Gospodine Budimir navijači Zrinjskog su doživjeli linč u Sarajevu

Povod ovog drugog pisma jeste tiskovna konferencija koju ste organizirali nakon neželjenih događaja koji su se dogodili prošlog vikenda u jednom od mostarskih svadbenih salona. Lijepo je da ste ustali u svoju i obranu svoga stranačkog kolege, predstavljajući se javnosti kao politička žrtva. Neću ulaziti u detalje, niti me interesira tko je kome prijetio i tko se potukao u svatovima, to je uobičajena pojava  mjestu gdje se alkohol konzumira u ogromnim količinama.

Bit ću slobodan pa ću Vas još jednom upozoriti na činjenice koje su se desile na nogometnoj utakmici FK Željezničar-HŠK Zrinjski, a koje su imale puno teže posljedice po pripadnike naroda koga vi (ne) predstavljate, nego li to što se zbilo u svatovima. Predočili ste javnosti kako ste Vi Vaša supruga u svatovima bili životno ugroženi zbog par riječi koje Vam je neko uputio, a opet ste prešutjeli golgotu 200 momaka koji su krivi samo zato što se ne stide svoga imena, nacije i porijekla. U javnosti ste se predstavili kao žrtva politike, a stvarne žrtve ste „zaboravili".

Zaboravili ste ih jer se to ne sviđa Zlatku Lagumdžiji po čijoj je naredbi krvavi pir sarajevskih policajaca zabranjena tema u medijima koje on kontrolira. Deset dana je prošlo, a još nitko nije javnosti niti pokušao objasniti tko je naredio premlaćivanje navijača Zrinjskog? Vaši koalicijski partneri se svim silama trude sve ovo zataškati, a Vi koji ste se ugurali među njih kao predstavnici našeg naroda ne smijete ni riječi progovoriti o represiji sarajevskih kabadahija. Zar Vam je maca toliko popapala jezik da ne smijete ništa reći o represiji nad 200 momaka koji su zbog svoje zastave brutalno pretučeni i istjerani sa teritorija pod bošnjačkom kontrolom? Znate li Vi gospodine Budimir da je među njima bilo maloljetnih osoba, kao i djevojaka? Znate li da su pretučeni na pravdi Boga, a jedina krivica je što vole svoj klub. Vi spominjete medije kao krivce što ste Vi na udaru svog naroda, a prešućujete kako platformaško-sarajevska kuhinja truje medijski prostor lažima kojih se ni Gebels ne bi postidio.

Vezano za nemile događaje na svadbi, pozvali ste MUP HNŽ i Županijsko tužiteljstvo Mostar da u što kraćem roku poduzmu sve radnje potrebne kako bi se počinitelje kaznenih djela sankcioniralo. Što je sa 200 momaka koji su prošli puno gore od Vas i Vašeg stranačkog kolege.? Zašto niste pozvali sarajevsku policiju i tamošnje tužiteljstvo da žurno provede istragu o napadu na navijače Zrinjskog? Njima je, gospodine Budimir, u Sarajevu ugrožen život od tamošnjih policajaca. Teror nad navijačima je na sreću snimljen i predočen u medijima koji ne kontroliraju Vaši naredbodavci. Zar će krvoloci proći nekažnjeno i znači li to kako je ovo zeleno svjetlo da i ubuduće nastave sa batinanjem svih onih koji ne misle kao oni i njihovi mentori?

Na tiskovnoj ste rekli: „U svom djelovanju, kao i do sada, borit ću se za poboljšanje pozicije hrvatskog naroda u BiH koji je uistinu nejednakopravan, a za to su najodgovorniji upravo oni koji mene i moje stranačke kolege nazivaju izdajnicima hrvatskog naroda".

Zar je borba za jednakopravnost hrvatskog naroda prešućivanje zabrane isticanja nacionalnih simbola i linč 200 momaka samo zato što se ne stide nositi svoju zastavu i što su ponosni kao pripadnici hrvatskog puka? Ne kažem da su i oni prije Vas puno više učinili, ali ono što prešutite to i odobravate. Kako ste Vi ovaj puta prešutjeli linč navijača Zrinjskog, to ne znači ništa drugo nego da ga odobravate.

U svom istupu ste rekli i ovo: „Pozivam sve mjerodavne institucije, Vijeće za tisak, Udrugu novinara i druge, da poduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi se konačno stalo u kraj huškačkom novinarstvu".

Niti jednom riječju niste spomenuli medije koji su pod kontrolom Vaših stranačkih partnera i koji siju mržnju godinama, a političke protivnike bez ikakvih dokaza nazivaju ustašama, fašistima, kriminalcima, lopovima, i kakvim ne sve epitetima. Kada će se stati na kraj tom novinarstvu i kada će to novinarstvo objaviti istinu o premlaćivanju navijača Zrinjskog i svemu onome što doživljavaju sportaši i navijači hrvatskih klubova na teritoriji pod bošnjačkom kontrolom? Ovo nije problem ni od jučer, ni od prošle srijede nego od uspostave Federacije BiH, a o tome se konstantno šuti za prijašnjih vlasti, ali i za ove valjda radi mira u koaliciji. Navijači Zrinjskog nisu politički obojeni, njihova stranka je Zrinjski, a ono što Sarajevu smeta je grb i predznak najstarijeg nogometnog kluba na ovim prostorima.

Gospodine Budimir ne odobravam nasilje nikakve vrste, niti je lijepo to što se Vama desilo, ali navijači Zrinjskog su prošli pravu kalvariju u Sarajevu i to je samo jedna u nizu poruka kakvu državu BiH žele Vaši koalicijski partneri. Ovo sve opet ponavljam nema nikakve veze sa politikom, jer politika nije nikada puno činila za slučajeve poput ovoga sarajevskog. Ako ništa oni prije Vas su ovakve slučajeve osuđivali, i makar na papiru stali u obranu navijača.

Ne očekujem ni sada da nakon svega prozborite koju o svemu navedenom. Prošlo je deset dana od policijske akcije, i rane od pendreka polako zacjeljuju. Još malo rane na leđima navijača Zrinjskog će proći, ali će ostati gorak ukus kod tih momaka koji su omalovaženi i pretučeni samo zato što se ne stide ni svog naroda, obilježja i svog HŠK Zrinjski.

Pozdrav gospodine Budimir u nadi da Vam se više nikada neće ništa ružno dogoditi, a da ste u koži jednog od navijača Zrinjskog znali bi što je linč i kako to u stvarnosti izgleda.

hercegovina.info