Hrvatska ima stopera koji po utakmici pretrči 12 kilometara!

Zvonimir Šarlija

Na mala vrata stigao je ovog ljeta Zvonimir Šarlija u redove ruskog velikana CSKA. Moskovljani su 22-godišnjeg stopera uzeli na jednogodišnju posudbu, a Slavenu Belupu je pripala naknada od 150.000 eura uz opciju otkupa na kraju sezone za iznos od 750.000 eura.

Pomalo neočekivano, Šarlija je debitirao već u 1. kolu ruskog prvenstva na gostovanju kod Samare. CSKA je tada poražen sa 2:0, no mladi Koprivničanac nije bio kriv za pogotke.

Ogled s Orenburgom promatrao je s klupe, a kao pričuva je ušao u igru nakon pola sata protiv moskovskog Lokomotiva (1:0), te je odradio cijelo gostovanje kod Rubina (1:0) i domaći ogled sa Sočijem (0:0).

Dakle, u posljednje tri utakmice kako javljaju Sportske novosti moskovski CSKA nije primio pogodak, a Šarlija je dobrom igrom pokazao da se na njega može ozbiljno računati.

Odigrao sam posljednje dvije utakmice u početnoj postavi, ali svaki novi tjedan je nova borba za prvih 11, pogotovo nama obrambenim igračima, jer je tu najoštrija konkurencija. Bilo je teško, ali uz malo sreće i dobru igru uspio sam se nametnuti u ovom trenutku - rekao je Šarlija.

Velika razlika Moskovljani igraju u sustavu 3-5-2 u kojem je on desni stoper, no zadaci su mu malo drukčiji od onih na kakve je naviknuo.

Definitivno se osjećam najugodnije na toj poziciji, iako se formacija 3-5-2 u CSKA poprilično razlikuje od te formacije u Slavenu Belupu, pogotovo protiv slabijih suparnika. Protiv Sočija sam istrčao najviše u našoj momčadi, 12 kilometara, od kojih je sedam bilo u fazi napada. Ovdje je desni stoper u obrambenoj trojci praktički više ofenzivni desni bek - ističe Šarlija.

Općenito je rusko prvenstvo dosta teže i zahtjevnije od HNL-a.

Velika je razlika, ovdje su dueli puno jači. HNL ima tehnički jake individualce koji ovdje mogu igrati po znanju, ali fizički i taktički Rusija je puno ispred Hrvatske. Dueli su čvršći i u zraku i na tlu, teže je čitati igru. I onda kad misliš da si na lopti, često se dogodi da ti je netko u posljednji trenutak ‘pikne’ ili uđe u duel. Što na vaše igre kaže trener Viktor Gončarenko?

Koliko znam, zadovoljan je. Puno pričamo i analiziramo, svaki trening se snima, pa mi često ukazuje na pogreške, kako na treningu, tako i na utakmici. Hrvatska kolonija Je li realno očekivati da na vas CSKA otkupi od Slavena na kraju sezone?

Da se odluka mora donijeti u ovom trenutku, vjerujem da bi me otkupili. Međutim, preda mnom je još sedam-osam mjeseci dokazivanja, i nadam se da ću uspjeti dokazati da vrijedim dovoljno za CSKA. Mogu reći da sam dobro startao u utrku, ali je treba isto tako privesti kraju. Sigurno da bi ostanak u CSKA za mene predstavljao dodatan motiv i dokaz moje kvalitete. Već i sam dolazak ovdje dovoljan je pokazatelj svega, ali ne zadovoljavam se s time, tako da želim dodatno napredovati. Zasad se dobro snalazi i s ruskim jezikom.

Pismo sam svladao relativno brzo i lako, tako da mogu čitati i pisati, što mi olakšava daljnje učenje. Sve skupa ide prilično brzo. Šarlija je u Moskvi dio hrvatske kolonije, koju čine i član Vatrenih Nikola Vlašić, te mladi reprezentativac i bivši suigrač iz redova Slavena Belupa Kristijan Bistrović.

- Vlašić je uz Fernandesa najveća zvijezda i od njega se uvijek očekuje puno, nevjerojatno je okretan i jak u situacijama jedan na jedan. Bistrović je važan igrač koji nam daje mirnoću na lopti, kad je njemu dodam, znam da je posjed siguran.