HŠK Zrinjski: Dragan Perić ostaje trener

Nakon šokantnog poraza od Travnika (1:2), koji je rezultirao padom Zrinjskog na sedmu poziciju i povećanjem minusa za trećeplasiranim Olimpicom na četiri boda, malo tko se iznenadio što se počelo govoriti o Perićevom odlasku s klupe mostarskog kluba, još više jer je Zrinjski nakon mučenja protiv Leotara (2:0) i teškog poraza od Širokog Brijega (0:3) odigrao još jednu jako lošu utakmicu.
S obzirom na dvotjednu stanku u prvenstvu, Pod Bijelim brijegom u nedjelju nisu željeli donositi ishitrene odluke, dok jučerašnja sjednica nije donijela vijest o razlazu s Perićem. On, pak, ostavku službeno nije ponudio, iako je jučer priznao da je čelnicima Zrinjskog odmah nakon utakmice rekao da donesu najbolju odluku u interesu kluba.

- U Zrinjskom sam čitav trenerski vijek i interes kluba uvijek će mi biti na prvom mjestu. Svjestan sam da ljudi koji vode klub ulažu maksimalan napor kako bi svima nama bilo lakše, tako da sam im rekao da ću poštovati svaku njihovu odluku, jer znam da se i oni vode isključivo interesima kluba, izjavio je Perić nakon jučerašnje sjednice UO-a.

Već u nedjelju počelo se spekulirati da je glavni kandidat za eventualnog Perićevog nasljednika Blaž Slišković, što zapravo i ne čudi s obzirom da se radi o bivšem strategu Plemića, koji je bez angažmana već godinu dana. Činjenica da je slobodan ozbiljnim kandidatom je učinila i Ivicu Barbarića, još jednog bivšeg trenera Zrinjskog, dok su neki spominjali i Dragana Jovića, koji je samo dan ranije odstupio s klupe Sarajeva.

Jesu li čelnici Zrinjskog jučer s nekima od iznad spomenutih navodnih kandidata i razgovarali, Pod Bijelim brijegom nisu otkrili, baš kao ni je li se na sjednici UO-a razgovaralo o nekim drugim imenima, ali za pretpostaviti je da bi se čelnici Zrinjskog gotovo sigurno odlučili na "šok terapiju" da u ovom trenutku imaju trenera koji bi se karakterizirao kao "pravo rješenje".

Bilo kako bilo, Perić ostaje, a ne treba biti pretjerano vidovit za donijeti zaključak da će se o Perićevom statusu opet puno pričati uoči i nakon sljedeće dvije utakmice. Naime, nakon reprezentativne stanke Zrinjski mora u goste izravnom konkurentu Borcu, a samo četiri danas kasnije na programu je uzvrat polufinala Kupa protiv Željezničara.

Kobno 18. kolo

Zanimljivo da se i prošle sezone nakon 18. kola spekuliralo da mi moglo doći do promjene na klupi. Naime, Slaven Musa je dan nakon poraza od Olimpica (0:3) priznao da je razmišljao o ostavci, dok se na Upravnom odboru prvi put o njegovoj smjeni govorilo nakon 22. kola i poraza od Slobode (2:3). Musa je na kraju sam odstupio nakon 24. kola i gostujućeg poraza od Veleža (1:3).

Navodni kandidati...

Blaž Slišković
Bivši trener Zrinjskog koji je i u završnici prošle sezone uskočio kao "ispomoć", odnosno kao savjetnik Dražanku Bogdanu nakon neopozive ostavke Slavena Muse. Bez službenog je angažmana od otkaza u kineskom Qingdao Jonoonu

Ivica Barbarić
Još jedan bivši trener Zrinjskog, koji je posljednji put na klupi mostarskog kluba sjedio prije deset godina. Kasnije je u tri navrata vodio Široki Brijeg, a posljednji angažman je imao u japanskom Ehimeu

Dragan Jović
Najdugovječniji i najtrofejniji trener Zrinjskog, kojeg je kandidatom za eventualnog nasljednika Dragana Perića učinila subotnja neopoziva ostavka na mjesto šefa struke u Sarajevu

Nije kriza, nego kronično loša igra

Stvari stoje ovako. Zrinjski je odigrao četiri utakmice u nastavku sezone, a u 360 minuta jedina tri pogotka je postigao branič Anto Radeljić, sva tri nakon prekida. Treba li bolja potvrda da Zrinjski izgleda - loše!
Za Zrinjski bi bilo dobro kada bi mogli konstatirati da se radi o krizi igre ili lošoj formi, ali nažalost po Dragana Perića i mostarski klub, dublja analiza ipak dovodi do zaključka da Plemići nisu upali u krizu, nego da ista traje praktički od starta sezone, a to potvrđuju i brojke i dojam.
Brojke? Perićeva momčad je u osamnaest kola postigla samo šesnaest pogodaka, a tako skroman napadački učinak Zrinjski nije imao u prethodnih deset premierligaških sezona - učinkovitiji je čak bio i u sezoni 2010./2011. u kojoj je nakon istog broja utakmica bio na devetnaest pogodaka, iako je imao samo devetnaest bodova i bio jedan od kandidata za ispadanje. Očajan napadački učinak bio bi manje problematičan da Zrinjski igra čvrsto, ali za mostarski klub je porazan i broj primljenih pogodaka, jer pogled na ljestvicu otkriva da su svi konkurenti za Europu primili manje.

Dojam? Osamnaest prvenstvenih utakmica odigrao je Zrinjski, a loše je izgledao u njih - trinaest! Jesmo li pretjerali? Ne, jer će oni kritičniji reći da je ta brojka još i veća. Naime, nijedan od sedam poraza ne može se karakterizirati nezasluženim, loše je Zrinjski izgledao i u remijima protiv Slavije (1:1) i Rudara (0:0), Radnik (2:1), Gradina (2:1) i Velež (2:1) su pobijeđeni uz preokrete i veliko mučenje, dok je otpor Leotara (2:0) slomljen tek u završnici utakmice golovima iz prekida. To je trinaest, a u preostalih pet utakmica Zrinjski je ostvario minimalne pobjede protiv Širokog Brijega (1:0), Travnika (1:0), Borca (1:0), Željezničara (1:0) i GOŠK-a (1:0) pa sami zaključite je li ta brojka loših utakmica veća od trinaest.

Bez obzira na kronično lošu igru, priča o smjeni ili ostavci Dragana Perića bila je neutemeljena sve dok je trener Mostaraca imao rezultat, ali nakon pada na sedmu poziciju i povećanju minusa za europskim pozicijama nikoga ne čudi što je i ta tema došla na dnevni red. Istina, Zrinjski je još uvijek u igri za Europu, minus za konkurentima u prvenstvu nije nenadoknadiv, a tu je i Kup u kojem Mostarci imaju realne izglede za plasman u finale - problem je samo što igra na startu proljeća ne ulijeva povjerenje u sretan završetak sezone.
Može li novo lice na klupi dignuti Zrinjski, jasno, jamstva nema, ali Perić je ipak izgubio povjerenje. Hoće li ga uspjeti vratiti, pokazat će vrijeme...

Dnevni list