HŠK Zrinjski: Dobijemo li na Pecari, svi će zaboraviti krizu

HŠK Zrinjski, Ultras Zrinjski Mostar, Stadion HŠK Zrinjski, Blaž Slišković
Ne baš idealna situacija, ali Plemići su se i ranije znali naći u sličnim situacijama i iz njih izići kao pobjednici. Bude li tako, ističe Blaž Slišković, o krizi će se prestati pričati nakon 90 širokobrijeških minuta.

Nešto u igri Zrinjskog već neko vrijeme ne štima, ali rezultati do zadnje dvije utakmice, a ne zaboravimo ni ispadanje od Sloge u Kupu, nisu izostajali. Sada je priča drukčija, više nema ni rezultata da pokriju nedostatke, a slijedi Hercegovački derbi - koji bi mogao do kraja razotkriti nedostatke. Ali isto tako, gostovanje Širokom bi moglo i smiriti situaciju, vratiti mir Pod Bijelim brijeg. Na Plemićima je da odaberu..., s tim da se ne pitaju samo oni. Široki je ohrabren s dvije gostujuće pobjede i samo je tri boda ispod. No, čini se da se u Mostaru najprije moraju obračunati sa vlastitim demonima, koje su neki, ističe šef struke Blaž Slišković, pokušali podmetnuti sa strane. Govorimo o pisanju pojedinih medija koji su plasirali vijest da Tonći Kukoč u svlačionici Zrinjskog vodi pobunu protiv Blaža Sliškovića...

- Za to sam saznao od sina, a kasnije i to da je vlasnik portala koji je objavio vijest bivši igrač Željezničara, rekao nam je Slišković.

- Vijest je ubrzo, nakon što je Kukoč izbacio demanti na Facebook, povučena, ali tendencija je bila jasna. Govorio sam Tonćiju da uopće ne mora reagirati, ali on je to svejedno učinio. Razumijem slobodu medija, ali to je bilo zločesto. Pišu o krizi, pobuni, da sam pred otkazom - niđe veze. Čekao se loš rezultat Zrinjskog da se takvim natpisima pokuša produbiti kriza, ako je uopće ima u nekim većim razmjerima, dodao je strateg Mostaraca.

U svlačionici je sve OK

Baka se zatim okrenuo stvarnim problemima u svom dvorištu.

- Kriza dođe, to je normalno. Nama se dogodilo da je došla u najgorem mogućem trenutku, kada imamo kartoniranih i ozlijeđenih igrača, rekao je pa se vratio na poraz od Sarajeva (1:3).

- Htijenja i volje nije nedostajalo, koštale su nas greške. Kad se pogleda utakmica, u prvih 30 minuta izgledali smo bolje, Sarajevo je u par navrata izbijalo loptu praktički iz gola. Ono što mi je zasmetalo više od svega bezvoljnost je igrača u zadnjih petnaest minuta utakmice, a nije svejedno izgubiti 1:3 ili 2:3... ili eventualno uzeti bod.

Plemiće stoga prije svega želi probuditi..., dok nije kasno.

- U svlačionici je sve OK, ali jasno da igrači ne dolaze sa osmijehom na trening, kao što je to nedavno bio slučaj. Najvažnije je da shvate da u ovoj ligi skoro svatko može pobijediti svakoga i da često tu razliku napravi zalaganje, malo dodatne energije.

S te strane, više je ljut što je iz Mostara Borac otišao neporažen.

- Imali smo plus osam i svi su mislili Zrinjski će lako kod kuće upisati šest bodova. Ali Sarajevo je u uzlaznoj putanji i nije bilo sramota izgubiti. Više sam ljut zbog Borca. U međuvremenu sam razgovarao sa pojedincima i kolektivno, do Širokog Brijega još ću popričati sa njima ne bi li podigao moral. Iza nas su dvije utakmice s lošim rezultatima, treba sačekati treću da damo neki sud. Jer ako pobijedimo na Pecari, sve će se to brzo zaboraviti.

Široki se uigrao

Reklo bi se da u je u ovoj situaciji Široki taj kojeg bismo na Pecari u nedjelju (16.30) trebali etiketirati favoritom, ali Baka tvrdi drukčije.

- Ni da se igra u Mostaru, ja ne bih nas proglasio favoritima. U derbijima, u Hercegovačkom derbiju, favorita nema. Odlučit će inspiracija, htijenje. Možda je Široki blagi favoriti, ali mi bez obzira na situaciju s rezultatima, ozljedama, Stojkić upitan, Jakovljević ne igra, i kartonima, na Pecari nećemo imati dvojicu igrača sredine terena, Perišića i Ćavara, možemo do povoljnog rezultata.

Široki će se sigurno nešto pitati, no koliko je tim Gorana Sablića zaista jak?

- U odnosu na prvu utakmicu iz Mostara, ostali su bez Krstanovića koji je za Premijer ligu vanserijski igrač, ali su zato njegovim odlaskom priliku dobili neki drugi, mlađi. Menalo vjerojatno ne bi bljesnuo da je Krstanović ostao. Uigrali su se vremenom.

Mnogi kada pričaju o Širokom spominju i za Premijer ligu specifičan sustav s trojicom otraga...

- Nije to ništa novo i ako kolega Sablić smatra da ima igrače za takvo što, zašto ne? I u Mostaru su igrali 3-5-2, što nam je, moram priznati, u početku stvorilo problem, bili su nas iznenadili. Ako ti takvo što donosi rezultate, zašto ne nastaviti tako igrati?

Kup

Široki je jučer odigrao Kup utakmicu protiv Viteza, dok je Zrinjski ispadanjem od Sloge lišen rasipanja energije u ovom natjecanju. Dobra ili loša stvar? Slišković je sinoć pohodio Pecaru, a prije odigravanja susreta je rekao: "Koliko će Kup odmoći Širokom, prije svega ovisi o sastavu za Vitez. Ali kako god bude, imat će dosta vremena do nedjelje da se rekuperiraju."

Realizacija

Realizacija je boljka Zrinjskog u zadnje vrijeme - 0:0 protiv Borca i 1:3 sa Sarajevom najbolji su dokazi. Međutim, Slišković ističe da sve nije tako crno - Zrinjski stvara šanse. "Protiv Sarajevo smo ih imali nekoliko, ali nismo bili precizni. To je ta razlika kad igraš sa jačima ili slabijima. Protiv Viteza će vam se ukazati nekoliko prilika, dok će vam Sarajevo, Željezničar ili Široki dozvoliti jednu-dvije."

Handžić

Nema Tonija Jovića, nema Tonija Jovića. Mnogi se zbog slabih rezultata hvataju tog argumenta, a Slišković kaže da u tomu ima i osnove. Donekle. "Nedostaje Jovićeva prodornost, on je i razvlačio linije i gurao u šanse Bilbiju. Sa Harisom (Handžićem) je drukčije, on je više statičan, ali ima neke druge kvalitete. Razgovarao sam s njim i čini se da je prije svega potrebno da se ekipa navikne na njega", ocijenio je Slišković.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]