HŠK Zrinjski: Manji proračun, manje ambicije

Ostanak, koji je bio prioritetni cilj u proljetnom dijelu, osiguran je već u 20. kolu trijumfom protiv Slobode (1:0), a objektivno nerealna priča o borbi za četvrtu poziciju bila je aktualna vrlo kratko, točnije do već spomenutog poraza u Prijedoru. Tako je dvostruki prvak BiH nakon jako dugo vremena došao u situaciju da utakmice u završnici igra samo za prestiž, a simpatizeri ovog kluba da križaju dane do kraja jedne od najgorih sezona. Bilo kako bilo, pred Zrinjskim je prvo ljeto nakon 2004. u kojem se Pod Bijelim brijegom neće igrati europske utakmice, ali i ljeto koje donosi jako puno upitnika. Činjenica da nakon šest godina u nizu Zrinjski neće igrati u Europi znači da će se klupsko rukovodstvo morati suočiti s nemalom proračunskom rupom, budući da su prihodi od UEFA-e prethodnih sezona pokrivali veliki dio godišnjeg proračuna. Ukratko, Zrinjski je u još uvijek aktualno prvenstvo ušao sa zajamčenih 270 tisuća eura, dok su godinu ranije ti prihodi iznosili 330 tisuća eura. Na takvu financijsku injekciju Pod Bijelim brijegom predstojećeg ljeta neće moći računati, a ne treba biti pretjerano pametan da se zaključi da manji proračun znači i - manje ambicije, koliko god ta činjenica bila razočaravajuća za simpatizere Zrinjskog.


Naime, stvar je vrlo jednostavna. Ambicije će odrediti kvaliteta igračkog kadra, a ista će ovisiti o visini proračuna. Istina, dobrom sportskom politikom može se i sa slabijim proračunom napasti vrh - rezultati Zrinjskog u sezoni 2008./2009. najbolja su potvrda toga, ali za to je potrebno vrijeme, jer momčad koja je osvojila titulu prije dvije sezone nije se počela graditi u ljetnom prijelaznom roku 2008., nego puno ranije, još 2005. pod palicom Blaža Sliškovića.
Dakle, iluzorno je očekivati da Zrinjski bez pravih pojačanja već sljedeće sezone opet može igrati jednu od najvažnijih uloga u bh. nogometu, još više jer je danas realno da će Zrinjski predstojećeg ljeta opet biti na novom početku. Zašto? Zato što će sigurno ostati bez Ivana Lendrića, kapetana Marija Ivankovića, a vrlo vjerojatno i Vernesa Selimovića, Vlade Zadre... Kako pronaći alternative za te igrače? Ima ih na tržištu, naravno da ih ima, ali koštaju...

Juniori još "zeleni"

Ove sezone pažnju na sebe skrenuli su juniori mostarskog kluba, ali jasno je kako se na njima ne mogu temeljiti ozbiljne ambicije. Naime, jedini junior koji u sljedećoj sezoni može računati na veliku minutažu je Hrvoje Miličević, dok su ostali još "zeleni" za iskušenja u Premier ligi. Podsjetimo, juniori Zrinjskog naslov prvaka osvojili su i 2007., ali Toni Šunjić i Marin Aničić, kao predvodnici te generacije, počeli su igrati tek u sezoni 2008./2009.

Svježa krv potrebnija u Upravi

Bez pravih pojačanja neće biti jakog Zrinjskog, ali svježa krv jednako je potrebna, ako ne i potrebnija, u klupskom rukovodstvu. Nije se Zrinjski prije šest-sedam godina digao iz prosječnosti zato što je pogodio s pojačanjima, nego zato što su "pojačanja" stigla u klupsko rukovodstvo, a koja su onda počela graditi Zrinjski koji je osvojio dva naslova prvaka (2005., 2009.), Kup (2008.) i šest sezona u nizu izborio Europu.

SLAVEN MUSA
Digli smo se, ali to još nije to

Kakva sezona je iza Zrinjskog, najbolje potvrđuje podatak da su Mostarci na Pecari upisali čak četrnaesti poraz, što je neslavni rekord kada je Premier liga sa šesnaest klubova u pitanju.
- Napravili smo previše pogrešaka, kako individualnih, tako i ekipnih, a to je Široki Brijeg, koji ima nekoliko odličnih individualaca, znao kazniti. Rezultat nije realan prema odnosu snaga na terenu, ali pobjeda domaćina ipak je sasvim zaslužena, izjavio je Musa.
- Naši proljetni rezultati potvrđuju da smo se znatno digli u odnosu na prvi dio sezone, ali činjenica je da još uvijek nemamo kvalitetu u gostima se otvorenim gardom suprotstaviti klubovima iz samog vrha, dodao je Musa.

dnevni list