HŠK Zrinjski: Nikad mlađi u lovu na Europu

...Poljske, a na prvotnom popisu (isti je kasnije mijenjan) izbornika Husrefa Musemića najviše igrača bilo je iz Zrinjskog - četvorica, odnosno Adnan Hadžić, Marin Aničić, Toni Šunjić i Amer Bekić.

Musemić je tim popisom samo potvrdio kako Zrinjski u svojim redovima ima daleko najviše kvalitetnih mladih igrača u Premier ligi, a potvrdu toga dobili smo i na otvaranju proljeća. Naime, analize početnih sastava kojim su Amar Osim, Branko Karačić, Dragan Jović, Velimir Stojnić, Slaven Musa i Nedim Jusufbegović krenuli u prvom proljetnom kolu potvrđuju da od klubova iz vrha mladim igračima najviše vjeruju Pod Bijelim brijegom. Prosječna starost jedanaest igrača kojima je Musa ukazao povjerenje protiv Travnika (2:0) je 24.3 godine, Široki Brijeg je na Grbavici protiv Željezničara (0:1) krenuo sastavom prosječne starosti 26.2 godina, sastav Sarajeva (26.5) protiv Slobode bio je nešto stariji, ali ipak mlađi od onog Olimpica (27.6) protiv Rudara (1:0), dok su Željezničar (28.0) i Borac (28.0) izveli najstarije sastave, ne samo kada su klubovi iz vrha u pitanju, nego kada je svih šesnaest premierligaša u pitanju.

Istina, malo će to značiti Zrinjskom ako na kraju ne ostvari cilj i izbori plasman u Europu, ali ipak se mora konstatirati da zbog ove činjenice rezultati Mostaraca još više dobivaju na težini. Jasno, na težini dobiva i rad Slavena Muse, jer je mladi stručnjak u kratkom razdoblju uspio pomladiti momčad, ali istovremeno od iste opet napraviti legitimnog pretendenta za vrh.
Najmlađi dio sastava protiv Travnika bio je napadački tandem, jer su u istom igrali Mile Pehar (24. siječnja 1991.) i Amer Bekić (5. kolovoza 1992.), vezni red kojeg su činili Hrvoje Miličević (20. travnja 1993.), Kristijan Ivešić (6. studenog 1987.), Lazar Marjanović (8. rujna 1989.) i Igor Žuržinov (30. svibnja 1981.) neznatno je mlađi (24.2) od zadnje linije (24.8) u kojoj su počeli Marko Popović (25. kolovoza 1982.), Toni Markić (25. listopada 1990.), Marin Aničić (17. kolovoza 1989.) i Pero Stojkić (9. prosinca 1986.), dok je "krivac" za nešto veći prosjek 32-godišnji vratar Igor Melher (1. studenog 1979.), koji je nakon odlaska Samira Dure postao najstariji igrač u momčadi.

Miličević i Bekić

Željezničar, Sarajevo, Borac i Olimpic u prvom kolu nisu imali nijednog igrača mlađeg od dvadeset godina u početnom sastavu, dok je Široki Brijeg imao samo jednog - Gorana Zakarića (7. studenog 1992.). Zrinjski je, pak, imao dvojicu - U19 reprezentativca Hrvatske Hrvoja Miličevića (20. travnja 1993.) i U21 reprezentativca BiH Amera Bekića (5. kolovoza 1992.), koji su kod Slavena Muse standardni od starta sezone.

Antolović i Bilbija

Zanimljivo da je Borac u subotu protiv Kozare (1:0) u početnom sastavu imao samo dvojicu igrača mlađih od 26 godina - Marijana Antolovića (7. svibnja 1989.) i Nemanju Bilbiju (2. studenog 1990.), a još je zanimljivije da su i jedan i drugi posuđeni igrači - Antolović od poljske Legije, a Bilbija od Vojvodine. Sasvim dovoljno za mišljenje da će Borac vrlo brzo morati u redizajn momčadi...

Najmlađi sastav protiv Olimpica

Iako je Zrinjski u zimskom prijelaznom roku dodatno pomladio momčad, Musa je u prvom dijelu sezone znao izvesti još mlađi sastav nego protiv Travnika. Najmlađi je bio onaj protiv Olimpica (23.1), a ništa puno stariji nije bio ni onaj koji je krenuo protiv Borca (24.0). Zanimljivo, Zrinjski je u spomenutim utakmicama upisao jedina dva poraza u šesnaest kola.

Piše: Mario Pandža / Dnevni list