FOTO  FAN SHOP NK ŠIROKI BRIJEG Svrha je ojačati kult kluba

Fan Shop NK Široki Brijeg, NK Široki Brijeg

Fan shop svakog većeg kluba u svijetu, veliki je izvor prihoda i znatna financijska injekcija koja klubu omogućuje lakše funkcioniranje. Pojedini klubovi skupo plaćene nogometne zvijezde znaju gotovo isplatiti na prodaji dresova igrača koji je stigao u njihove redove.

Kupnjom rekvizita iz Fan shopa omiljenog kluba, navijači se, osim na direktan način pomažu svom voljenom klub, poistovjećuju s njim. 

Tako je NK Široki Brijeg prije četiri godine dobio svoj službeni Fan shop. Kako je sve krenulo odgovor smo potražili na adresi Fra Didaka Buntića 74, točnije na stadionu Pecara gdje se sami Shop i nalazi.

"Fan shop je pokrenut u sezoni 2014/2015. To je bila sezona kada je naš klub osvojio naslov jesenskog prvaka i sezona u kojoj se očekivala dupla kruna. Međutim, u drugom dijelu sezone kola su krenula nizbrdo i Široki je na jedanaesterce poražen u finalu Kupa BiH od Olimpica, a nakon toga, u zadnjem kolu u utakmici o kojoj se i danas priča, na Pecari remizirao sa Zrinjskim te po prvi put nakon 12 godina, ostao bez igranja u Europskim natjecanjima", kaže za Hercegovina.info Mario Mandić.

Fan Shop NK Široki Brijeg,NK Široki Brijeg

-No, da se vratimo na početak priče, inicijativa o pokretanju Fan shopa krenula je od tadašnjeg predsjednika Upravnog odbora NK Široki Brijegi osobe bez koji ovaj klub ne bi bio tu gdje je danas – Zlatana Mije Jelića, koji je uvidio da je za klub kakav je NK Široki Brijeg, Fan shop prijeko potreban. Gospodin Jelić, odlučan kakav jest, vrlo brzo je prihvatio sve prijedloge dizajna majica s klupskim motivima, modernog navijačkog šala, a u ponudi smo tada imali privjeske za ključeve i, naravno dres našeg kluba.  Prije samog pokretanja Fan shopa, organizirana je marketinška kampanja: fotoshooting s nogometašima koji su imali ulogu modela, druženje s navijačima u centru grada, uz zanimljiv program, nagradne igre, pokretanje programa članstva, itd.  Navijači i simpatizeri Širokog pokretanje Fan shopa su dočekali s oduševljenjem i vrlo brzo osigurali nešto iz ponude za sebe ili za poklon dragim osobama. Međutim, Fan shop je u početku funkcionirao samo na dane kada su se igrale domaće utakmice, a osim toga, narudžbe je moguće bilo napraviti samo online. No to je bio dio testnog razdoblja koji je proglašen uspješnim, da bismo kasnije, uz dogovor s tadašnjim direktorom NK Široki Brijeg – Zoranom Bubalom, koji je također imao veliko razumijevanje i bio spreman pomoći u svim segmentima, osigurali prostor za Fan shop u Gradskoj športskoj dvorani Pecara, koji će raditi svakodnevno i to se nastavilo i do dana današnjeg.

Kažimo nešto i o rekvizitima koje on nudi?

-U Fan shopu je moguće nabaviti svu službenu opremu koju nose naši nogometaši: od šorceva i dresova, trenirki, polo majica, zimskih jakni, itd., ali i navijački program – majice s posebno dizajnom klupskim motivima za sve uzraste, moderne hoodie majice s kapuljačom, nekoliko vrsta šalova, zidnih satova, pop socket držača smartphone uređaja,privjesaka za ključeve, auto mirisa, majice za ljepši spol, kompletan baby program, ali i zastave našeg grada i županije, itd.

Posebno su nam se svidjeli rekviziti za one najmlađe navijače.

-Da, kao što smo spomenuli, u ponudi imamo i program za najmlađe s nekoliko vrsta baby bodyja u ponudi, a tu su i kapice i siperci, koji su zadnjih godina jako čest poklon prilikom rođenja djeteta ili rođendana i drugih prigoda.

Fan Shop NK Široki Brijeg,NK Široki Brijeg

Koliko su se zapravo Širokobriježani poistovjetili s Plavima s Pecare. Koliko kroz nabavku stvari iz fan shopa pomažu svom klubu?

-Svrha Fan shopa od samog početka bila je ojačati kult kluba te ponuditi navijačima i simpatizerima jedan vid programa koji će ih još više povezati s klubom. Zadnjih godina svjedoci smo konstantno dobre posjećenosti na tribinama Pecare, gdje se također postigla određena doza „uniformiranosti“, pošto možemo vidjeti da najveći dio navijača i simpatizera svoj klub bodri odjeven u dresove, klupske majice itd., a isto se može primijetiti i u neformalnim šetnjama gradom.

Fan Shop NK Široki Brijeg,NK Široki Brijeg

-Ekipa okupljena oko Fan shopa u suradnji s dijelom ekipe unutar samog kluba predvodeći Markom Karačićem pokrenula je i mnoge aktivnosti kao što su druženja igrača s navijačima u centru grada, čime smo htjeli navijačima, a pogotovo najmlađima još više približiti klub, kao i veliki broj nagradnih igara za navijače za vrijeme utakmice ili putem društvenih mreža. Organizirali smo i oproštaj Wagnera s navijačima, gdje je veliki broj navijača došao i fotografirao se s legendarnim nogometašem našeg kluba u prostorijama Fan shopa, a otada na našem zidu stoji uokviren dres s potpisom Wagnera, koji će tu ostati dok god Fan shop bude postojao.

Fan Shop NK Široki Brijeg,NK Široki Brijeg

-Ne treba zanemariti da smo i među prvima u državi pokrenuli službenu klupsku Facebook stranicu, koja je, uz Facebook stranice FK Željezničara i FK Sarajeva, jedina verificirana službena stranica jednog nogometnog kluba u državi.

-U suradnji s tadašnjim direktorom kluba Zoranom Bubalom, pokrenuli smo i organizaciju više koreografija, čije su fotografije obišle cijeli svijet, pretprodaju ulaznica i marketinške aktivnosti koje su im prethodile, kao i kampanja „Svi na Pecaru – Kup je naš“, pred finale Kupa BiH, kada su ulaznice bile rasprodane i nekoliko dana prije održavanja utakmice. Isto je ponovljeno na utakmici s Aberdeenom, kada je jednostavno nemoguće bilo doći do ulaznice nekoliko dana prije utakmice.

Fan Shop NK Široki Brijeg,NK Široki Brijeg

Dražen Bagarić napadač Plavih s Pecare s godišnjom ulaznicom

-Pokrenut je i program vjernosti putem članskih iskaznica, gdje je navijačima ponuđen popust na artikle Fan shopa, kao i na godišnje ulaznice, čime direktno pomažu svome klubu. No, priči o velikim ciframa od prihoda Fan shopa ipak nema mjesta, jer se ne radi o velikom gradu ili klubu s ogromnim brojem navijačke baze, a također treba uzeti u obzir i bitnu činjenicu da je naš klub jedan od rijetkih klubova u ligi koji uopće ima vlastiti Fan shop. Smatram da je svrha samog postojanja Fan shopa jačanje kulta kluba i podizanje razine navijačke svijesti kod navijača, kao što smo već naveli, a ako isti može biti samoodrživ – onda je cilj postignut.

Kaže Mandić kako je od samog početka krenula prodaja putem interneta.

-Prodaja putem interneta razvijena je od samog pokretanja Fan shopa, a program koji nudimo jako je zanimljiv našoj dijaspori te su česte isporuke prema Njemačkoj, Irskoj, SAD-u, Australiji, Kanadi, itd.

Što je ono što navijače Širokog u shopu najviše privlači i za čime najviše posežu?

-Najtraženiji artikl svakako je dres našeg kluba, koji je najčešći poklon dragim osobama, bilo da se radi o proslavama rođendana, godišnjica, i drugih prigoda. Odmah iza t-shirt majice kratkih rukava te hoodie majice, koje su po mnogima najprivlačniji artikl iz naše ponude.

Fan Shop NK Široki Brijeg,NK Široki Brijeg

Koliko tu još ima prostora za napredak kroz marketing i promociju?

-Što se tiče prostora za napredak, uvijek ga ima i nadam se da ćemo s vremenom postati još bolji u svim segmentima i ponuditi navijačima još više pogodnosti, kao i još veću ponudu rekvizita.

Bliži nam se Božić, u tijeku je i akcija povodom radosnih dana koji su pred nama?

-Kao i dosadašnjih godina, i pred ovaj Božić smo organizirali promotivne akcije na najtraženije artikle Fan shopa, čime smo željeli olakšati kupovinu poklona svim navijačima koji dragim osobama žele pokloniti rekvizit iz našeg Fan shopa pod bor, zaključio je Mario Mandić za Hercegovina.info