Gdje su krivci za premlaćivanje navijača Zrinjskog?

Podsjećamo da su navijači HŠK Zrinjski u poluvremenu utakmice brutalnom uporabom sile  izbačeni u poluvremenu utakmice. Osim što su izbačeni i pretučeni navijači su vrijeđani na nacionalnoj osnovi od strane policije i službenih osoba. Sarajevski mediji su ovo „herojstvo" svoje policije pokušali prikazati kao borbu protiv fašizma, ali su ostali i gluhi i nijemi kada su se pojavile video snimke  policijske akcije.

Od srijede do danas niti jedan zaštitnik demokracije iz Sarajeva nije se oglasio, a u MUP-u kantona Sarajevo se prave da se to njih nikako ne tiče. Kontaktirali smo ih telefonski, ali je neljubazna djelatnica odgovorila da su navijači Zrinjskog dobili što su tražili i spustila nam slušalicu. Bahatost koje sasvim sigurno ima potporu vlasti koja je i glavni krivac za policijsku represiju i premlaćivanje navijača.

Proteklih godina na istom stadionu palile su se i branile zastave hrvatskog naroda, ali za to niko nikada nije odgovarao. I ta nedjela nestašnih pojedinaca kakvim su ih htjeli predstaviti sarajevski mediji prošla su uz burno odobravanje cijelog stadiona. I u srijedu je ta ista publika skandiranjem hrabrila batinaše da pobiju ustaše što se sasvim lijepo vidi i čuje na video snimkama.

HŠK Zrinjski se nakon svega oglasio mlakim priopćenjem, a sasvim sigurno je i ono napisano samo da pokuša smiriti navijače. Političke stranke su se također oglasile, a potom kako to biva zaboravili na navijače koji su žrtva diskriminacije jednim dijelom zahvaljujući upravo njima. Komitet za normalizaciju NS BiH šuti, premda su znali osuditi incidente na utakmici Slavija-Sarajevo koja se igrala isti dan.

Udruga navijača športske obitelji Zrinjski je prošli puta napisala otvoreno pismo Ombudsmanu za ljudska prava zbog ponašanja te iste policije. Ni to nije pomoglo da se zaštite prava navijača Zrinjskog koji su ovaj puta prošli mnogo gore nego li za prošlih gostovanja u Sarajevu. Da se ovakav slučaj premlaćivanja golorukih navijača uz grubo vrijeđanje na nacionalnoj osnovi desio bilo gdje u svijetu letjele bi ostavke i otkazi na sve strane, ali ne i u multietnićkom Sarajevu koje na sve ovo gleda čak sa odobravanjem. Cinizam kakav je teško opisati, ali cinizam koji nam još jednom pokazuje u kakvoj državi živimo i koliko smo u njoj ravnopravni.

Platformaška vlast je uvela cenzuru na događaje sa utakmice, ali su brže bolje požurili osuditi kavansku tuču u svatovima u kojoj je netko izvrijeđao predsjednika njihove Federacije. Ukoliko se i ovaj puta zataška nehumano i necivilizirano ponašanje pojedinaca i njihovih naredbodavaca iz sarajevske policije slijedeći puta možemo očekivati samo njihovo gore ponašanje sa puno većim posljedicama.

 Ukoliko se krivci za premlaćivanje navijača ne predaju sudu i ukoliko se iste ne suspendira sa dužnosti ova država nema šanse da opstane. Isto tako ne vrijedi ni igrati nogometnu ligu u kojoj se hrvatski klubovi konstanto kradu i omalovažavaju od strane sudaca i dužnosnika NS BiH. Ne znamo koliko su daleko spremni ići hrvatski dužnosnici, ali liga Herceg-Bosne je jedno od rješenja, pa neka se gospoda iz Sarajeva misle.

Navijači Zrinjskog dobro su znali što ih čeka u Sarajevu, ali su bili uz svoj klub bez obzira na posljedice koje su mogle biti  puno gore po njih. Ti isti navijači ne očekuju nikakvu pomoć od političara i lažnih dušobrižnika, ali očekuju kazne za bahate sarajevske policajce i njihove nadređene.

hercegovina.info