HŠK Zrinjski: Mogli smo ostati bez Europe, ali i osvojiti oba trofeja

Danko Šulenta
Podsjetimo, prvog dana ljetnih priprema izvršni dopredsjednik Danko Šulenta jasno je rekao: "Cilj Zrinjskog je obraniti naslov prvaka", a kako isti nije obranjen, ispada da bi se sezona morala okarakterizirati neuspješnom, iako su Mostarci u subotu proslavili novi izlazak u Europu.

- Na kraju smo bili zadovoljni, iako na startu sezone ne bismo pristali na takav epilog. Zrinjski svoje ambicije nije skrivao, a mogu ih ponoviti i opet ako treba. Dakle, cilj nam je bio osvojiti oba trofeja, odnosno dvostruku krunu. Možda bi bilo mudrije da smo skromnije najavljivali ambicije, ali Zrinjski je trostruki prvak BiH i ne znam zašto bismo bili nešto skrivali kada smo u sezonu ušli upravo s takvim očekivanjima, govori Šulenta na startu razgovora.

- Naravno, svjesni smo da smo vrlo lako mogli ostati i bez Europe, što bi bio veliki podbačaj, ali isto tako je činjenica da smo bili blizu u oba natjecanja. Šest kola prije kraja smo bili na diobi prve pozicije, a jedanaesterci u polufinalu Kupa su mogli otići i na našu stranu. To potvrđuje da su naše ambicije bile utemeljene, a sada trebamo analizirati zašto nismo uspjeli napraviti završni korak u oba ili barem u jednom od dva natjecanja. Da, nedostajalo nam je i uvijek potrebne sportske sreće, ali u analizi ne smijemo krenuti od toga, nego od naših slabosti, nastavio je Šulenta.

Svjestan je Šulenta da bi za klupsko rukovodstvo bilo lakše kada bi Zrinjski spustio letvicu, odnosno kada bi se ambicije svele na priču kako je Europa imperativ, a sve iznad toga bonus.

- Tako stvari i stoje, jer je Europa egzistencijalni cilj, ali pravo na visoke ambicije ne treba nikome uskraćivati, pogotovo ne klubu koji u sezonu ulazi kao aktualni prvak. Primjerice, možda ćemo ovog ljeta nastup u Europi završiti već u prvom pretkolu Europske lige, ali cilj Zrinjskog će biti treće pretkolo i to iz jednostavnog razloga što smo prije dvije sezone zaustavljeni u drugom. Dakle, cilj će biti napraviti korak više, što je i logično. Treba samo vjerovati i težiti iskoraku. Taj iskorak nije lako napraviti, ali ako nemaš cilj napraviti taj iskorak, onda ga nećeš niti napraviti. Ne želim da se zadovoljavamo ostavljanjem dobrog dojma, nego konkretnim uspjehom. Maribor je bolji od Zrinjskog, ali Zrinjski je mogao eliminirati Maribor, baš kao što je Maribor eliminirao Celtic i izborio Ligu prvaka.

Prije priče o novoj sezoni željeli smo se još malo vratiti na netom završenu, koja je bila jako turbulentna.

- Iznimno turbulentna, pogotovo drugi dio iste. Znamo što se događalo na startu proljeća, a onda smo došli i u situaciju da Europu tražimo u zadnjih devedeset minuta, iako smo sami sebi posao mogli olakšati mjesec dana ranije da smo izborili finale Kupa, jer bismo već tada imali osiguranu Europu. Inače, sezona je karakteristična po tome što smo propustili jako puno prilika. U završnici jeseni smo upisali tri vezana remija na domaćem travnjaku i tako propustili priliku osvojiti jesenski naslov, zatim smo propustili iskoristiti dobar raspored na startu proljeća, a onda i priliku koju smo imali uoči same završnici sezone, jer smo uzvrat polufinala Kupa čekali s liderske pozicije. U nekim utakmicama nedostajalo nam je i sreće, ali ponovit ću kako ipak moramo krenuti od naših slabosti, tako da ću reći kako nam je, prije svega, nedostajalo samopouzdanja. S obzirom na sve te propuštene prilike, očito da nismo bili dovoljno dobri opet prvi proći kroz cilj.

Od Šulente smo željeli čuti što smatra najvećim plusovima i minusima sezone.

- U natjecateljskom smislu plusovi su izborena Europa, broj osvojenih bodova, jer ću podsjetiti da smo samo u dvije sezone osvojili više, određeni rekordi koje smo postavili, a minusi, prije svega, činjenica da smo ostali bez trofeja te da smo afirmirali jako malo novih igrača. Plus je definitivno i infrastruktura, jer smo tu sigurno puno napravili.

Sezona 2014./2015. će se pamtiti i po tri promjene trenera.

- Previše. Odluka o razlazu s Brankom Karačićem nije bila jednostavna, ali smo istu smatrali najboljom za klub. I njegovom nasljedniku željeli smo dati istu priliku, ali on je sam odlučio odstupiti nakon samo tri utakmice, a sada je na čelu stručnog stožera Marinović, pred kojim su tek sada prve pripreme nakon kojih želimo gledati bolji Zrinjski nego što je bio u protekloj sezoni.

Za bolji Zrinjski bit će važno napraviti dobar posao u prijelaznom roku.

- Bit će promjena i to puno, a sve u cilju da u novu sezonu uđemo jači nego što smo završili prošlu. Imena? Pripreme počinju već za desetak dana, a do tada će se dosta toga znati, barem kada su u pitanju odlasci.

Očekivanja od Europe Šulenta je već iznio, a ona na domaćoj sceni opet će biti ista.

- Borba za vrh, jasno, iako će i naši poznati rivali u sezonu ući s istim ambicijama, prije svih Sarajevo, zaključio je Šulenta.

Daniel Graovac prvo ime sezone

Najboljim igračem Zrinjskog u protekloj sezoni Danko Šulenta smatra Daniela Graovca.

- Primili smo rekordno malo pogodaka, a on je bio konstantno dobar od starta do kraja sezone. Radi se o 21-godišnjaku koji još uvijek može napredovati, pravom profesionalcu, tako da je riječ o reprezentativnom potencijalu, smatra Šulenta.

Dnevni list