HŠK Zrinjski: Borba za titulu više nije nemoguća misija

HŠK Zrinjski, titula

...i priznao na Skupštini kluba održanoj krajem ožujka 2009., kada je zapravo već postalo jasno da je njegova momčad na milimetar od osvajanja titule.
Naime, iz njegovih riječi je bilo jasno da su rezultati Zrinjskog u toj sezoni bili daleko iznad očekivanja klupskog rukovodstva.

- U ljetnom prijelaznom roku smo ostali bez jako puno kvalitetnih igrača, ali dovođenjem pojačanja uspjeli smo napraviti dobru momčad. Cilj nam je bio prvi dio sezone završiti što bliže vrhu, a onda se u zimskom prijelaznom roku dodatno pojačati kako bi u nastavak prvenstva ušli kvalitetniji i ostvarili željene ciljeve, izjavio je tada Jović i tako priznao da u ljeto 2008. titulu nitko nije spominjao.
U sljedeće tri sezone Zrinjski nije bio ni približno toliko uspješan, ali zanimljivo da su uoči ili tijekom istih Pod Bijelim brijegom ipak najavljivali borbu za titulu. To je uoči sezone 2009./2010. bilo i razumljivo od kluba koji brani naslov, a da je titula bila dostižna, najbolje potvrđuje činjenica da je istu osvojio Željezničar, klub koji je nakon prvog dijela sezone bio bodovno poravnat sa Zrinjskim. Epilog, Zrinjski je na kraju završio četvrti izborivši Europu kroz "ušicu igle". Spominjala se titula i u ljetnim danima 2010., čak i borba za dvostruku krunu, ali vrlo brzo je postalo jasno da od nove borbe za naslov neće biti ništa, štoviše, većim dijelom sezone realnost je bila borba za ostanak. Na kraju je Zrinjski završio sedmi i tako ostao bez Europe prvi put nakon šest uspješnih sezona. Zbog slabih rezultata u sezoni 2010./2011., jasno da uoči prošle sezone nitko nije imao hrabrosti spomenuti borbu za titulu, ali uoči 14. kola i hercegovačkog derbija na Pecari protiv Širokog Brijega (1:1) ona se ipak počela spominjati, jer je Zrinjski podužim nizom bez poraza došao vrlo blizu vrha, no na kraju su Plemići drugu sezonu zaredom ostali bez Europe.
Koliko Zrinjski, pak, može ove sezone? Borba za Europu? Ne tvrdimo da će je izboriti, ali to je ipak realnost ove momčadi! Borba za titulu? Teško, ali ne i nemoguće! Istina, uoči sezone titulu nitko nije spominjao, ali ta priča danas više ne izgleda kao nemoguća misija. Prvenstvo je još uvijek u ranoj fazi, naravno, puno toga, odnosno najviše, ovisit će i o rezultatu konkurenata, ali borba za titulu definitivno nije nešto nerealno i nedostižno za ovaj Zrinjski. Jasno, pred Dragana Perića i njegove igrače takav imperativ bilo bi suludo stavljati, ali dosadašnjim rezultatima oni su zapravo sami sebe promovirali u jedne od kandidata. Tako je, primjerice, Amar Osim nakon posljednjeg kola jasno rekao da u borbi za naslov ne treba očekivati isključivo utrku udvoje, odnosno borbu Sarajeva i Željezničara, jer kao jednog od kandidata za titulu vidi i - Zrinjski.
Ukratko, osvajanjem eventualnih šest bodova iz sljedeće dvije utakmice, protiv GOŠK-a u Gabeli i Radnika u Mostaru, borba za titulu bi postala realnost, baš kao što je danas realnost borba za Europu.

Razlozi za optimizam

- Zrinjski je pobjedama u derbijima protiv Širokog Brijega (1:0), Borca (1:0) i Željezničara (1:0) pokazao da je sposoban držati konstantu na domaćem terenu, dok je protiv Travnika (1:0), Rudara (1:0) u Kupu i Slavije (1:1) dokazao da je sposoban osvajati bodove i u gostima;
- Zrinjski ove sezone ne osvaja bodove samo kada igra dobro, nego i kada igra loše, a to je odlika momčadi koje imaju kvalitetu boriti se za vrh;
- Zrinjski je dokazao da je sposoban osvajati bodove i bez nekoliko važnih igrača, jer je, primjerice, protiv Slavije (1:1) igrao bez Igora Melhera, Marina Aničića, Vučine Šćepanovića, Milana Muminovića i Igora Žuržinova;
- Zrinjski je u vrhu, iako je njegov raspored u dosadašnjih sedam kola bio sve samo ne lagan, definitivno znatno teži nego, primjerice, onaj lidera Sarajeva;
- Zrinjski definitivno može igrati još bolje;
- Zrinjski je u vrhu, iako njegovi napadači još uvijek nisu postigli nijedan pogodak, što samo potvrđuje prethodnu tezu da Zrinjski može još bolje.

hercegovina.info