Hrvatska otvara sa Latvijom pa Grčkom; Bilić: I dalje smo favoriti!

Neke je čak preplavila i euforija nakon obavljenog ždrijeba kvalifikacijskih skupina za Euro 2012. (u Poljskoj i Ukrajini).

Atena je ponudila ljutnju i kaos. Predstavnici nogometnih saveza Hrvatske, Grčke, Izraela, Latvije, Gruzije i Malte nisu uspjeli iznaći koncenzus i dogovoriti se o rasporedu odigravanja kvalifikacijskih utakmica. Sve je prepušteno ždrijebu.

U stanci UEFA-inog Kongresa u Tel Avivu, u četvrtak je obavljen  ždrijeb čak četiriju skupina koje nisu utvrdile itinerer kvalifikacija. Među njima i za skupinu F u kojoj se nalazi hrvatska reprezentacija.

Čelnici HNS-a i članovi stručnog stožera reprezentacije željeli su na početku kvalifikacija susrete s nominalno slabijim suparnicima. Međutim ždrijeb im je već u prvim kolima gurnuo upravo izravne protivnike. Nismo imali sreće niti s dvostrukim programima.

Domaćinstvo Grčkoj slijedi nakon teškog gostovanja u Rigi, a protiv Izraela igramo kod kuće poslije napornog putovanja na Maltu.

Ako Biliću i suradnicima to može predstavljati utjehu, Izrael je prošao puno lošije. U listopadskim terminima Izrael prvo igra doma s Hrvatskom, a četiri dana kasnije gostuje u Grčkoj. Također, u rujnu 2011. Izrael prvo dočekuje Grčku, a onda putuje u goste Hrvatskoj.

Ovoga puta hrvatski navijači barem neće u posljednjem kolu ''gristi nokte'' gledajući okršaj izravnih suparnika. A to je bio i jedan od uvjeta Slavena Bilića uoči neuspjelog dogovora u Ateni

- Raspored je bitan. Od toga ne treba bježati. Zato smo ga s nestrpljenjem i očekivali. A ždrijeb je uvijek najpravednija opcija za sve. Stoga nitko nema razloga niti prava sada biti nezadovoljan. Naš se dojam nakon ždrijeba nije promjenio. I dalje se smatramo favoritima.

- Imamo relativno težak start. Naime, prve tri utakmice igramo protiv tri najbolje momčadi u skupini. Od toga su dvije gostujuće. Ali isto tako stoji i činjenica da će nam ti protivnici doći u goste prije ili kasnije. Stoga nema razloga za zabrinutost. Samo je bitno da nam igrači budu zdravi i na dispoziciji – kazao je izbornik Slaven Bilić

Na Kongresu UEFA-e u Tel Avivu, HNS su predstavljali predsjednik Vlatko Marković i glavni tajnik Zorislav Srebrić.

- Kao pobornik dogovora uvijek sam protiv ždrijeba. Ovo je prvi puta da se s ostalim sudionicima kvalifikacija nismo uspjeli dogovoriti te smo bili prepušteni volji ždrijeba. Opet smo nešto naučili. Moje viđenje ždrijeba uglavnom je pozitivno.

- Istina je da smo htjeli lakše protivnike na početku kvalifikacija, ali niti Grčka nije bila sklona opciji igranja s Hrvatskom na startu. S Grcima ćemo najvjerojatnije igrati u Zagrebu. Nadam se također da Izrael nećemo ugostiti u Maksimiru već da će zagrebački stadion u to vrijeme biti podvrgnut neophodnoj rekonstrukciji – priopćio je Zorislav Srebrić.

Telefonska veza s Tel Avivom bila je iznimno loša, no ako smo dobro razumijeli glavnog operativca HNS-a najveći kandidat za organizaciju utakmice s Izraelom jest – Poljud.

Raspored kvalifikacija za Euro 2012.:

3.9. 2010. Latvija - Hrvatska

7.9. 2010. Hrvatska - Grčka

8.10. 2010 Izrael - Hrvatska

12.10. 2010. Hrvatska - Malta

26.3. 2011. Gruzija - Hrvatska

4.6. 2011. Hrvatska - Gruzija

2.9. 2011. Malta - Hrvatska

6.9. 2011. Hrvatska - Izrael

7.10. 2011. Grčka - Hrvatska

11.10. 2011. Hrvatska - Latvija

slobodna dalmacija