HŠK Zrinjski: Deset utakmica u četrdeset dana

HŠK Zrinjski, FK Leotar, HŠK Zrinjski, Međugorje, HŠK Zrinjski, utakmice, HŠK Zrinjski, Deni Simeunović, Hrvoje Miličević

...dijela sezone bit će zanimljivija nego ikad, budući da će rezultati uvelike odrediti proljetne ambicije svih klubova.
Naravno, tako je bilo i prethodnih godina, no ovog puta je ipak drukčije, budući da je kalendar znatno drukčiji nego što je bio slučaj prethodnih sezona. Naime, zbog Svjetskog prvenstva u Brazilu, koje počinje 12. lipnja sljedeće godine, NS BiH je odlučio promijeniti kalendar, tako da će se na proljeće igrati samo jedanaest kola, a sve iz razloga kako bi prvenstvo završilo već 10. svibnja. U prijevodu, u jesenskom dijelu ove sezone igrat će se čak devetnaest kola, tako da će oni klubovi koji podbace na proljeće imati puno manje prostora za popravljanje lošeg jesenskog učinka, dok će, istovremeno, oni klubovi koji naprave dobar posao u prvom dijelu sezone, imati znatno veće izglede taj posao uspješno i završiti.

Zbog takvog kalendara završnica prvog dijela sezone bit će automatski znatno napornija, a to najbolje potvrđuje podatak da će klubovi koji su izborili osminu finala Kupa BiH - njih dvanaest, nakon reprezentativne stanke morati odigrati čak deset utakmica u samo četrdeset dana. Posebno zanimljiv bit će program između 19. listopada i 10. studenog, jer će u ta tri tjedna na rasporedu biti čak sedam utakmica - pet u prvenstvu i dvije u Kupu, dok će sama završnica biti nešto manje naporna, s obzirom da će se posljednja tri kola igrati svakih sedam dana.

Logika sugerira da bi nakon reprezentativne stanke u prednosti trebali biti oni klubovi koji imaju širi igrački kadar, no kako bi dublja analiza vjerojatno dovela do zaključka kako gotovo svi klubovi imaju tanak kadar, nemoguće je pretpostaviti koji klubovi će prosinac dočekati najzadovoljniji, još više jer su se svi dosadašnji zaključci pokazali netočnim. Primjerice, nakon prva tri kola na vrhu su bili Željezničar (9) i Široki Brijeg (7), a danas isti ti klubovi za vodećim Borcem (26) zastaju deset bodova, što je scenarij kakav apsolutno nitko nije mogao pretpostaviti.
Bilo kako bilo, bit će vrlo zanimljivo vidjeti može li Borac nastaviti u ovom ritmu i sačuvati lidersku poziciju, zatim može li Zrinjski, koji u ovom trenutku izgleda kao najozbiljniji konkurent Banjolučanima, nastaviti u kontinuitetu skupljati bodove, odnosno može li se Sarajevo vratiti na željeni kolosijek i dokazati da napokon može do titule koje se na Koševu čeka od 2007. godine.

Završnica jeseni bit će posebno važna za Željezničar i Široki Brijeg, koji su definitivno razočarali svoje navijače u dosadašnjem dijelu sezone, dok će zanimljivo biti pratiti i što će se događati na dnu, jer se onom klubu koji skupi najmanje bodova, a to bi vrlo lako mogao biti Leotar, sigurno ne piše dobro kada je borba za ostanak u pitanju.

Četvrtfinale Kupa tek na proljeće

Prvi put nakon sezone 2007./2008. četvrtfinale Kupa BiH će se igrati u proljetnom dijelu sezone, zbog čega će oni klubovi koji svoj nastup u tom natjecanju zaključe u osmini finala igrati samo jedanaest utakmica na proljeće. Takav kalendar je definitivno apsurdan, jer ispada da bi neki od tih klubova, dakle oni koji ne izbore plasman u Europu, kroz osam mjeseci mogli odigrati samo jedanaest službenih utakmica! Zbog toga je teško zaključiti zašto su se u NS-u BiH odlučili četvrtfinale prebaciti na proljeće, jer se puno logičnijim čini da je četvrtfinale, kao i prethodnih sezona, na programu u prvom dijelu sezone, što bi, pak, oslobodilo dva termina na proljeće u kojem su se moglo igrati prvenstvene utakmice.

Raspored

12. kolo 19./20. listopada
Kup BiH 23. listopada
13. kolo 26./27. listopada
14. kolo 30. listopada
15. kolo 2./3. studenog
Kup BiH 6. studenog
16. kolo 9./10. studenog
17. kolo 16./17. studenog
18. kolo 23/24. studenog
19. kolo 30. studenog

Dnevni list