Hajduk-Zenit 2:3

Nogometaši iz Sankt Petersburga očitali su lekciju Bijelima; iako im je prvenstvo blizu kraja oni su bili spremniji, rastrčaniji i svakako, kvalitetniji.

Nakon viđenih 90 minuta svaka teorija o dolasku u Split s "postavom B" pada u vodu. Ipak, katastrofalno loš dojam Bijeli su popravili u posljednjih petnaestak minuta kada su (napokon!) zaigrali onako kako si igra u atmosferi Poljuda. Nažalost, to nije bilo dovoljno da se uhvati zaostatak od tri pogotka čime su Splićani ostali na tri osvojena boda.

 

Hajduk,zenit,Europska liga


Torcida je na početku utakmice pružila veličanstvenu koreografiju

Uvertira utakmice bio je sučev zvižduk s kojim Torcida stvara prekrasan dekor; slika Starog placa i broj 1950 (označava godinu osnutka Torcide) prekrili su cijeli sjevernu tribinu što je izazvalo pljesak nešto manje od 30 tisuća gledatelja.

Istrčali su Bijeli na travnjak, očekivano, u najjačem sastavu s Vukušićem u špici i Ibričićem tek nešto povučenije iza njega. Nisu "jurnuli" prema naprijed onako kako to rade kad igraju na Poljudu što je svakako zasluga momčadi iz Sankt Petersburga.

Pritisnuli su Hajduk već na njihovoj polovici, tražili pukotine a njih je najviše bilo na bokovima. Ipak, veći posjed lopte i bolju kombinatoriku nisu uspjeli materijalizirati iako je udarac Rosine u 24. minuti opasno prohujao uz spojnicu Subašićevih vrata.

Dvadeset minuta bilo je potrebno Hajduku da se izvuče iz tog stiska a onda su pokušali kontranapadima. Međutim, pogodak u 34. minuti igre ih je - dotukao. Nakon kornera Meira puca a krajnjim naporom skida Subašić. U tom trenutku, kada se već spremao pljesak publike,  lopta stiže do Ionova čiji udarac kroz šumu nogu pronalazi put do mreže za vodstvo Zenita.

Zasluženo budući su "plavi" izgledali kao momčad s više želje, koja s pobjedom otvara vrata idućeg kruga Europa lige. Moglo je poluvrijeme završiti i gore da nije Subašić minutu prije odmora otklonio pokušaj najraspoloženijeg čovjeka na terenu, Alessandra Rosine.

Nastavak nije mogao početi gore za Hajduk – jedanaesterac nakon samo sedamdesetak sekundi igre! Jurica Buljat je srušio Bukharova a s bijele točke milimetarski je precizan Huszti. Nisu se stigli Bijeli oporaviti od prvog a već je stigao drugi kazneni udarac. Sudac Iturralde Gonzalez dosudio je novu najstrožu kaznu a strijelac je, iz drugog pokušaja (prvi udarac točno po sredini obranio Subašić) Rosina.

Nakon brzih pogodaka izmjene; kod Zenita je igru u 57. minuti napustio naš Ivica Križanac umjesto kojeg je ušao Kanunnikov dok se Goran Vučević odlučio na zamjenu Oremuš umjesto Tomasova.

Nešto više od sat vremena bilo je potrebno Hajduku da matira Malafeeva a to je pošlo za nogom Marinu Ljubičiću u 69. minuti nakon ubačaja Anasa Sharbinija. Pogodak je dao nadu u mogući povratak Bijelih a ta nada je dobila realnu dimenziju u 82. minuti.

Poljud je eksplodirao nakon pogotka snalažljivog Ante Vukušića za 2:3. Unatoč „guranju“ gledatelja Hajduk nije uspio stići do apsolutne senzacije iako su na, trenutke, pokazivali igru koja ih je i dovela u Europsku ligu.

TORCIDA POLOŽILA ISPIT, RUSI SE IZBLAMIRALI

Na utakmici sa Zenitom na pravom "ispitu“ bili su navijači; prije svega oni na sjevernoj tribini. Naime, svaka upaljena a bačena i pogotovo, baklja značila bi da će Hajduk domaće utakmice Europske lige igrati pred praznim tribinama. Torcida je taj test položila i to s odličnim!

Međutim, navijači iz Sankt Petersburga su u 79. minuti upalili nekoliko baklji, bacili ih na tartan stazu što je izazvalo salve zvižduka domaćih gledatelja.

Hoće li i to ući u Uefin "notes" i koje će sankcije snostiti, ostaje za vidjeti.

GORAN KNEZOVIĆ/Foto: Vladimir Dugandžić / CROPIX

dalmacijanews.com