Gasi se jedan od najstarijih hrvatskih nogometnih klubova?

segesta
Budući da su redovna sredstva izostala, iz Uprave HNK Segesta i Omladinskog nogometnog pogona Segeste upućen je javni poziv gradonačelnici Kristini Ikić Baniček, predsjedniku Gradskog vijeća Ivanu Đumbiru i gradskim vijećnicima da se na dnevni red sjednice Gradskog vijeća hitno stavi daljnje financiranje Segeste.

Gradonačelnica je u nekoliko navrata spomenula da se klub nalazi u postupku predstečajne nagodbe pa ga Grad ne može financirati, te da iz njega treba maknuti politiku. U klubu pak vjeruju da je Segesta žrtva političkih ucjena.

- Vjerujemo da će se naći rješenje i da nećemo morati koristiti i druga građanska sredstva za opstanak kluba. Ako grad nastavi neispunjavanje svojih obaveza na temelju pogrešnih postavki, nastavit ćemo borbu za opstanak svim aktivnostima koje nam stoje na raspolaganju, počevši od pravnih mjera - stoji u dopisu Segeste.

Ipak, na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća problematika Segeste nije stavljena na dnevni red, već se o njoj raspravljalo prilikom usvajanja izmjena Programa javnih potreba u sportu za ovu godinu. Tim je programom iznos za sportske klubove umanjen je za 571.000 kuna, što simpatizeri Segeste tumače kao prestanak financiranja kluba, dok predlagači programa tvrde da to sa Segestom nema veze. Opozicioni vijećnici (HDZ-HSLS) tvrde kako na taj način predstečajna nagodba neće biti provedena, te da će blokadom računa Segesta završiti u stečaju.

- Glavni krivac za nastalo stanje je uprava Segeste, koja je dva desetljeća sistemski uništavala klub. Grad je 2013. godine ‘podmetnuo leđa' da spasi klub, ali loše vodstvo kluba to nije znalo iskoristiti. Pojedinci iz uprave, koja je kršila Zakon o sportu, gledali su samo vlastite interese, pa su bili i u sukobu interesa - rekla je Ikić Baniček.

Plan financiranja klubova, na čijem popisu sada nema Segeste, prihvaćen je većinom glasova vijećnika. Iako je rasprava o financiranju Segeste trajala sat vremena, konkretnih zaključaka nije bilo, pa se rješenje za opstanak kluba još ne nazire.