HŠK Zrinjski: Europa je prioritet, ali želimo i trofej u Kupu

Prvo okupljanje u 2013. Perić je zakazao za 10. siječnja, nakon čega će Plemići imati još gotovo dva mjeseca za pripreme i selektiranje igračkog kadra, budući da drugi dio sezone Mostarci otvaraju tek 3. ožujka utakmicom protiv trebinjskog Leotara. Za razliku od prethodnih godina u kojima je slaganje momčadi znalo trajati i do sredine veljače, Pod Bijelim brijegom se ovog puta tom poslu prišlo znatno ozbiljnije, tako da bi Perić već prvog dana priprema mogao imati više-manje iskristaliziran proljetni kadar.

- Naš cilj je selektirati momčad u kojoj bi za svaku poziciju konkurirala dva igrača približne kvalitete. Nadamo se da nas na proljeće čeka devetnaest utakmica i ne želimo doći u situaciju da u nekim ogledima, a svi će biti od iznimne važnosti, budemo prisiljeni improvizirati, izjavio je Perić, za Dnevni list.

- Poznato je da smo tom poslu prišli odmah po završetku prvog dijela sezone. S nekim igračima, kojima su bili istekli ugovori, odmah smo dogovorili nastavak suradnje (Melher, Muminović, nap.a.), s nekim igračima smo se odmah sporazumno i korektno rastali (Grbavac, Krišto, Vrdoljak, Ferenc, Bubalo), a objavili smo i da smo dogovorili dolazak dvaju novih igrača (Poredski, Crnov) za koje vjerujemo da će biti pojačanja za našu momčad, nastavio je Perić i odmah dodao kako igračka križaljka još nije završena.

- Puno puta sam ponovio da klupsko rukovodstvo zaslužuje pohvale, budući da od prvog dana radi studiozno i planski, ali radi se o kompleksnom poslu. Naime, nama zanimljivo tržište je u zimskom prijelaznom roku dosta siromašnije nego u ljetnom, jer je većina tih nama zanimljivih igrača vezana ugovorima. Sa skautingom smo, srećom, krenuli na vrijeme, tako da na određenim pozicijama imamo više potencijalnih rješenja, ali uz sve to ne želimo žuriti, jer za to nema ni potrebe.

Prošle sezone Zrinjski u proljetnom dijelu nije doživio pad zbog pogrešnih pojačanja, nego prije svega iz razloga što je ostao bez nekoliko vrlo važnih igrača (Šunjić, Žižović, Duro...) iz jesenskog dijela. Perić ne strahuje da bi se povijest mogla ponoviti, budući da su praktički svi ključni igrači vezani ugovorima.
- Pred nama je zimski prijelazni rok i jasno da su u njemu mogući i odlasci nekih važnih igrača. S obzirom da smo slaganju momčadi prišli ozbiljno, naravno da razmišljamo i o tim mogućnostima, zbog čega sam i rekao da se radi o kompleksnom poslu, ali znat ćemo reagirati ako za to bude potrebe.

Zasad su najveći upitnici pored Adnana Hadžića (stavljen na transfer listu), Tonija Markića (istekao ugovor) i Amera Bekića (zeleno svjetlo za odlazak u Švicarsku), no u ovom trenutku je nemoguće tvrditi hoće li oni ili netko od njih i završiti u rubrici "otišli", baš kao što je nemoguće tvrditi hoće li u istoj završiti i neki od igrača koji se danas karakteriziraju "sigurnim".

- S radom krećemo 10. siječnja i do tada bi se dosta toga trebalo znati, a hoće li nakon toga biti potrebe za našu reakciju, pokazat će vrijeme.
Podsjetimo, Zrinjski je prvi dio sezone završio s 26 osvojenih bodova, što mu je bilo dovoljnu za diobu treće pozicije s Olimpicom i Slavijom. Široki Brijeg (25) i Borac (24) su ostali iza, dok se Sarajevo (33) i Željezničar (35) u ovom trenutku čine nedostižnim.

- U svakom klubu imaju svoju računice, baš kao i želje te ciljeve. Ja od prvog dana govorim da je moj cilj biti najbolji, a tako razmišljam i sada. Dakle, moji asistenti i ja, zajedno s ljudima koji vode klub, sigurno ćemo pokušati izvući maksimum na proljeće, a na kraju ćemo vidjeti što ćemo uspjeti napraviti. Ne trebam ni ponavljati da nam je plasman u Europu prioritet, a dobro je što osim preko prvenstva do Europe možemo doći i preko Kupa u kojem smo došli do polufinala. Jasno da na osvajanje trofeja računaju i ostali, ali kako oni imaju pravo na takve ambicije, tako isto imamo i mi, zaključio je Perić.

Osam provjera u pripremama

S odigravanjem kontrolnih utakmica u pripremama Zrinjski će krenuti 22. siječnja, a do proljetne premijere protiv Leotara u planu je njih osam.
- Zasad je poznato da nas 3. i 4. veljače čekaju dvije utakmice na Memorijalu Andrije Ankovića u Gabeli, kao i da ćemo u posljednjoj provjeri, odnosno sedam dana prije Leotara, ugostiti Sarajevo. Prve tri utakmice su planirane za 22., 26. i 29. siječnja, kada ćemo za protivnike imati niželigaše, dok ćemo nakon Memorijala u Gabeli 10. i 16. veljače igrati protiv klubova iz našeg ranga. Dakle, tražimo još pet protivnika, no čekamo da i ostali klubovi naprave plan svojih priprema, izjavio je Perić.