HŠK Zrinjski: ‘Plemiće’ je na put slave poveo Luka Modrić, a danas taj put traje i dalje!

Proslava 2005
Željezničar ima tri naslova, a Široki Brijeg i Sarajevo po dva. Povijest Zrinjskog seže 111 godina unatrag. Zrinjski je najstariji nogometni klub u Bosni i Hercegovini, osnovali su ga hrvatski mladići 1905. godine, a pod komunističkom jugoslavenskom vlašću bio mu je zabranjen rad. Reosnovan je 1992. godine.

Hrvatski športski klub Zrinjski prošlog tjedna postao je nogometni prvak Bosne i Hercegovine nakon što je pobjedom na gostovanju kod Mladosti u Doboj-Kaknju 3-0 osigurao nedostižna četiri boda prednosti kolo prije kraja pred tuzlanskom Slobodom. Tako je mostarski Zrinjski postao najuspješniji klub u povijesti Premijer lige BiH koja je u punom smislu, s klubovima iz oba entiteta, oformljena 2002. godine. Željezničar ima tri naslova, a Široki Brijeg i Sarajevo po dva.

Mostar je tih dana eksplodirao, nogometaši su dočekani na ulicama, a hrvatski barjaci ponosno su se vijorili iza autobusa koji je dovezao nogometaše Zrinjskom s gostovanja na kojem su osigurali naslov prvaka.

Povijest Zrinjskog seže 111 godina unatrag. Zrinjski je najstariji nogometni klub u Bosni i Hercegovini, osnovali su ga hrvatski mladići 1905. godine, a pod komunističkom jugoslavenskom vlašću bio mu je zabranjen rad. Početak političkog višestranačja u BiH eruptivno je najavio buđenje hrvatske nacionalne svijesti i obnovio snažne, iako desetljećima skrivene osjećaje prema ovome klubu. I tako, nakon 47 godina komunističke zabrane, svečano je 1992. u Međugorju formiranjem "Inicijativnog odbora za pripremu obnoviteljske skupštine" obnovljen i počeo sa radom i Hrvatski športski klub Zrinjski Mostar. Klub čije se ime pola stoljeća nije smjelo ni pomenuti pod prijetnjom zatvora.

Iako iz susjedne zemlje, Zrinjski kao klub hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i Mostaru ima i u Hrvatskoj veliki broj navijača. Oni koji vole hrvatski nogomet uz Dinamo u kvalifikacijama za Ligu prvaka pratiti će nesumnjivo i mostarski Zrinjski.

Trener bivši igrač Zvezde

Trener Zrinjskog bio je Vinko Marinović, bivši igrač Crvene zvezde kojeg je klupska uprava angažirala lani. Da, Marinović je po nacionalnosti Srbin, no uz uzuse sportske etike to nikog u krugovima Zrinjskog niti uzbuđuje niti zabrinjava.

"Mi smo profesionalan klub", odvratiti će vam.

Vinko Marinović rođen je 3. ožujka 1971. godine u Beču, a odrastao je u Gradišci u kojoj je i počeo igrati nogomet. Za Kozaru je debitirao sa 17 godina, afirmaciju je potom potražio u banjalučkom Borcu, nakon čega je četiri i pol sezone bio igrač beogradske Crvene zvezde. Zatim je igrao za belgijski Germinal Beerschot, nakon čega se vratio u BiH i karijeru zaključio u dresu Laktaša. Trenersku karijeru je počeo u istom klubu u kojem je počeo i igračku - Kozari. Taj klub je 2011. uveo u Premijer ligu, zatim je kratko sjedio na klupi Kolubare iz Lazarevca, potom je postao trener Borca iz Banja Luke.

Sa Zrinjskim je potpisao ugovor u ožujku prošle godine. I u svojoj prvoj sezoni osvojio naslov. Inače, za Zrinjski su kao treneri naslove još osvajali - Franjo Džidić, Dragan Jović i Branko Karačić.

Posebna vrijednost ovog recentnog trijumfa Zrinjskog jest činjenica da Zrinjski nije među bogatijima klubovima Prve lige Bosne i Hercegovijne, kud i kamo su financijski jači od Zrinjskog tuzlanska Sloboda, Sarajevo i Željezničar, pa i banjalučki Borac. Stoga je i ovaj trijumf mostarske momčadi iznenađenje. Tajna je u - dobroj i homogenoj klupskoj upravi na čelu s predsjednikom Marinom Raspudićem, dopredsjednicima Davorom Martinovićem i Dankom Šulentom, te članovima uprave Mile Puljićem i Moroslavom Čorićem.

Zrinjski ima svoju vjernu publiku, navijačku skupinu "Ultrase" čiji članovi redovito pohode i utakmice hrvatske nogometne reprezentacije svugdje po svijetu. A odlaze baš i na svako gostovanje Zrinjskog. U dresovima koji neodoljivo podsjećaju na dresove argentinske River Plate iz Buenos Airesa Zrinjski ima i poseban vizuelni identitet, ljepši od, primjerice, mnogih hrvatskih klubova prve i Druge lige.

Trener Vinko Marinović svjestan je da je došao raditi u fino posložen klub.

"Ključno je da smo dobro radili u zimskom prijelaznom razdoblju. K tome, držali smo relativno ujednačenu formu cijelu sezonu, posebno smo bili dobri u nastavku prvenstva, nismo izgubili utakmicu, imamo osam pobjeda i tri remisa. Dakako, prvi ne možete biti bez odlične organizacije u pozadini, bez podrške navijača, ali od svega najviše bih istaknuo to da su se igrači sjajno ponašali i trudili. Svaku utakmicu igrali smo pod pritiskom i imperativom i baš zato igračima ponovno zahvaljujem, u Slobodi smo imali jakog rivala. Mislim da je to što je klub u tri sezone osvojio dva naslova sjajan pokazatelj kako se u klubu radi, dobro radi".

Inače, prvi naslov Zrinjski je osvojio još 2005. godine, a u klubu je igrao i današnji velikan madridskog Reala i hrvatske reprezentacije - Luka Modrić. I danas po Mostaru stoje iscrtani grafiti s likom Luke Modrića u dresu Zrinjskog. "Plemići" se uistinu imaju čime pohvaliti - oni su na nogometnu scenu lansirali jedno od najvećeg igrača današnjice, našeg Luku.

Sad slijede kvalifikacije za Ligu prvaka. Trener Marinović uz pojačanja želi zadržati postojeći kadar na okupu.

"Samo da za nekog igrača dođe unosna ponuda možemo razgovarati o transferu", kaže Marinović.

U ždrijebu za Ligu pvaka Zrinjskom u Mostar može doći i zagrebački Dinamo. Što vele u upravi kluba?

"To bi bilo sjajno, zbog svenarodne hrvatske pučke veselice u gradu. No, mi gledamo malo drugačije, želimo proći i pokoje pretkolo, želimo se natjecati i pobjeđivati dok je moguće. Zato bi htjeli u prvom pretkolu nekog od slabijeg"...

Autor: Andrija Kačić-Karlin