Fifa pokrenula postupak protiv Šimunića, Mandži utakmica kazne

šuker
Nakon pobjede protiv Islanda i izborenog Svjetskog prvenstva u Brazilu Hrvatski nogometni savez odlučio se na redizajn vlastitog portala koji su predstavili danas u svojim prostorijama. Kako novi portal HNS-a izgleda, možete pogledati ovdje.

- Sretni smo da vam možemo predstaviti nove web stranice Saveza koje su napokon u skladu s ugledom HNS-a - započeo je glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

- Portal se automatski prilagođava uređaju koji koristite. Prvi smo u Europi koji ima responsive mogućnost. Također imamo napokon sve utakmice Hrvatske iz povijesti, kao i sve bitne informacija iz prve, druge i treće hrvatske lige - naglasio je Pacak.

Vrbanović o Šimuniću

Nakon lijepih vijest, na red su stigle one malo manje lijepe. HNS je iznio stav kako je ponašanje Josipa Šimunića neprimjereno.

- Teška, goruća pitanja imamo. Nakon jednog velikog uspjeha došla je jedna neprimjerena gesta za sportske terene i dobili smo i u ovom trenutku od Fife dopis, a bio sam i s Platinijem, a sve će vam reći Damir Vrbanović - najavio je Davor Šuker, pa je riječ preuzeo Vrbanović:

- Stav HNS-a je da je ponašanje Šimunića neprimjereno. Žao nam je što je to zasjenilo veliku pobjedu. Mi ne bježimo od Šimunićevog poteza, ali ljudski je griješiti. Naš šokira što se u zadnjih nekoliko sati sručila lavina na našeg igrača. Šimunić je danas bio u savezu i dao je priopćenje koje će uskoro biti objavljeno. On je zgrožen činjenicom da bi njegova gesta imala veze s ustaštvom. Svi koji ga poznaju, znaju da on nije to mislio. On kreće u pravnu bitku, a imat će i podršku Saveza u tome - rekao je Vrbanović te dodao:

- Fifa je na dopis Fare otvorila postupak i tražila je službeno priopćenje.

- Ne bih špekulirao o kaznama. U ovakvim stvarima treba pogledat kontekst kada se dogodilo. Nije on prvi koji je to započeo, taj povik se čuo već i ranije na stadionu.

- Vrijeme će pokazati kada ćemo donijeti odluku o Šimuniću.

O transparentu 'Zapamtite Vukovar'

Osvrnuo se Vrbanović i na transparent 'Zapamtite Vukovar' koji je HNS morao ukloniti po naredbi Fife.

- Hrvatska ima specifičnu situaciju kada je u pitanju status kod Fife i Uefe. Svi smo emotivno doživjeli Vukovar, a delegat ga nije tako doživio. Mi smo pokušali delegatu sve objasniti, tražili smo minutu šutnje i taj transparent. On se vjerojatno uplašio i tražio je objašnjenje Fife. Nakon što je došao dopis, mi smo transparent maknuli - rekao je Vrbanović te dodao:

- Transparent je zasmetao Fareu kad već pitate.

- Prijavu Fare imam na stolu, tako da je to jedina istina.

Šuker o ljepšim temama

- Utakmica u Reykjaviku je primjer pravog fair-playa i dok god ću biti u Fifi i Uefi to ću naglašavati.

- Novac dijelimo 60 posto Savezu, a 40 posto igračima. Morat ćemo sjesti i vidjeti kako će se među igračima podijeliti jer smo imali dva stručna stožera. 500.000 eura smo već isplatili igračima, a isto toliko ćemo isplatiti za Island. To znači da je podijeljeno u omjeru 50-50. U nogometu je najvažnija televizija i zato je tu dio velikog kolača.

- Drago mi je da je i BiH na prvenstvu, ali ih ne želim u grupi. 6. prosinca je izvlačenje, ide naša velika delegacije jer želimo odabrati i kamp. Nadam se da ćemo dobiti utakmice južnije zbog kiša - rekao je Šuker.

Tekila prije utakmice

- Puno je lakše je biti igrač nego djelatnik Saveza. Inače ne pijem, ali prije utakmice sam morao popiti tekilu. Nema levata u nogometu, pa tako ni Island. Ja njima u budućnosti želim svu sreću jer su pokazali da su prijateljska zemlja.

- Borit ću se da utakmice igramo ranije, oko 18 sati, jer nema infrastrukture.

Sljedeće godine kamp

- Mogu najaviti da ćemo sljedeće godine krenuti u projekt centra za reprezentaciju. Nadam se da nećemo morati igrati u Budimpešti, Ateni. Imamo sredstva i krećemo u projektu. U futsalu imamo infrastrukturu i tu ćemo se sigurno kandidirati za neko natjecanje.

- Želim zamoliti da Hrvatska dobije jedan civilizirani stadion na kojem ti neće padati kiša. Nadam se da ćemo sljedeće godine imati bar svoj krov nad glavom i biti s nekim stadionom.

- Zašto ne bi mi imali neki stadion koji može organizirati europski Superkup, kad već to može Prag.

- Dogovorili smo usmeno i pismeno Japan, Meksiko, Kanadu. Kovač je za varijantu da igramo u Europi. Imamo Nizozemsku, Švicarsku. Opcija je da pred odlazak odigramo neku utakmicu prije nego poletimo. Ali to je sve na izborniku. Ići ćemo utakmicu po utakmicu kao 1998. godine.

- S Platinijem sam razgovarao i on nam je čestitao.

O kazni Mandžukiću

- Bit će jedna utakmica kazne i pokrenut je disciplinski postupak - zaključio je Šuker.

Izvor: vecernji.hr