FOTO  Hercegovina 
kao regija mora izgraditi stadion

... Europske lige između NK Široki Brijeg i FC- Udinese sa širokobriješkog stadiona “Pecara” premjesti na stadion “Bilino polje” u Zenici.

Namjere "stroge" UEFA-ine komisije nisu promijenili naknadni arhitektonski zahvati na stadionu Širokobriježana, koji su uključivali rušenje spornog zidića i dodatno proširenje linije terena prema klupama...

Nakon svega, postavlja se logično pitanje zbog čega i kojih razloga hercegovački nogometni klubovi, koji u svojim vitrinama kriju najveći broj osvojenih "laureta" u državi, nemaju stadion i prateću infrastrukturu koja bi zadovoljila propise europske nogometne asocijacije?

Nakon NK Široki Brijeg, stadion po UEFA-inim gabaritima i standardima nemaju niti ostali bh. premijerligaši: NK Zrinjski iz zapadnog dijela Mostara, FK Velež iz istočnog dijela Mostara ili FK Leotar iz Trebinja... Hercegovački premijerligaši sve svoje buduće kvalifikacijske utakmice u Europskoj ligi igrat će u Bosni. Zenica ili Sarajevo..., bit će njihove buduće destinacije ako se nešto žurno ne napravi na izgradnji primjerene stadionske infrastrukture.

Zajedno s utakmicama u Bosnu odlazi i novac od ulaznica. S obzirom na zanimanje publike oko europskih nogometnih natjecanja, s tim ulaznicama odlazi i dobar dio financijskog profita. Revoltirani odlukom UEFA-ine komisije, ekipa hercegovačkih poduzetnika spremna je na temeljima privatno-javnog partnerstva ući u izgradnju, ili temeljitu adaptaciju jednog nogometnog stadiona na prostoru Hercegovine.

Kao najozbiljniji kandidat za adaptaciju i nadogradnju spominje se mostarski stadion pod Bijelim brijegom u koji se izuzev travnjaka i dijela tribina ništa nije ozbiljnije ulagalo od početka prošloga rata. Iako se još radi o idejnoj projekciji, postoje nacrti kako stadionski prostor staviti u tržišno održivu djelatnost.

Uz poslovne prostore, u sklopu stadiona mogao bi se graditi novi studentski centar, koji bi bio nekoliko metara udaljen od fakultetskog kampusa. U cijelu investiciju ne bi se trpalo na desetke milijuna eura, jer u tom slučaju ona izlazi iz gabarita ekonomske isplativosti.

Procjenjuje se da bi troškovi adaptacije stadionskog prostora, koji bi uz nogometne utakmice služio i za ostale vrste sportskih natjecanja, glazbenih manifestacija, bili manji od 10-ak milijuna eura. Bez poteza vlasti, cijeli projekt može godinama čekati dovršetak, kao i mostarska sportska dvorana.

Večernji list