FOTO  HNK Branitelj: Kvalitetnim radom povratak na stare staze uspjeha

HNK Branitelj
Kao što vidimo na terenima, HNK Branitelj je nastavio sa radom i pripremama za drugi dio sezone?

- Da, stvarno je lijepo vidjeti terene našeg sportskog centra popunjene igračima svih uzrasta, ali je prava istina da HNK Branitelj nije ni prestajao sa radom ni tijekom zimskih mjeseci. Sklanjanje od poznate „rodočke bure" ne znači da je HNK Branitelj kao klub bio neaktivan. 

Najmlađi uzrasti cijelo ovo vrijeme trenažni proces izvodili su u „Arena sport centru" u Mostaru, dok su oni stariji kombinirali rad na terenima našeg sportskog centra i prostora fitness centra „Lets'go" u Mostaru. Svakako koristimo ovu priliku da se zahvalimo vlasnicima, gospodi Džidiću i Ševi na susretljivosti i korektnosti.

Međutim, iako je na terenima bilo radno i tijekom zime, smatram da je najveći posao u klubu obavljen po pitanjima organizacijske prirode.

Što bi to točno trebalo značiti?

- Od samog početka ove sezone kao prioritet broj 1 postavljena je promjena strateške politike kluba, odnosno davanje primjerenog značaja klupskoj školi nogometa po svim aspektima.

Godine nastupanja seniorske momčadi u Prvoj ligi FBiH i istovremena prepuštenost samima sebi od strane svih nadležnih civilnih i sportskih struktura lokalne i regionalne razine iscrpila su resurse kluba u organizacijskom, financijskom i sportskom smislu. Ovo se ponajviše odrazilo na klupsku školu nogometa koja je, ne tako davno, bila jedna od najboljih i najuspješnijih u Hercegovini.

Ulaskom u ovu sezonu prioritet je bio što prije sanirati učinjenu štetu i školu nogometa postaviti na „zdrave noge". Istovremeno je napravljen zaokret i u politici vođenja seniorske momčadi, gdje je naglasak stavljen na davanje prilike istaknutim članovima iz vlastitog omladinskog pogona.

Već su vidljiva značajna poboljšanja po tim pitanjima. Broj polaznika škole nogometa, što je bila osnovna pretpostavka s obzirom da je u pitanje došao opstanak pojedinih dobnih kategorija, od početka sezone do danas uvećan je za preko 50%. Seniorska momčad trenutno broji 9 igrača koji su „djeca" HNK Branitelj, s tim da je postojala namjera vratiti još 5-6 „naših" igrača, ali to iz različitih razloga nije bilo moguće.

Ukratko, uspjeli smo HNK Branitelj ponovo učiniti poželjnom nogometnom adresom, kako za mlade igrače, tako i za igrače seniorskog uzrasta i trenere pošto su mnogi na vlastitu inicijativu došli ili izrazili želju doći u klub.

Što je, po vama, najviše doprinijelo tako značajnom povećanju broja polaznika škole nogometa?

- Nekoliko je razloga koji su doprinijeli tome. Prvi je svakako podizanje ozbiljnosti i kvalitete rada trenera i drugih zaposlenika kluba. Dakle, krenuli smo prvo od sebe, čvrsto vjerujući kako smo mi ti koji u najvećoj mjeri diktiramo zainteresiranost djece i mladih igrača za dolazak i ostanak u klubu. Infrastruktura i uvjeti za rad u našem klubu su ionako iznadprosječni, a „popravljanje" ljudskog faktora trebalo bi zaokružiti cjelinu koja će omladinski pogon kluba vratiti na razinu uspješnosti kakvu je nekada imao, a ja sam uvjeren, za određeno vrijeme i podići na višu.

Podizanje kvalitete stručnog rada ponajviše se ogleda u tome što sada svi treneri djeluju kao jedan tim, dosta radimo po pitanju stjecanja zajedničke vizije i načina razmišljanja, odnosno shvaćanja nogometa i nogometnog treninga na isti način, što će polaznicima škole u budućnosti donijeti lakši i kvalitetniji prijelaz između pojedinih kategorija, a samim tim i bolji nogometni razvoj i kvalitetniji napredak. Trenažni proces se ne odvija više stihijski, po principu „da se odradi trening", nego smo pristupili pomnom zajedničkom dugoročnom i kratkoročnom planiranju, koje ima cilj i svrhu i koje ugrađuje sve zakonitosti sportskog i nogometnog treninga. Postavljene su norme i pravila ponašanja za trenere, ali i one norme i pravila koje će treneri učiti igrače i od njih iste tražiti, a sve kako bismo kao škola nogometa sudjelovali u odgoju djece, prvenstveno u cilju formiranja zdravih ličnosti.

Za prave rezultate treba nam vrijeme, iako već sada možemo utvrditi da su mnogi igrači i njihovi roditelji prepoznali naš trud i nastale promjene, što se vidi po ovako značajnom povećanju broju polaznika za relativno kratko vrijeme u našoj školi nogometa.

Ranije ste imali veliki problem odlaska polaznika škole nogometa u druge, veće klubove. Kako se sada nosite sa tim problemom?

- Odlazak igrača u druge klubove je jedan prirodan proces u sportu i u nogometu. Pogotovo onaj kada perspektivniji igrači odlaze u bolje, a oni manje perspektivni odlaze u slabije klubove. Međutim, istina je da je prethodnih godina odlazak igrača HNK Branitelj svih uzrasta omladinskog pogona u Zrinjski, Široki, Velež bio masovan i pomalo neprirodan i doveo je školu nogometa HNK Branitelj na rub opstanka. Mi smo na početku sezone utvrdili da je to jedan od osnovnih problema. Na njega smo odgovorili na prethodno spomenut način - dakle ne upiranjem prstom u bilo koga, nego namjerom popraviti sebe i podići razinu kvalitete našeg rada.

Spomenuti klubovi, odnosno njihove škole nogometa, imaju određene prednosti, ali svakako imaju i nedostatke koji nama kao klubu ostavljaju prostor da ipak privučemo optimalan broj i kvalitetu zainteresiranih igrača. Nemamo se namjeru na taj način natjecati sa bilo kim, naša je jedina namjera natjecanje sa samima sobom i vlastiti svakodnevni napredak. Ovakav način razmišljanja i djelovanja sigurno će nas za određeno vrijeme dovesti u ravnopravan položaj sa ostalim klubovima iz našeg okruženja po pitanju zanimljivosti igračima i njihovim roditeljima pri odabiru kluba.

Koje su vaše prednosti u odnosu na ostale klubove?

- Možda ovo zvuči malo preoptimistično, ali u mnogim detaljima naša škola nogometa već prednjači u odnosu na klubove u okruženju, pa i šire. Naša osnovna prednost je što i u praksi pokazujemo da nam osnovni razlog okupljanja djece i mladih igrača nije financijska korist stečena naplatom mjesečnih članarina ili financijskom moći njihovih roditelja.

Jedan smo od rijetkih, a možda i jedini klub na ovim prostorima u kojemu su svi igrači u kadetskom i juniorskom uzrastu poptuno oslobođeni obaveze plaćanja mjesečne članarine.

Jedan smo od rijetkih klubova u kojima je svaki roditelj pozvan da se u slučaju financijskih poteškoća i problema, privremenog ili trajnog karaktera, javi upravi kluba sa zahtjevom za oslobađanje obaveze plaćanja mjesečne članarine. Doslovno sprovodimo stav da niti jednom djetetu koje želi trenirati nogomet novac neće i ne smije biti prepreka.

Klub smo koji je otvoren prema roditeljima igrača, ne tjeramo ih i ne prepoznajemo ih kao smetnju. Tek prava suradnja na relaciji trener-roditelj može rezultirati kvalitetnim i potpunim odgojem mladog čovjeka i kao osobe i kao igrača.

Klub smo koji je otvoren za suradnju prema drugim klubovima i ostalim sportskim institucijama, ali za suradnju koja donosi obostranu korist, a ne „jednosmjernu" suradnju kakve nam se do sada uglavnom nude.

Infrastruktura, objekti i tereni u našem sportskom centru u Rodoču su u rangu onih koje koriste neki od najboljih klubova u državi i pružaju sve uvjete za neometanu izvedbu trenažnih i natjecateljskih aktivnosti.

I na kraju, po redoslijedu nabrajanja, svakako ne po važnosti, mi jesmo i još više ćemo biti škola nogometa koja igračima nudi sustavan i planski nogometni odgoj i omogućuje kontinuirani razvoj i napredak. Planiranje treninga sa obuhvaćanjem svih tema koje igrači u procesu nogometne izobrazbe moraju proći, izvedba treninga sa grupama koje čini optimalan broj igrača što omogućava dovoljnu posvećenost svakom igraču ponaosob te analiza učinaka rada i razvoja igrača su osnovne stvari na kojima počiva naša sustavnost.

Možda ovo nabrajanje naših „prednosti" zvuči kao priča bez osnova, ali pozivam sve one koji žele (ili njihova djeca žele) trenirati nogomet pod ovim uvjetima da pristupe našem sportskom centru u Rodoču i sami se uvjere.

Ima li još nešto što biste željeli poručiti za kraj?

- Želio bih istaći one koji sve navedeno svakodnevno i mukotrpno realiziraju na terenu. To su naravno treneri momčadi našeg omladinskog pogona - Karačić (U-18), Nakić (U-16),  Vladić (U-14), Vučić (U-12),  Cvitanović (U-10 i ujedno trener vratara) i Klarić (U-8) uz pomoć neizostavnih ekonoma Ćuže i Josipovića. I svakako moram spomenuti i zahvaliti se upravi našeg kluba koja na sve načine iznalazi rješenja i u potpunosti podržava naše aktivnosti.

Svi ovi ljudi ulažu stvarno velike napore na poboljšanju situacije u klubu. Nadamo se da će se rezultati ovog rada ubrzo vidjeti. Uglavnom, zakotrljali smo grudvu niz brijeg i očekujemo da ona inercijom lijepi dobre stvari.

HNK Branitelju želimo puno uspjeha u daljem radu, te povratak na stare staze uspjeha kada su bili jedna od najboljih nogometnih škola u Hercegovini!

HERCEGOVINA.info