FOTO/VIDEO  Griezmann: Kako je mali vrag postao pariški princ

Antoine Griezmann
Slika se i danas vrti na sveprisutnom You Tubeu. Slika dvadesettrogodišnjega Antoinea Griezmanna koji ne može zaustaviti suze poslije tijesnoga poraza poraza od Njemačke (0:1) i ispadanja u četvrtfinalu Svjetskoga prvenstva u Brazilu. Uzaludan je bio očinski zagrljaj starijega suigrača Rija Mavube, Antoineovu tugu teško je bilo odagnati...

Dvije godine kasnije na You Tubeu je najgledanija snimka ovacija Antoineu Griezmannu koji u zadnjoj minuti napušta travnjak »Velodroma« u Marseilleu kao junak koji je netom prije dvama pogocima srušio Njemačku (2:0) i odveo Francusku u finale Europskoga prvenstva.
Simeone pogodio

- Napredovali smo iz utakmice u utakmicu i vjerovali. Sada imamo još veću volju i želju osvojiti Europsko prvenstvo. Protiv Portugala će biti teško, ali ako budemo igrali kao protiv Njemačke, neće biti problema - kaže Antoine Griezmann, koji nije dvojio ni sekunde kad je Nicola Rizzoli pokazao na bijelu točku uslijed neshvatljiva Schweinsteigerova igranja rukom u posljednjim trenucima prvoga dijela.
- Osjećao sam se odlično. I imao ogromno samopouzdanje, želio sam pucati taj jedanaesterac. Mislio sam na finale Lige prvaka kada sam promašio jedanaesterac u osnovnom dijelu utakmice, sada sam ga želio zabiti pod svaku cijenu. Bez obzira što je ovaj put bilo puno teže pucati nego tada u Milanu. Postići dva pogotka u polufinalu europskoga prvenstva je sjajan osjećaj. Samo... Ne bih u tome uspio bez pomoći svih nas. Od igrača koji nisu odigrali ni minute, ali su na treningu davali 120 posto, do svih članova stručnoga stožera i na kraju cijele zemlje koja je uz nas.

Tako razmišlja junak nacije koji je nogometno odrastao daleko od Francuske. Naravno da nitko u njegovoj domovini danas to ne želi priznati, ali Antoinea Griezmanna nisu prepoznali francuski stručnjaci. Nitko nije prepoznao potencijal jednog od najsvestranijih napadača današnjice, jednako ubojitog u protivničkom šesnaestercu i prodornog iz drugoga plana, playmakera i golgetera u jednom. U Francuskoj su ga uglavnom »škartirali«. U smislu: »Dobar si, ali... Nešto nedostaje. Nekako si slabašan...«. Morao je otići u Španjolsku i tamo potražiti svoju sreću. Našao ju je u »Real Sociedadu«, ali... Ni tamo ga očito nisu shvaćali najozbiljnije. Stigao je u San Sebastian 2005. godine kad mu je bilo samo 16 godina. Školu je pohađao u Bayonneu, baskijskom dijelu Francuske, odmah preko granice, navečer bi išao na treninge u kamp Sociedada.

Tek četiri godine kasnije zaigrao je za seniorsku momčad. Prije nego što je trener »Atletica«, Diego Simeone, zagrizao za Griezmanna, »Real Sociedad« nudio ga je po Europi, ali zainteresiranih kupaca nije bilo... Simeone je znao da vrijedi uložiti 30 milijuna eura. I pogodio sto posto. U »Fulhamu« su pogriješili - sto posto. Englezi su ga mogli imati za 14 milijuna, ali... Izabrali su Grka Mitrogloua. Poslije toga je »Fulham« ispao iz lige, a Griezmann je počeo pisati povijest s »Atleticom«. Danas je kandidat za »Zlatnu loptu«. Ni Francuska ga nije htjela... Možda je zato njegova ljubav prema plavoj boji nacionalnoga dresa još veća, nostalgija prema domovini i želja za dokazivanjem još izraženija, a poruka još jasnija: Vidite li koga ste se odrekli?
Povijest se ponavlja

Nijemci su u četvrtak imali sve u svojim rukama: igru i dominaciju. Sve su imali, a nisu imali ništa. Nisu imali strijelca koji će oplemeniti njihovu igru. Bolju igru. Francuska je imala srce. I želju nacije koja je u posljednjih osam mjeseci puno propatila da ne bi dočekala nekoliko trenutaka radosti. Didier Deschamps je imao Antoinea Griezmanna. Napadača koji će kazniti neshvatljive pogreške dvojice velikih njemačkih igrača od kojih to baš nitko nije očekivao. Bastian Schweinsteiger i Manuel Neuer. Ikone njemačkoga nogometa. U četvrtak veliki tragičari. Griezmann je dočekao svojih pet minuta na velikoj sceni.

On je bez konkurencije najbolji igrač dosadašnjeg tijeka europske smotre u Francuskoj. Šest pogodaka i dvije asistencije. Na vrhu ljestvice strijelaca zabio je duplo više pogodaka od prvih pratitelja (Cristiano Ronaldo, Bale, Giroud, Payet), izjednačio se po broju pogodaka na europskim prvenstvima sa slavnim sunarodnjakom Thierryjem Henryjem i približio još slavnijem Michelu Platiniju, koji je 1984. godine s devet postignutih pogodaka odveo Francusku do naslova europskoga prvaka u svom dvorištu. Povijest se ponavlja.

Od Brazila do Francuske. Od Njemačke do Njemačke. Od Maracane do Velodroma. Od »malog vraga« do »pariškoga Princa«. Od izgubljenog sina do francuskoga junaka. Antoine Griezmann. AG. Živo srebro na terenu i zlatni dečko francuskoga nogometa. Već sutra može postati velik poput Platinija.

http://novilist.hr