razočaran, ali trebalo nam je još pobjeda. Sada moramo sve zaboraviti. Utakmica s Banikom je završena. Analiziramo i procjenjujemo stvari i pripremamo se za Zrinjski - dodao je Látal koji je za sada zadovoljan kako momčad izgleda u defanzivnom dijelu igre, ali tvrdi kako u napadu ne pokazuju ni blizu onog što se očekuje.

Analizirali plemiće

- Ono što je dobro u ovoj momčadi je obrana. Tu smo čvrsti. U dubokom bloku momci se mogu dobro braniti. Nažalost, nedostaje nam malo veći posjed lopte. To su stvari koje mi malo smetaju. Moramo raditi na tome - dodao je trener Spartaka.

Slovaci imaju respekt prema Zrinjskom. Očigledno je to prema istupu slovačkog trenera:

- Imamo hrpu njihovih utakmica. Momčad su koja je praktički tri godine na okupu. Stil igre se ne mijenja. Svake sezone se nadopunjuju s po nekoliko igrača. Tehnička momčad, aktivna na terenu. Ne nabijaju loptu. Snažni su u prekidima. Na gostovanju nas čeka i teško ozračje. Teren se nalazi između brda među kojima zrak ne cirkulira. Ali spremni smo za sve. Mali je nedostatak što nećemo imati navijače na prvoj utakmici. To će biti neobično ozračje za nas. Tu ne možemo ništa. Moramo gledati naprijed - zaključio je trener Spartaka iz Trnave.

Vecernji.ba