Hrvatska u neizvjesnoj utakmici pobijedila Češku i prošla u četvrtfinale

...skupini, što im u četvrtzavršnici dovodi Ukrajinu za protivnika. Utakmica će se igrati 6. veljače, u ponedjeljak u Splitu s početkom u 21 sat.

Mećava i loše vrijeme i više su nego prepolovili posjetu splitskoj Spaladium Areni, ali to kao da je dodatno skinulo pritisak Hrvatskoj u odlučujućoj utakmici. Naši nisu smjeli izgubiti s više od jedan razlike da prođu dalje barem kao drugoplasirani (što bi im donijelo Španjolsku), ali već prve minute pokazale su da će to biti neka bolja, agresivnija i konkretnija Hrvatska, za razliku od prve utakmice s Rumunjima, prenosi Večernji list.

Prvo je junak prvog susreta Marinović zapucao lijepu prigodu, a onda smo poveli nakon što je Jakov Grcić ispremiješao češku obranu i prisilio njihovog igrača Kopeckog da si u 9. minuti ugura loptu u mrežu. Nakon toga, šanse naših nizale su se kao na pokretnoj traci. Suton, Novak, Jelinčić dvaput, pa ponovo Suton... No, semafor je i dalje pokazivao samo 1:0 za Hrvatsku, a s tim se rezultatom otišlo i na odmor.

Dobru igru naši su igrači nastavili i u drugom dijelu. Igrala se 23. minuta kad je Dario Marinović primio jednu dugu loptu, a zatim hladnokrvno zavaljao češkog vratara Gerčaka i zabio pogodak za 2:0.

To je nagnalo Čehe da izvade vratara i zaigraju na sve ili ništa čak 17 minuta prije kraja, pa su nakon svega minute takve igre smanjili preko Beleja u 24. minuti. I nakon gola Česi su nastavili igrati bez vratara, složili su ponovo opasnu situaciju pred našim vratima, ali Hrvatska se spasila.

Za vrijeme najveće opsade našega gola, Frane Despotović je u 29. minuti presjekao jednu loptu na 8-9 metara u svojoj polovici, odmah opalio prema praznom golu i pogodio za 3:1.

Uslijedila je mala uspavanka, nakon koje je u 35. minuti Kopecki snažnim i preciznim udarcem s oko 9-10 metara smanjio rezultat na 3:2, a samo dvije minute kasnije je Roman Mareš bio precizan i zabio za 3:3.

No, samo 23 sekunde kasnije, Novak je zabio nakon slobodnog udarca za 4:3, a ubrzo zatim i Marinović je pogodio prazna češka vrata za 5:3.

Ipak, Česi nisu odustajali, pa su u 38. minuti autogolom Novaka smanjili na 5:4. Mogao je Marinović u 39. minuti sve riješiti, išao je sam na vratara, ali je pogodio vratnicu, a kad se vraćao prema svom golu na njega je nasrnuo Frič, koji je za svoj nesportski i krajnje divljački potez dobio crveni karton.