Hrvatskoj na jesen zajamčena dva velika domaća spektakla

mandzukic - modric

... biti podijeljena na podskupine s po tri ili četiri reprezentacije. U najjačem razredu, Ligi A, u kojoj je i Hrvatska, bit će 12 reprezentacija podijeljenih u četiri skupine po tri sudionika, a pobjednici tih skupina izborit će plasman na završni turnir Lige nacija koji će se igrati u lipnju sljedeće godine, piše Večernji list.

Utakmice Lige nacija igrat će se u šest kola, po dva kola u rujnu, listopadu i studenome ove godine, a pobjednici četiriju skupina unutar Lige A sudjelovat će na završnom turniru od 5. do 9. lipnja 2019. godine i boriti se za naslov pobjednika. Tako Hrvatsku već na jesen čekaju dva velika spektakla na domaćem terenu.

Više natjecateljskih utakmica

Četiri posljednje plasirane momčadi iz svake od tri skupine preselit će u niži rang natjecanja. Svrha je novoosnovanoga Uefina natjecanja omogućiti reprezentacijama više jakih natjecateljskih utakmica, a istodobno omogućiti selekcijama nižega rankinga veću šansu za plasman na Europsko prvenstvo budući da će one sada igrati protiv suparnika iz svojih jakosnih razreda.

Ligu B također čini 12 reprezentacija: Rusija, Austrija, Wales, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Danska, Republika Irska, Sjeverna Irska, BiH, Češka i Turska. Četiri pobjednika svake od skupina bit će promovirani u Ligu A, a posljednje plasirane reprezentacije će preseliti u C razred.

U Ligi C natjecat će se Srbija, Mađarska, Slovenija, Crna Gora, Bugarska, Škotska, Finska, Grčka, Cipar, Norveška, Izrael, Rumunjska, Albanija, Estonija i Litva. Reprezentacije će biti razvrstane u tri skupine po četiri, a jedna će imati tri reprezentacije.

U najnižem razredu Lige nacija smješteno je 16 najslabije rangiranih reprezentacija: Azerbajdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Letonija, Ovčji Otoci, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, San Marino, Kosovo, Andora i Gibraltar.

Osim što u tzv. Fifinim terminima više neće biti međunarodnih prijateljskih utakmica, Uefina Liga nacija poslužit će i kao filtar za Euro 2020. godine. Kvalifikacija za to natjecanje igrat će se u pet termina 2019. godine, u ožujku, lipnju, rujnu, listopadu i studenome, a pobjednici i drugoplasirani iz svake skupine izborit će izravan plasman na Euro 2020.

Kroz taj skraćeni kvalifikacijski ciklus dobit ćemo 20 od 24 sudionika završnog turnira, a preostale četiri selekcije iskristalizirat će se kroz dodatne kvalifikacije u kojima će sudjelovati 16 reprezentacija. Ključni kriterij za sudjelovanje u njima bit će plasman u Ligi nacija. Naime, svaki od četiri razreda Lige nacija trebao bi dati po jednu reprezentaciju za Euro 2020., a mjesta u doigravanju rezervirana su za pobjednike skupina svakog od četiri razreda.

Ako su se pobjednici skupina kroz kvalifikacije izravno plasirali na EP, onda će u doigravanje za Euro 2020. ići sljedeća reprezentacija po plasmanu u svakome od pojedinih razreda.

Play off tri mjeseca uoči Eura

Za plasman na završni turnir EP-a bit će potrebne dvije pobjede; po jedna u polufinalu iz kojega će se pobjednici u finalu boriti za mjesto na završnom turniru. Domaćin polufinala odredit će plasman u skupinama, a domaćin finala odredit će se ždrijebom.

Te utakmice na rasporedu su u ožujku 2020. godine, odnosno tri mjeseca prije početka Eura.

Skupina 1

Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska

Skupina 2

Francuska, Engleska, Švicarska, Italija

Skupina 3

Poljska, Island, Hrvatska, Nizozemska

Hrvatska je svrstana u najjači razred europskog nogometa, a utakmice protiv po jednog suparnika iz prve i druge skupine igrat će u rujnu, listopadu i studenome sljedeće godine.