Hajdukovo odlučno ‘ne’ ideji o turniru velike četvorke!

hajduk split torcida, Hajduk, Split, Hajduk, hajduk split torcida, nk hajduk split, Hajduk, barcelona, HNK Hajduk, FK Željezničar, Torcida, rođendan, Hajduk, Dinamo Hajduk, Torcida, maksimir, Hajduk, nk rijeka, HNK Rijeka, kazne, Torcida, prvak hrvatske, Torcida, vatrogasci, Hajduk, Torcida, Hajduk, torcida hajduk, everton, Torcida, hajduk split torcida, Hajduk

Balkan ne može bez Hrvatske, a ni Hrvatska bez Balkana. Estrada, glumci i košarkaši odavno su obnovili mostove između Zagreba, Splita i Beograda, čak je i Ćiro Blažević nastupio u srpskom dokumentarnom filmu s nogometnom tematikom “Bog te video, Montevideo”.

Povremeno se do javnosti probiju ideje o regionalnoj ligi, no to je prevelik zalogaj i za Hrvatsku i Srbiju, što su otvoreno priznali i nogometni čelnici, koji ne bi mogli riješiti sve probleme koje ta liga donosi. Čak i kada bi se u balkansku ligu uključili najjači bugarski i rumunjski klubovi, poput Levskog ili Steaue. Tako se sve svodi na sudar bivše velike četvorke YU nogometa.

U Zagrebu je prošlih dana boravio Zoran Stojadinović, menadžer iz Barcelone, i otkrio nam da je postojao plan o turniru velike četvorke. Stojadinović je bivši nogometaš OFK Beograda i bečkog Rapida, a danas vodi uglednu menadžersku agenciju u Barceloni. U Zagreb nije doputovao zbog nekih transfera, jer je zapadno tržište do ljeta zatvoreno, već zbog “skrbništva” nad Dodom, novim Dinamovim napadačem, za kojega mnogi tvrde da će napraviti veću karijeru od Eduarda da Silve.

Stojadinović tvrdi da je prošle godine bio planiran turnir velike četvorke u Beogradu, ali je ideju bojkotirao - Hajduk! Sponzor je trebao biti najbogatiji Srbin Miroslav Mišković, vlasnik prehrambenog lanca. Sponzora ne bi nedostajalo, a na “pilot-turniru” u Beogradu pobjednik bi inkasirao nagradu od 200.000 eura!

Naravno, zbog zanimljivosti turnira u prvim utakmicama bi se susreli Dinamo i Hajduk te Partizan i Zvezda, tako da bi u finalu svakako igrali jedan srpski i jedan hrvatski klub. No, Hajduk je rekao ne i ideja o trokut turniru, čiji bi se prvi čin odigrao u Beogradu, drugi u Zagrebu, a treći u Splitu, propala je...

U međuvremenu je ideja o regionalnoj ligi doživjela i otvoreno protivljenje Uefe i Michela Platinija, a i manjih klubova, koji bi ostali u okvirima nacionalnih liga, s vrlo malim izgledima za plasman u europske kupove. Stoga i ne čudi otpor takvoj ligi, i taj otpor nije motiviran samo političkim razlozima, već i interesima nacionalnih nogometnih saveza.

Ali, ljetni turnir velike četvorke već zvuči realnije, iako bi se države vrlo teško upustile u takvu avanturu. Tko zna bi li zarada pokrila troškove sigurnosti, iako ne treba sumnjati da bi utakmice Dinamo - Zvezda ili Hajduk - Partizan rasprodale stadion. Ali, Hajduk ne želi ni čuti, a i Zvezda je poslala otvoreno ne...

jutarnji list