Francuzi se dopingirali žvakaćim gumama uoči finala s Hrvatskom? Pod istragom su

doping, WADA , Hrvatska reprezentacija, francuska reprezentacija, Svjetsko prvenstvo

Svjetska antidopinška agencija (WADA) istražuje momčad PSG-a, ali i francusku nogometnu reprezentaciju koja je 2018. u Rusiji osvojila Svjetsko prvenstvo pobjedom nad Hrvatskom u finalu 4:2.

Istražitelji sumnjaju kako su Francuzi u finalu koristili - za sada - sumnjive stimulanse koji su u ovom trenutku opasno na granici (ne)dozvoljenih sredstava.

Naime, prije nekoliko dana u javnost su procurile informacije kako WADA pomno istražuje momčad PSG-a zbog korištenja "sumnjivih stimulativnih sredstava" uoči utakmica. 

Pokazalo se kako igrači francuskog prvaka uoči utakmica koriste žvakaće gume koje je svojedobno patentirala američka vojska, a posljednjih se godina mogu slobodno kupiti na tržištu.

Sporne žvakaće gume su u sivoj zoni

Riječ je o žvakaćim gumama bez šećera koje su obogaćene vitaminom B te u sebi sadrže 50 miligrama kofeina. Nogometaši ih konzumiraju petnaestak minuta prije početka utakmice jer je to idealno vrijeme za apsorpciju stimulansa iz žvakaće gume koji aktiviraju živčani sustav i smanjuju osjećaj umora.

Prednost ovih žvakaćih guma je u tome što kofein iz njih počinje djelovati u organizmu već za pet minuta, dok nakon konzumacije istog u energetskim napicima ili kavi treba i do pola sata da počne djelovati.

Zbog svega toga WADA pažljivo motri na PSG jer je ovaj proizvod u sivoj zoni. Legalan je, ali sve je kulminiralo prošlog tjedna kad je PSG s 3:0 razbio Real Madrid u prvom kolu Lige prvaka. 

Ove žvakaće gume su se u Francuskoj pojavile prije nekoliko godina, a prvi su ih počeli koristiti nogometaši Monaca, koji su 2017. postali prvaci Francuske. Kako je istraga uznapredovala, stigle su i informacije kako su francuski reprezentativci na SP-u 2018. igrali "pod dopingom". 

Liječnik Tricolora: "Može ih uzeti tko želi, nitko ih ne tjera da ih konzumiraju"

Za natjecanje su imali 120 paketa dotičnih žvakaćih guma i gotovo je sigurno da su se neki od igrača tim stimulansom pucali prije finala u kojemu su pobijedili Hrvatsku 4:2.

Otkriveno je da su Francuzi iste žvakaće koristili i na Euru 2016. u svojoj zemlji, a sve na zahtjev veznjaka Blaisea Matuidija koji ih je preporučio čelnicima Saveza i stožeru.

Cijeli je slučaj pod istragom Svjetske antidopinške agencije i čeka se njezin zaključak radi li se o dopingu ili samo stimulativnom sredstvu koje je negdje na granici (ne)dozvoljenog. 

Prije svih se oglasio liječnik francuske reprezentacije Franck Le Gall.

"Nisam siguran koliko su te žvakaće gume učinkovite. Žvakaće su na raspolaganju igračima, stoje na stolu u sredini svlačionice s ostalom energetski bogatom hranom kao što su orašasti plodovi. Može ih uzeti tko želi, nitko ih ne tjera da ih konzumiraju."