Godišnjica neodigrane utakmice Dinama i Zvezde - 26 godina od nereda na Maksimiru

Dinamo, crvena zvezda, godišnjica, maksimir, Neredi, Zvonimir Boban
Navijači Crvene Zvezde na utakmici protiv Dinama krenuli su u rušilački pohod na južnoj tribini Maksimira, a BBB su srušili ogradu na sjeveru i upali u teren kako bi im se suprotstavili.

Milicija je neuspješno glumila tampon zonu jer je pendrečila samo Boyse na travnjaku, dok su se za to vrijeme Delije potpuno slobodno iživljavale na malobrojnim suparničkim navijačima na gornjem, sjedećem dijelu južne tribine, na koji su se probili sa stajanja jug.

Prvog višestranačkog proljeća u bivšoj Jugoslaviji, međunacionalne tenzije između Hrvata i Srba na tribinama prerastaju u mržnju, a najgora prilika da netrpeljivost bukne u svoj destrukciji pružila se na derbiju klubova iz Zagreba i Beograda.

Utakmica je bila lišena natjecateljske draži, jer je Šekularčeva Zvezda predvođena Stojkovićem, Prosinečkim i Savićevićem učvrstila vodstvo pred sam kraj prvenstva tako što je iskoristila nekoliko velikih kikseva Kužeovog Dinama (Boban, Šuker, Ladić), koji je od početka prvenstva pa sve do travnja držao prvo mjesto.

Utakmica je bila tek povod za eskalaciju međunacionalne mržnje

Zbog toga glavne tribine Maksimira nisu bile pune (okupilo se za tadašnje prilike samo 20-ak tisuća gledatelja), ali su zato obje navijačke skupine bile brojne. BBB na staroj sjevernoj tribini i također pokojnom stajanju istok, gdje su se nalazili i pripadnici Armade i Torcide, te nešto više od tisuću Delija u tadašnjem "boksu" na donjem dijelu juga.

Delije tvrde da su slomile reklamne panoe i probile se na gornji dio tribine kako bi se obračunali s napadačima koji su ih od tamo gađali kamenjem i stolicama. Tu se njih stotinjak nesmetano iživljavalo nad par navijača Dinama naočigled cijele Jugoslavije koja je sve pratila putem kamera i tadašnje milicije, koja je (s ostatkom ljudi na stadionu) sve gledala uživo i baš ništa nije poduzela da bi zaštitila gledatelje od napada gostujućih navijača.

Milicija gledala Delije kako razbijaju i tuku, a s Boysima se žestoko borila

Međutim, prema Boysima, koji su ogorčeni srušili ogradu na svojoj tribini i krenuli u kontranapad, drugovi u plavom su itekako "postupili po naređenju" i njih 200-tinjak je u žestokom sukobu na centru maksimirskog travnjaka spriječilo dolazak BBB-a do Delija. U toj borbi došlo je do medijski najeksploatiranije scene tog 13. svibnja: Zalet kapetana Dinama Zvonimira Bobana i njegovo udaranje nogom milicionera koji se tukao s navijačima Dinama.

Milicajac kojeg je Boban udario: Govorili su mi da ga ubijem

Refik Ahmetović, milicajac kojeg je Boban pogodio, kasnije je otkrio da su ga kolege nagovarale da ubije Dinamovog kapetana.

"Kad sam se digao, tad su me moje kolege koje su bile blizu mene nagovarale da mu pucam u leđa. Da ga ubijem. Ja to nisam učinio. Nagovarali su me cijelo vrijeme dok je on tu bio na stazi. Njega je Kuže odveo prema svlačionici. Ja sam rekao 'Ako vi hoćete pucati, imate svoj pištolj i pucajte. Ja neću pucati.", kazao je Ahmetović.

Škrinjar branio Bobana, pa dobio pendrekom

Nije opjevani Zvonimir Boban jedini koji je tog povijesnog dana priskočio u pomoć i obranu navijača na terenu gdje su vodili bitku s milicijom, uz njega se na strani BBB-a našao i sjajni veznjak Vjeko Škrinjar koji će procvat doživjeti kasnijih sezona u HNL-u gdje je briljirao u dresu Dinama i Zagreba. Škrinjar je braneći Bobana i sam dobio udarac pendrekom, a evo što nam je rekao prije šest godina, povodom 20. godišnjice neodigrane utakmice.

Veliki neredi zbog kojih utakmica nije odigrana, nastavili su se oko stadiona do kasno u noć, dok su na gornjem dijelu južne tribine Delije čekale evakuaciju iz Zagreba.

Navijači Dinama 13. svibnja obilježavaju kao početak Rata za Hrvatsku i svake godine na taj datum klub i navijači polažu cvijeće i pale svijeće na spomeniku Bad Blue Boysima poginulima u ratu, a CNN je ovu neodigranu utakmicu uvrstio među pet onih koje su promijenile svijet.

index.hr