Hrvatska razočarala u Bakuu, Prosinečki nadmudrio Kovača

Hrvatska, Vatreni, AZERBAJDŽAN, Hrvatska, norveška
Barem ne u onoj mjeri u kojoj je trebala protiv, objektivno neusporedivo lošije reprezentacije. Izborniče, ovaj ispit niste položili.

Ono što je prije nekoliko mjeseci najavljivao Robert Prosinečki danas se i dogodilo.

- Sraz Hrvatske i Azerbajdžana u Bakuu bit će potpuno drukčija utakmica od one u kojoj su Vatreni u Osijeku razbili Azere sa 6:0 - kazao je ne tako davno Prosinečki.

Ne samo da ih nismo razbili, već je u remiju (0:0) momčad Roberta Prosinečkog u određenim trenucima igrala ljepši nogomet od naših zvijezda. O ideji igre kojoj teži Robert Prosinečki već smo pisali. Potvrdilo se to i u prethodnim utakmicama njegove momčadi. I protiv Hrvatske Azeri su čuvali loptu, igrali bez panike, no Robijeva momčad nema kretnji u napadu. Jer, ne može se nikome zaprijetiti u opasnoj zoni bez pravog šprinta u prostor. A to njegova momčad nema. No, bez obzira na to, već sada je jasno kako naši dečki u Azerbajdžanu rade sjajan posao.

Hrvatska je veći dio utakmice tražila pravi ritam u svojoj igri. No, nije ga pronašla. Barem ne u onoj mjeri u kojoj je trebala protiv objektivno neusporedivo lošije reprezentacije.

Prvi put Hrvatska je zaprijetila u drugoj minuti kada je Mandžukić loše šutirao pokraj gola. Hrvatski su nogometaši u prvih pet minuta četiri-pet puta, ničim izazvani, napucali loptu u aut.

Bila je to Modrićeva 85. utakmica u dresu naše reprezentacije, kao i prva u kojoj je nosio kapetansku vrpcu. A počeo je Niko Kovač s Pjacom i Badeljom u udarnoj postavi i nije to izgledalo dobro. Od 60. je Kovač Badelja zamijenio Kovačićem, no ni s novom Realovom zvijezdom nije to mnogo bolje izgledalo. Spomenimo, baš je Mateo s petnaestak metara u 67. minuti neometan promašio cijela azerbajdžanska vrata.

Jedina situacija vrijedna spomena iz prvog dijela u kojoj su Azerbajdžanci zaprijetili bila je ona iz slobodnog udarca. U 31. su Azerbajdžanci izišli kroz pas u našu opasnu zonu, no Nazarov je šutirao loše...

Azerbajdžanci u obrani igraju široko i očito je da im nedostaje iskustva. I baš su u tom segmentu Kovačevi izabranici tražili svoju priliku. No, nisu je našli.

U nastavku su prvi zaprijetili Azerbajdžanci kada je udarac Nazarova obranio Subašić. Odmah je u sljedećem napadu Perišić nakon kontre pogodio gredu.

A kako je utakmica odmicala, naši napadi bili su stihijski, a Azerbajdžanci su bili sve slobodniji.

Što reći o Kovačevoj ideji igre kada je dvadesetak minuta prije kraja iz igre povukao Luku Modrića. Osim ako Luka nije sam tražio izmjenu, potez je to koji nema nikakve logike. Jer, mijenjati najiskusnijeg igrača u situaciji kada ne možete slomiti protivnika nije baš - trenerski. Nakon utakmice Kovač je posebno naglasio da nije zadovoljan suđenjem (!?), a za lošu izvedbu svoje momčadi nije imao nijedno konkretno objašnjenje.

Sreća da nismo s druge strane imali neku ozbiljniju i moćniju reprezentaciju jer bi dojam bio - katastrofalan.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

vecernji list