FOTO/VIDEO  Gradski derbi: Ne ponovilo se više nikada

HŠK Zrinjski, FK Velež, Gradski derbi, online prijenos, Gradski derbi Zrinjski - Velež, navijački neredi, HŠK Zrinjski, FK Velež

Malo tko priča o igri na terenu i rezultatu, a mediji bruje o neredima koji su se dogodili za vrijeme i poslije utakmice na platou ispred stadiona. O igri se doduše nema što puno ni pričati. Igra kakvu su pružili gradski rivali tjera ljude sa stadiona, isto kao što ih tjeraju navijački neredi koji su postali nešto normalno kada se igra Gradski derbi. Ovaj puta na sreću nije bilo sukoba između navijačkih skupina, ali su se desili drugi incidenti koji su Mostar opet doveli u centar zbivanja.

Policija je korektno odradila posao uoči utakmice, kao što je korektno dopratila i otpratila gostujuće navijače. Problemi su nastali u sudačkoj nadoknadi kada su gosti poveli 1:0, što je iritiralo skupinu domaćih navijača koji su utrčali u teren i prekinuli susret. Gostujući nogometaši su se bijegom u svlačionicu spasili, i nakon toga je policija smirila nerede na stadionu.

Iako su stvoreni svi uvjeti za nastavak utakmice gostujući trener je to kategorički odbio. Razumljiv je njegov potez nakon svega što se desilo, ali odluka suca i delegata o nastavku je svjesno i namjerno prešućena. Čim se situacija koliko toliko smirila pojedini mediji su počeli pisati o opsadnom stanju, o evakuaciji, okruženju i o sličnoj ratnoj tematici. Sve to se desilo puno prije nereda na platou ispred stadiona, kada je policija bacila suzavac i rastjerala skupinu nezadovoljnih navijača Zrinjskog.

Ti isti mediji su konačno progovorili o dva dijela grada, isto kao što je to učinio gostujući trener koji se kasnije pokušao oprati od te izjave, ali čovjek je rekao istinu koju neki godinama negiraju. Centralni dnevnik jedne tv postaje donio je  izvješće njihovog novinara o neredima u gradu i zapaljenim vozilima. Isti novinar je širokim narodnim masama priopćio kako su neredi počeli nakon što su svi navijači Zrinjskog sa istočne tribine utrčali u teren i počeli loviti nogometaše Veleža po travnjaku.

Nakon što se stanje smirilo niko na toj TV postaji nije demantirao izvješće koje je dodatno uzburkalo strasti, a ionako tešku i mučnu atmosferu dovelo do usijanja. Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji glasnogovornik je odlučno demantirao priče o neredima u gradu, a priče o zapaljenim vozilima su još jedna u nizu nebuloza iskorištena da se navijači Zrinjskog prikažu kao divljaci i krvoloci željni nečije krvi.

Na istočnoj tribini stadiona pod Bijelim Brijegom bilo je preko 2000 navijača, a u teren je ušlo maksimalno njih 200. To nikako nije cijela tribina kako je novinar rekao u svom izvješću. To se lijepo vidi na svim snimcima sa utakmice u trenucima kada je nastupio prekid. Ovo nije nikakvo opravdanje za prekid, jer se to ne može opavdati, ali je istina koju niko ne može opovrgnuti. FK Sarajevo je za nerede puno većih razmjera kažnjeno sa tri utakmice bez publike i novčanom kaznom u visini od 3.000 KM. Šteta na stadionu koju su tom prigodom napravili navijači Sarajeva iznosila je oko 30.000 KM.

Pokušaj nogometaša Zrinjskog Pehara da saplete protivničkog igrača koji je bio u bijegu od navijača u sarajevskim medijima odjeknuo je puno jače od spašavanja drugog nogometaša Veleža koga su spasili klupa i nogometaši Zrinjskog. U nekoj normalnoj državi puno veću medijsku promociju dobilo bi spašavanje jednog nogometaša, nego li pokušaj napada na drugog.

Rezime svega je da su nogometaši Veleža zasluženo slavili u Gradskom derbiju jer su puno više željeli pobjedu od svojih rivala. Napad na njih je za svaku osudu, i to se nije smjelo dogoditi. Nije se smio dogoditi ni pokušaj Mile Pehara da saplete protivničkog suigrača. Momak je svjestan svoje pogreške, mlad je i ponijela ga je sva atmosfera i naboj kakav nose ovakve utakmice. Priznao je da je kriv, i spreman je odgovarati za svoj nepromišljen potez. Nogomet mu je profesija i karijera je pred njim i krajnje je vrijeme da se prekine medijska hajka na njega. Priče o doživotnoj suspenziji samo su još jedna od nebuloza medija koji dodatno dižu tenzije. Ne tako davno u Trebinju je nogometaš Sarajeva nasrnuo na službeno lice i kažnjen je sa tri utakmice neigranja.

Hoće li neko nakon svega povući pitanje huškačkih izjava medija. Danima uoči utakmice najavljivali su se neredi i pumpala se atmosfera. Dio navijača Zrinjskog jeste kriv za prekid utakmice i zbog toga poteza najveću cijenu će platiti HŠK Zrinjski. Mediji koji su usijavali atmosferu neće nikome odgovarati, premda je jasno da snose dobar dio odgovornosti i krivice za svaku, pa i najmanju laž koju su izrekli oko sve ove za svakog normalnog čovjeka neželjene situacije. Kažnjeni su i svi navijači koji će po svemu sudeći ostati uskraćeni za nedjeljni derbi koji će se igrati po praznim tribinama.

Oni koji su krivci će i odgovarati za svoje postupke, i to ne treba da bude sporno. Najveći gubitnici u cijeloj priči su navijači Zrinjskog i sam HŠK Zrinjski. Za svoje postupke huškači koiji se nazivaju novinarima nikada neće odgovarati, i što je najgore isti će se opet šepuriti po stadionu kluba čije su ime i navijače po tko zna koji puta prikazali u negativnom kontekstu. Isti mediji su navijače Zrinjskog poslije nereda u Sarajevu proglasili fašistima, huliganima i razbojnicima, a kada su se pojavili snimci linča navijača od strane policije u kojima se dokazalo tko su stvarni krvoloci i batinaši prestali su izvješća o tome kao da se to i nije desilo.

Krivce svega treba tražiti u nama i u okruženju u kojem živimo. Korjeni svega su puno dublje od ove ili bilo koje utakmice odigrane na ovim prostorima. Nažalost u ovakvim uvjetima sport nema šanse da egzistira, a ukoliko se HŠK Zrinjski i njegov nogometaš kazne ekstremnije od gore prikazanih slučajeva onda je savršeno jasno sa koje strane pušu vjetrovi. Ovim nikako ne pokušavamo umanjiti krivicu Zrinjskog, ali želimo da se nadležni organi postave isto prema svim klubovima u Premijer ligi. Prošao je još jedan Gradski derbi, ne ponovio se više nikada.

hercegovina.info