FIFA i UEFA ukidaju suspenziju nogometnom savezu BiH

NS BIH, sunspenzija udaljenje, Komitet za normalizaciju
Nakon velikog broja primjedbi nogometnog saveza Republike Srpske i 'pobunjenih' županijskih saveza iz FbiH, vodeći ljudi svjetskog nogometa održali su sastanak u Zurichu i kako se čini se - malo se 'smekšali'.

Na sastanku odbora za normalizaciju NSBiH i predsjednika FIFA-e i UEFA-e, Seppa Blattera i Michela Platinija, održanog 11. svibnja u sjedištu FIFA-e u Zurichu, rečeno je da su se stekli svi preduvjeti da delegati Skupštine NSBiH 26. ovog mjeseca podignu ruku za statut i praktički novi početak nogometa u BiH.

Prihvaćeni su prijedlozi da se u budućem Izvršnom odboru NSBiH odluke donose sa 12 glasova, te da se prvi predsjednik Saveza na Skupštini bira sa 45 glasova delegata. Također, međunarodne asocijacije prihvatile su primjedbu da se broj kandidata za članove Izvršnog odbora sa tri smanji na dva.

- Zvuči baš dobro, ali zaista je sve tako i izgledalo. Prijem kod Blattera i Platinija bio je više nego srdačan, a naročito poštovanje ukazali su predsjedniku Odbora Ivici Osimu i ambasadorima Sergeju Barbarezu, Dušku Bajeviću i Faruku Hadžibegiću. Mora se reći da to nije djelovalo kao kurtoazni sastanak, za Dnevni Avaz je prenio svoje dojmove sa sastanka generalni tajnik NSBiH, Jasmin Baković.

Nogometna reprezentacija BiH tako će najvjerojatnije nesmetano nastaviti s natjecanjem u svojoj grupi kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2012. u Ukrajini i Poljskoj.

Nogometaše BiH najprije 3. lipnja očekuje utakmica protiv Rumunjske u gostima, a već nakon 4 dana će kod kuće igrati protiv Albanije. FIFA i UEFA naložile su NS BiH da pripremi navedene utakmice, te Skupštinu na kojoj će se potvrditi odluke o amandmanima na Statut, pa će suspenzija i formalno biti ukinuta do kraja mjeseca svibnja.

monet.ba