HŠK Zrinjski nakon Lige prvaka: Na planetu mali si, ali si u srcu najveći

Ultrasi Legia

Prva utakmica igrana u Mostaru završena je neodlučenim rezultatom 1:1 i prvak Poljske s ukupnih 3:1 ide u 3. Pretkolo Lige prvaka. Ukupno gledajući rezultat iz dvije utakmice od 3:1 ne odražava pravo stanje u te dvije utakmice.

Zrinjski je od favoriziranog i višestruko skupljeg protivnika bio slabiji samo u prvom dijelu mostarske utakmice, u ostala tri dijela Plemići su bili i više nego ravnopravni. Ostat će žal što se nije postiglo više, a to više su spriječili suci u obije utakmice.

Kazneni udarci

Nakon dvomeča Zrinjskog i Legije ne možemo se još jednom ne osvrnuti na suce koji su u dobroj mjeri utjecali na rezultat u obije utakmice. U Mostaru su nogometaši Zrinjskog u drugom dijelu utakmice shvatili da ne igraju protiv vanzemaljaca i preuzeli su inicijativu, plog čega je pogodak Kataneca koji je izazvao euforiju na stadionu pod Bijelim Brijegom. Nošeni navijačima Plemići su krenuli i po pobjedu, i na tom putu su oštećeni za čist kazneni udarac koji su vidjeli svi osim glavnog suca utakmice.
Slična situacija događa se i u uzvratu u Varšavi samo ovaj puta jedino sudac vidi i svira nepostojeći kazneni udarac za Legiju. U tim trenucima rezultat je bio 0:0, Zinjski je imao posjed i inicijativu na terenu.
Ne možemo se sada ne upitati što bi bilo da je Zrinjski imao pošteno suđenje? Scenarija je mnogo, ali svi vuku prema tome da bi ovaj dvomeč završio puno bolje po Plemiće i možda bi se danas pravio plan za putovanje u Slovačku na utakmicu 3. Pretkola Lige prvaka.

Vratari

Zrinjski je uprkos svemu mogao do povoljnijeg rezultata, ali to je spriječio domaći vratar koji je potvrdio svjetsku klasu spašavajući svoja vrata u dva navrata kada su svi već vidjeli loptu u mreži. Vjerojatno bi se utakmica odvijala drugačije da je Mešanović pogodio mrežu Legije u 60 minuti, i Legija može zahvaliti svom vrataru Malarzu što ona danas pakira kofere za Slovačku. S druge strane novi vratar Zrinjskog Kozić odlično je obavio svoj posao u obije utakmice, i ne može ga se kriviti ni za jedan pogodak koji je primio Zrinjski.

Napad

U nekim medijima pojavili su se naslovi Nikolić-Zrinjski 3:1 i kada se sve analizirato i jeste tako. Legija je uoči utakmica sa Zrinjskim proglašena velikim favoritom i malo tko je davao Plemićima ikakve šanse. Momčad puna reprezentativaca koja je puno skuplja od Zrinjskog tu svoju papirnatu nadmoć nije pokazala na terenu i u daljem natjecanju je zahvaljujući svom napadaču Nikoliću koji je tri puta zatresao mrežu Plemića. Svoje umijeće pokazao je na prvoj utakmici u Mostaru, ali i u Varšavi kada je postigao drugi pogodak i tako definitivno odveo svoj klub u daljnje natjecanje. Zrinjski je u 180 minuta postigao jedan pogodak, a njega je postigao stoper Katanec. Na društvnim mrežama i navijačkim forumima fanovi Zrinjskog kao najveću manu ove momčadi ističu nedostatak napadača tipa Zorana Rajovića ili Steve Nikolića koji su bili u stanju, upravo kao i Legijin Nikolić individualnom kvalitetom riješiti utakmicu.

Maestro Tomić
Ako ćemo tražiti najboljeg pojedinca Zrinjskog u ove dvije utakmice sa Legijom onda je to definitivno Tomislav Tomić. Tomić je pokazao zašto je dolaskom u Zrinjski predstavljen kao veliko pojačanje i sveukpno gledajući on je najbolji pojedinac ne samo u redovima Zrinjskog nego sveukupno na terenu. Bravo maestro za sve što si prikazao u ove dvije utakmice.

Infrastruktura

Već pri samom dolasku Legije u Mostar vidjelo se da su poljaci organizacijski nekoliko dimenzija iznad Zrinjskog. Sve kockice su im bile posložene od organizacije puta do medijske prezentacije kluba. Čarter let, glasnogovornica, hrpa novinara su ono što je Legija imala u Mostaru, a Zrinjski nije u Varšavi i tom segmentu zaostajemo debelo iza prvaka Poljske.

Navijači

Osim nogometnog umijeća gdje su Plemići uspješno parirali Legiji, ista stvar se dogodila na tribinama stadiona u Mostaru i Varšavi. Zrinjski je u obije utakmice imao potporu svojih vjernih navijača Ultrasa. U prvoj utakmici u Mostaru Ultrasi su potpuno nadglasali navijače Legije, a u uzvratu su ne žaleći vremena i novca u velikom broju bodrili svoj Zrinjski. Fotografije iz Varšave dovoljno govore o snazi Ultrasa i kapa do poda momci za ova izdanja u Ligi prvaka.

Liga prvaka usred moga grada

Za kraj treba čestitati Upravi kluba, nogometašima, stručnom stožeru i naravno navijačima što su u vreli Mostar bar na kratko donijeli dašak osvježenja Lige pravaka. Kada se sve sabere i oduzme Europa dijeli klobove na velike i male. Uefa je i ovaj puta pomogla za svoj pojam veliki klub koji će nastaviti natjecanje u bogatoj Ligi prvaka. Zrinjski se nakon svega skupa sa svojim navijačima vraća u stvarnost zvanu Premijer liga BiH.

Na planetu mali si, ali si u srcu najveći.

HERCEGOVINA.info