FOTO  Hercegovački derbi: Navijački vremeplov

ultras

... vezane za predstojeću nogometnu utakmicu ujedno derbi 5. kola Premier lige Bosne i Hercegovine između HŠK Zrinjski i NK Široki Brijeg. Ovaj derbi ne bi zasigurno ni bio derbi da nema one navijačke priče.

Navijači ova dva kluba svoj prvi derbi onaj na tribinama imaju još davne 1994. godine kada su u Mostaru zaigrala ova dva nogometna kluba. 20. travnja 1994. godine okupilo se oko 5.000 gledatelja među kojima su bile i dvije navijačke skupine koje su davale dodatnu draž derbiju. Od tada pado danas ta navijačka priča teče...

Prvih godina najzanimljivije je bilo na košarci. Naime, dosta nekvalitena nogometna liga "otjerala" je navijačke skupine u dvoranu da bi pratile košarkaške derbije svojih klubova. Nerijetko je dolazilo i do nereda što u toku samih utakmica tako i po ulicama Mostara, odnosno Širokog Brijega. U tim posljeratnim godinama policija je imala puno ruke posla.

Iz košarkaških dvorana navijači se ponovno vračaju na tribine stadiona. Dolazi do čestih sukoba navijača Zrinjskog i Širokog Brijega, a razlog toj činjenici leži u tome da su jedine prave navijačke skupine čiji su klubovi tada nastupali u tadašnjoj ligi HR HB bile upravo navijačke skupine iz Mostara i Širokog Brijega. Sukobi traju sve do početka zajedničke lige kada se ti navijački sukobi manje - više smiruju.

HERCEGOVINA.info