FK Sarajevo: Utakmica se mogla nastaviti, gosti nisu željeli

Tragom informacija iz medija da je Natjecateljsko povjerenstvo NS BiH registriralo rezultat utakmice između Sarajeva i FK Borca u korist gostujuće ekipe rezultatom 0:3, ovim putem FK Sarajevo želi javnost, pa i organe Saveza, upoznati sa nizom činjenica i propusta organa NS BiH, istovremeno ističući da se službene osobe na ovoj utakmici nisu ponašale u skladu sa pravilnicima i propisima NFSBiH', priopćeno je iz FK Sarajevo.

FK Sarajevo navodi da je prekid utakmice izazvan ulaskom četiri huligana, koji su se uputili prema tribini sa gostujućim navijačima, te niti jednim potezom nisu ugrozili sigurnost igrača i predstavnika obje ekipe, kao ni službenih osoba.

Prekid je trajao manje od pet minuta, nakon čega su snage zaštitarske agencije i MUP-a Županije Sarajevo, kojih je bilo i više nego dovoljno na stadionu, situaciju na stadionu imale pod punom kontrolom.

"Službene osobe su kasnile sa formiranjem kriznog stožera, koji je oformljen tek nakon insistiranja predstavnika FK Sarajevo, a potom je održan sastanak kojem su prisustvovali delegat susreta, glavni sudac, predstavnik FK Sarajevo, predstavnik FK Borac, povjerenik za sigurnost FK Sarajevo i predstavnik MUP-a Županije Sarajevo. Na tom, jedinom službenom sastanku koji je održan u sobi za brifing, donešena je jednoglasna odluka, a na preporuku predstavnika MUP-a Županije Sarajevo koji je garantirao sigurnost svih aktera utakmice i uz saglasnost svih prisutnih, da se utakmica nastavi bez pražnjenja tribina", stoji u priopćenju.

Iz tabora sarajevske momčadi naglašavaju da je glavni sudac pištaljkom oglasio poziv igračima gostujuće ekipe, na koji su igrači Borca oglušili, te su nakon toga, a na prijedlog rukovodstva FK Borac, odbili izaći na teren.

Sudac susreta je neslužbeno zatražio pražnjenje sjeverne tribine stadiona Koševo, što je i učinjeno, nakon čega je donešena odluka da se utakmica prekine, što u FK Sarajevo smatraju sramotnim i protivno svim pravilima nogometne igre.

"Za svo to vrijeme, službene osobe niti jednom nisu izašla na teren da vide da li su se stekli uvjeti za nastavak utakmice. Iako smo to tražili, nije nam dozvoljen uvid u izvještaje i zapisnike službenih osoba sa predmetne utakmice, nije nam dozvoljeno da prisustvujemo sjednici natjecateljskog povjerenstva, a posebno nas brine to što se, izgleda, izvrtanjem činjenica i faktičkog tijeka događaja na utakmici nakon kratkotrajnog prekida, usmjeriio zaključak Natjecateljskog povjerenstva protiv FK Sarajevo", stoji u priopćenju.

FK Sarajevo žali zbog prekida utakmice i ponašanja četvorice huligana, te je spreman suočiti se sa svim odlukama Disciplinskog povjerenstva NS BiH.