HNK Cibalia: Prva proljetna prepreka zove se Rudeš

HNK Cibalia, NK Lučko
gostovanjem Lučkog kod bivšeg trenera Cibalije Damira Milinovića i njegove Gorice. Danas će na terene ostale momčadi, a među njima i nebeskoplavi koji u Vinkovcima dočekuju Rudeš, protivnika koji je prva proljetna prepreka bio i prošle godine.

„Je li Cibalia spremna?" pitanje je koje se proteklih dana čulo nebrojeno puta među ljubiteljima nogometa u Vinkovcima, a svi navijači i simpatizeri nadaju se kako će igrači na terenu pokazati da - jest! Pet bodova zaostatka za liderom Šibenikom ne čini se nedostižnim, no Cibaliji napokon treba jedno pravo proljeće, što slučaj nije bio u protekle dvije sezone, a to se odrazilo i na krajnji (ne)uspjeh.

Sezonu 2013/2014. Cibalia je otvorila porazom u Dugopolju, nakon čega je nanizala četiri prvenstvene pobjede. Zimska stanka je nakon domaće pobjede nad Sesvetama dočekana s ugodna četiri boda prednosti ispred Zagreba. Ipak, iako niti otvaranje proljetnog dijela nije bilo loše, Zagrebova je serija od osam uzastopnih pobjeda tu ugodnu prednost pretvorila u konačnih minus osam na kraju sezone. Dodatne kvalifikacije protiv Slaven Belupa završile su ukupnim rezultatom 3:4 i Cibalia je morala čekati neku novu priliku.

Identičan start, iako obrnutim redoslijedom, Cibalia je imala u sezoni 2014/2015. Umjesto Zagreba konkurent je sada bio Inter koji je također na kraju bio uspješniji. Jesenski dio završen je sa zaostatkom od šest bodova koji se nije činio nedostižan. Međutim, katastrofalan nastavak sezone i bez konkurencije najlošije proljeće otkako je HNL-a u kojem su ostvarene samo dvije pobjede nije mogao niti završiti bolje od šestog mjesta. Vinkovčani su tada ostali na ogromnih -20 za prvoplasiranim Interom.

Cibalijini su konkurenti, dakle, u protekle dvije sezone tijekom proljetnog dijela napravili ukupnu razliku od čak 26 bodova. Niti trenutnih pet bodova ne čini se uopće nedostižnim, no ostaje nam za vidjeti hoće li gledatelji u Vinkovcima nastaviti gledati dopadljiv nogomet ili će se još jednom dogoditi potpuno ista stvar.

Trener Bojko ne može računati na Bašu zbog žutih kartona, Turčina zbog reprezentativnih obaveza te Jančića i Šimunca zbog ozljeda. Svejedno, rekli bismo, ako će strijelci biti raspoloženi kao jesenas jer čak 11 različitih igrača pogađalo je protivničke mreže.

Davor Mikulić/HERCEGOVINA.info