HŠK Posušje: Grupa Centar iz Š. Brijega generalni sponzor kluba s Mokrog doca BiH

NK Posušje, skupština, HNK Tomislav, NK Posušje, hšk posušje, hnk posušje, FK Turbina, hšk posušje, Dario Sesar, hšk posušje, Dario Sesar
...razgovarali smo s predsjednikom HŠK Posušje Dariom Sesarom. U razgovoru smo se dotaknuli brojnih tema vezanih uz klub na čijem je čelu odnedavno gospodin Sesar, kao što su financije, sponzori, momčad, omladinski pogoni, radovi na stadionu i budućnosti kluba.

Prije par mjeseci preuzeli ste dužnost predsjednika u hrvatskom športskom klubu Posušje. Kakvo vas je stanje dočekalo?

Vrlo je teško dovesti u red neki posao koji je bio zapušten dugi niz godina. S obzirom da radim volonterski, trudim se da sve stignem, iako je posao težak i traži puno vremena i odricanja. Kao što javnost zna klub je zadnjih godina stagnirao, nije bilo uprave, njegov rad je počivao na entuzijastima koji su se umorili i klub je došao pred zid. Na inicijativu Načelnika općine održana je skupština kluba i formirana je uprava kluba čiji je prvi potez bio financijska i igračka analiza kluba. Napravili smo financijski plan za tekuće troškove i vraćanje dugova, plan saniranja- reorganizacija škole nogometa i stabilizaciju prve momčadi kluba. Iako je nekada sve ovo naporno raditi, čast mi je biti na čelu ovog ponosnog kluba, kluba koji je promovirao naše mjesto i afirmirao mnoge igrače koji su prošli kroz ovaj klub.

Da li ste se uspjeli financijski stabilizirati?

Kako za druge pa tako i za ovaj rang natjecanja potrebna je financijska stabilnost kluba. Mislim da je to bilo najvažnije što smo dosad uradili jer ovo sve košta , a bez novca ne možeš ništa. Da bi normalno funkcionirali u ovoj ligi potreban vam je proračun od cca 100 tisuća maraka, bez omladinske škole nogometa. Samo troškovi službenih osoba i prijevoza na godišnjoj razini iznose 35 000 KM, a tu su i troškovi sportske opreme, kotizacija, troškovi saveza itd. Pri preuzimanju kluba utvrdili smo neka dugovanja od prije, koja prema financijskom planu namjeravamo vratiti do početka proljetnog dijela natjecanja i to uspijevamo. Znači što se tiče financija one idu prema planu i sva izvješća će biti javna i biti ce objavljene na našim službenim web stranicama koje također uskoro otvaramo.

Koji su sponzori kluba i kako se klub financira?

Što se tiče proračuna kluba, općina i županija sudjeluju u proračunu kluba s 40%, a ostali dio su sponzori i donacije od gospodarstva. Dobili smo i generalnog sponzora kluba, a to je Grupa Centar iz Širokog Brijeg u čijem sastavu se nalazi Centar za obrazovanje, AS Centar, Centar Motor i dr. Meni je osobno žao što taj generalni sponzor nije iz općine Posušje, gdje imamo za njega kapaciteta , već jedan gospodarstvenik iz druge općine, ali nitko se nije odazvao tom pozivu iz Posušja. Na kraju bitno je da ga imamo u ovoj teškoj gospodarskoj krizi i ja se ovim putem zahvaljujem svim sponzorima kluba, a ujedno pozivam i ostale da se odazovu i pomognu nam u ovom projektu dizanja kluba na zdrave osnove. Ponavljam svi naši sponzori bit će javno objavljeni na našim web stranicama, a također mišljenja sam da trebamo objaviti i one kod kojih smo tražili pomoć, a nismo je dobili. Citirati ću jednoga direktora jedne velike kompanije koja voli pomagati društvene događaje: „ Nije sramota postati bogat, ali sramota je bogat umrijeti".

Kakvo je stanje prve momčadi?

Što se tiče nogometaša i stručnog stožera prve momčadi na čelu sa Šekijem oni su jedna velika pozitiva ovog kluba. Uprava je preuzela klub u tijeku jesenjeg dijela prvenstva i nije sudjelovala u sastavljanju igračkog kadra za ovu sezonu, ali samim dolaskom nove uprave postignut je pozitivan efekt, pa imamo niz od osam utakmica bez poraza. Igrači igraju srcem i prema svojim mogućnostima. U ovom dijelu sezone ono što je Uprava obećala prema igračima to je i uradila. Ove sezone namjeravamo stabilizirati klub, ne mislimo se igrački ozbiljno pojačavati jer smo u sredini ljestvice, ne možemo ni gore ni prema dolje, bolje novce ulagati u infrastrukturu, a od slijedeće sezone treba krenuti ozbiljnije. Ovdje naglašavam da su svi igrači iz Posušja.

Stanje u omladinskom pogonu i radnoj zajednici?

Radna zajednica mora ubaciti u veću brzinu, malo su se uspavali ovo jedno vrijeme bez uprave, iako im nije bilo lako u besparici. Omladinski pogon je temelj ovog kluba. U klubu trenira preko 200 djece u šest igračkih kategorija. U ovom segmentu Uprava je najmanje uradila i tu sam najmanje zadovoljan. Ttrebamo što hitnije imenovati voditelja škole nogometa i da ta osoba organizira školu nogometa koja će imati glavu i rep. Perspektive ima, ali u tom segmentu kluba moramo napraviti jedan iskorak naprijed. Ovdje moramo uključiti i roditelje polaznika škole i poslušati njihove prijedloge i primjedbe.

Stadion izgleda sjajno za ovako malu sredinu i rang natjecanja!

Trenutno, meni osobno najveći motiv u klubu je nastavak izgradnje infrastrukture stadiona. Posebno završetak drugog dijela pomoćnog igrališta tj postavljanje umjetne trave. Taj projekt zahtjeva financijska sredstva od oko 150 000 KM. Moji suradnici i ja osobno ulažemo sve svoje kapacitete da taj projekt završimo. Aplicirali smo za ovaj projekt kod fondacije Odraz-institucije FBiH i ovaj projekt je odobren, ali zbog stalnih blokada na federalnoj razini nema realizacije tj. puštanja sredstava, iako je projekt odobren. Moramo hitno sanirati svlačionice izgrađene još početkom osamdesetih, vjerojatno dizanjem kata na postojeći objekt, sramota je gdje nam se djeca presvlače gdje sve prokišnjava i vlaži. Imamo izrađen projekt osvjetljenja pomoćnog igrališta u vrijednosti 12 000 KM, a ta sredstva ćemo tražiti na višim razinama. Na infrastrukturi uvijek ima posla, a to mora biti uz pomoć i suradnju općinskog vijeća. Koliko ćemo u ovome svemu uspjeti pokazat će vrijeme.

Imate li Vi nešto dodati za kraj?

Kada gostujuće momčadi dođu igrati na ovaj prekrasan stadion prvo komentiraju da je šteta što ne igramo bar Federalnu ligu kada imamo ovakav lijep stadion. Svatko tko se bavi sportom ima ambicija da pobjeđuje i da se bori za viši rang takmičenja. Kada bi samo vratili sve svoje nogometaše iz Posušja koji sada igraju u Premier ligi BiH i hrvatskim ligama, mogli bi igrati i Premier lig BiH, ali da li imamo novca za taj rang takmičenja je sasvim druga stvar. Federalni rang košta minimalno cca 200 tisuća, a premier liga minimalno cca 600 tisuća. Mislim da moramo biti realni i svjesni današnje situacije i da bez obzira koji smo rang takmičenja bitno je da klub postoji i ima strukturu organizacije ozbiljnog kluba. Na kraju moram reći da sam moralno i odgovorno ušao u ovaj posao i svatko tko želi pomoći dobrodošao je u prostorije kluba sa svojim primjedbama i prijedlozima, da zajedno napravimo jedan iskorak naprijed za ovaj klub i našu djecu, jer mislim da je suludo u 21. stoljeću objašnjavati važnost bavljenja sportom.

Posusje.net