HŠK Zrinjski: Mladi igrači najveći plus i najveći minus

...sezonu, a koja će za mostarski klub, vrlo vjerojatno, opet proći bez nastupa na međunarodnoj sceni.
Da bi se došlo do istih, bit će potrebno analizirati sve plusove i minuse ovosezonskog Zrinjskog, a ista će vjerojatno dovesti do zaključka da je mlada momčad bila i najveća snaga i najveća slabost momčadi Slavena Muse. Naime, kvaliteta, talent i energija u dosta utakmica bili su prednost ovog Zrinjskog, no u isto vrijeme ovoj momčadi je nedostajalo rutine i stabilnosti, zbog čega je Zrinjski vjerojatno i izgubio veliki broj bodova u završnicama utakmica.

Jasno, u nogometu je nemoguće bilo što tvrditi, ali ipak smo mišljenja da je Zrinjski u zimskom prijelaznom roku morao zadržati Samira Duru i Mladena Žižovića, dvojicu rutinera koji su zbog svog iskustva trebali biti mentori velikom broju mladih igrača, jer bi s njima dvojicom Zrinjski definitivno imao veće izglede u borbi za Europu s Olimpicom, Borcem i Sarajevom. Opet ponavljamo, nemoguće je tvrditi da bi Zrinjski s njima sačuvao vodstva koja je imao protiv Čelika (1:1), Zvijezde (1:1) i Slobode (2:3), ali neki pokazatelji ipak sugeriraju da bi svakako imao veće izglede. Primjerice, pogled u arhivu otkriva da je Franjo Džidić na putu prema prvoj tituli u sezoni 2004./2005. najčešće koristio sastav koji su činili igrači prosječne starosti od 24,6 godina, dok je sastav Dragana Jovića na putu prema drugoj tituli bio još stariji (26,3). Ovosezonski Zrinjski je, pak, puno "zeleniji", bio je takav u prvom dijelu sezone, a dodatno je pomlađen u zimskom prijelaznom roku kada su umjesto Tonija Šunjića, Pavla Sušića (1988.), Vlade Zadre (1987.), Mladena Žižovića (1980.) i Samira Dure (1977.) dovedeni Elvis Bibić (1992.), Anto Radeljić (1990.), Dario Krišto (1989.), Kristijan Ivešić (1987.) i Milan Muminović (1983.).

Zrinjski danas definitivno ima odličan temelj na kojem može graditi momčad koja u sljedećoj sezoni može igrati još ozbiljniju ulogu u bh. nogometu i zbog toga je mostarski klub danas bez sumnje u puno boljem položaju nego u ovo vrijeme prošle godine, ali čvrst temelj neće biti dovoljan ako se momčad, kao i ove sezone, opet slagala improvizacijom. Naime, uz zadržavanje ključnih igrača ovom Zrinjskom su potrebna tek dva-tri prava pojačanja za ravnopravnu borbu za titulu, a hoće li to postati realnost, pokazat će vrijeme.

Dnevni list