HŠK Zrinjski: Iz grešaka izvući pouke

Istina, u povijesnim knjigama ostat će zapisano da je mostarski klub prvi put u klupskoj povijesti preskočio dvije prepreke na međunarodnoj sceni, ali dobar nastup u Europi ipak je ostao u sjeni katastrofalnih rezultata na domaćoj sceni koji su dvostrukog prvaka BiH doveli u krug kandidata za ispadanje. Da, ostanak je izboren bez puno stresova, ali Pod Bijelim brijegom se svejedno moraju zapitati zašto se drugi dio sezone čekao s četrnaeste pozicije, odnosno zašto je Zrinjski nakon uvodnog proljetnog kola bio u zoni ispadanja. Odgovori na ta pitanja od ogromne su važnosti, jer se samo iz njih mogu izvući pouke gdje se griješilo. Naravno, loša sezona nešto je sasvim normalno u sportu i na takvo što nije imun nijedan klub na svijetu, ali ovosezonski pad Zrinjskog ipak je pogrešno karakterizirati na taj način, jer se on definitivno mogao izbjeći. Najbolja potvrda toga je zimski prijelazni rok u kojem je popravljena velika "šteta" napravljena u ljetnom, jer uzroke pada treba tražiti isključivo u greškama pravljenim prošlog ljeta.


Podsjetimo, Zrinjski je u pripreme za ovu sezonu ušao bez nekoliko vrlo važnih igrača iz prošle (Marković, Žuržinov, Musa, Stojanović, Kordić...), a da praktički nije imao alternativu ni za jednog od njih, a onda je u samoj završnici prijelaznog roka, što se ozbiljnom klubu ne smije dogoditi, ostao bez još dva vrlo važna igrača (Žižović, Šunjić) za koje se, jasno, alternative više nisu ni mogle pronaći.
Ako treba tražiti nešto pozitivno u činjenici da Zrinjski u završnici sezone igra samo za prestiž, onda je to definitivno činjenica da sada ima dovoljno vremena da pripreme za sljedeću dočeka potpuno spreman. Jasno, prije toga je prioritet odrediti ambicije, ali utemeljene, a onda prema istim početi slagati momčad za sljedeću sezonu.
Pod Bijelim brijegom uporno ponavljaju kako će ambicije u sljedećoj sezoni biti iste kao u prethodnim, dakle, borba za vrh, a to onda znači da klupsko rukovodstvo i Slavena Musu čeka vrlo težak posao.
U zimskom prijelaznom roku napravljen je dobar posao, ali ovaj Zrinjski još uvijek nije blizu onog na kakvog su simpatizeri mostarskog kluba navikli prethodnih sezona u kojima je Zrinjski bio legitiman pretendent za vrh. No, takav Zrinjski nije nemoguća misija...

Sigurno odlazi...

Ivan Lendrić
Prvi strijelac Zrinjskog od sljedeće sezone golove će postizati u dresu nekog drugog kluba, a pitanje je samo hoće li to biti njegov matični Hajduk ili neki drugi klub.

Na izlaznim vratima...

Mario Ivanković
Kapetan je u 37.godini života i iako još nije potvrdio da je ovo njegova posljednja sezona, neugodna ozljeda gležnja mogla bi ubrzati odluku o završetku karijere.
Vernes Selimović
Igrač koji privodi kraju četvrtu sezonu Pod Bijelim brijegom, a neće biti veliko iznenađenje ako mu bude posljednja, još više jer na ljeto postaje slobodan igrač.
Vlado Zadro
U Zrinjskom je već pet godina, tako da je obostrano zasićenje logično. Ugovorom je vezan do 2012., ali ne bi bio prvi s kojim je napravljen sporazumni raskid.

Pojačanja...

Iako smo u tekstu napisali da ovaj Zrinjski još uvijek nije blizu onog na kakvog su simpatizeri mostarskog kluba navikli prethodnih sezona, Pod Bijelim brijegom ipak imaju temelj na kojem se može graditi jaki Zrinjski - provjerenog vratara i dobre defanzivce, čak bolje od onih koje je na raspolaganju imao Dragan Jović na putu prema tituli u sezoni 2008./2009. Za povratak u vrh nužno je dovesti pravog playmakera, zatim još jednog brzonogog krilnog veznjaka i dva različita profila napadača - jednog robusnog i jednog brzonogog. Ukratko, Zrinjskom trebaju profili igrača Mladena Žižovića, Sulejmana Smajića, Krešimira Kordića i Miomira Vukovića.
P.S. Neke od njih nije nemoguće vratiti...

dnevni list