HŠK Zrinjski: Neki su “vjerovali” i na startu priprema

HŠK Zrinjski, FK Radnik, HŠK Zrinjski

Na istom se pojavilo i nekoliko navijača, koji su trening odgledali u društvu novinara koji prate Zrinjski, a oni tog dana nisu imali previše razloga za optimizam, iako je igrački kadar izgledao relativno dobro posložen, čak posloženije nego na, koliko god to apsurdno izgledalo, nekim prozivkama koje su prethodile sezonama u kojima je Zrinjski igrao na europskoj sceni. No, problem Zrinjskog u tom trenutku nisu bili Dragan Perić i njegov kadar, nego činjenica što je brod na plovidbu krenuo bez kapetana, jer Zrinjski tada, podsjeća Dnevni list, nije imao ni predsjednika ni Upravu, nego je na čelu kluba bilo Krizno povjerenstvo, tako da je logično da su navijači bili više pesimistični nego optimistični. 

Naime, nakon spuštanja zavjese na sezonu 2011./2012., druge u nizu u kojoj mostarski klub nije izborio Europu, Pod Bijelim brijegom je bilo tiho kao na groblju, budući da se na prvu sjednicu Upravnog odbora čekalo dva tjedna, dok je Skupština kluba, na kojoj je trebalo biti izabrano novo klupsko rukovodstvo, bila zakazana tek za 26. lipnja, odnosno dva dana nakon što su Perić i igrači počeli s pripremama.
No, na prvom okupljanju momčadi navijači su ipak pronašli razlog za "optimizam" i to u povijesti, jer se netko sjetio da su prozivke za vrijeme Eura, a tada je u tijeku bilo ono u Poljskoj i Ukrajini, bile sretne za Zrinjski, jer je svoje dvije titule (2005., 2009.) mostarski klub osvajao u sezonama koje su slijedile nakon Eura u Portugalu 2004. i Eura u Austriji i Švicarskoj 2008., zbog čega se došlo do zaključka da je u 2013. vrijeme za treći naslov prvaka. 

Ta priča tada se karakterizirala malo ozbiljnom, no danas, tri i pol mjeseca kasnije, titula ipak više ne izgleda kao nemoguća misija. Naravno, svjedočimo li još jednoj šampionskoj sezoni Zrinjskog, nemoguće je znati, ali da su, kada je titula u pitanju, izgledi Plemića danas nemjerljivo veći nego na startu priprema, to je svima jasno, budući da je Zrinjski nakon prvih devet kola na samo tri boda od lidera Sarajeva, iako ga raspored nije nimalo mazio. 

Tako je u prve tri domaće utakmice morao igrati tri derbija, protiv Širokog Brijega (1:0), Borca (1:0) i Željezničara (1:0), a sva tri je apsolvirao uspješno, baš kao i onaj u Kupu protiv Sarajeva (3:1). Inače, znate li kada je Zrinjski posljednju put u istoj sezoni pobijedio spomenuta četiri kluba? Odgovor - u sezoni 2008./2009. kada je osvojio drugu titulu. Znate li kada je Zrinjski, osim ove sezone, pobjeđivao Travnik u gostima?  Odgovor - u šampionskim sezonama 2004./2005. i 2008./2009. Znate li u kojoj je sezoni izgubio i u Trebinju i u Gradačcu? Odgovor - opet u sezoni 2008./2009...

Prva titula


Prije osam godina momčad je u sezonu 2004./2005. poveo Franjo Džidić, trener koji je nakon vrlo loše sezone 2003./2004. naslijedio Stjepana Deverića. S obzirom da je Zrinjski u 2005. slavio 100. rođendan, znalo se da su ambicije velike, no ipak je titulu bilo teško očekivati, prije svega iz razloga što je Zrinjski godinama tavorio u prosječnosti. Ipak, Pod Bijelim brijegom su vrlo brzo dokazali da misle ozbiljno, jer je dovedeno desetak novih igrača (Mitrović, Milošević, Milas, Zeba, Šimić, Kerkez, Papić, Smajić, Karoglan, Rajović), tako da je Zrinjski u lov na prvu titulu krenuo upisavši pet startnih pobjeda, dok je možda ključni trijumf upisao u prvom kolu proljeća, kada je na Koševu pobijedio Sarajevo (3:2) i prvi put pobjegao Željezničaru na pet bodova.

Druga titula


Iako je Zrinjski 2008. osvojio Kup BiH, na startu sezone 2008./2009. nije izgledalo da Dragan Jović ima momčad za titulu, najviše iz razloga što je u prijelaznom roku ostao bez velikog broja važnih igrača (Mitrović, Džidić, Karadža, Pezo, Landeka, Smajić, Rajović. Peraica). No, borba za titulu je neočekivano vrlo brzo postala realnost, budući da se Zrinjski odličnim startom - osam pobjeda u devet kola, izdvojio na vrhu, a kako ni konkurenti nisu izgledali pretjerano opasno, ispalo je da je mostarski klub do titule došao "šetnjom". Jesenski naslov je osvojen sa šest bodova viška u odnosu na Slaviju, a da će druga titula u Mostar, postalo je jasno već nakon prvog kola proljeća i trijumfa protiv Borca (2:1), budući da je prednost Mostaraca narasla na devet bodova.

Dva pogotka Bubala


Nakon trijumfa protiv hrvatskog niželigaša Šokadije (5:0) u ponedjeljak, Zrinjski je u četvrtak pobijedio i mostarskog niželigaša Cim (4:0). Ivan Bubalo, koji je strijelac bio i u Striziojni, protiv Cima je postigao nova dva pogotka, a golove su postigli još Marin Aničić i Igor Aničić. 

Piše: Mario Pandža/Dnevni list