Europska liga: Poraz Rijeke na Rujevici

HNK Rijeka, HNK Haduk, HNK Rijeka, NK Osijek, HNK Rijeka, rijeka, HNK Rijeka, HNK Rijeka, Europska liga

... drugi krug natjecanja. Hrvatski prvak je prije 14 dana slavio u Beču 3-1, no sinoć su Austrijanci uzvratili na Rujevici ostvarivši još uvjerljiviju pobjedu. Junak utakmice bio je dvostruki strijelac Dominik Prokop (41, 62), a golove za goste zabili su i Tarkan Serbest (73), te Cristoph Monschein (83).

Za Rijeku je zabio Domagoj Pavičić (61), dok je Josip Mišić u 72. minuti zaradio isključenje. Riječani su doživjeli težak poraz, najteži uopće otkad igraju na Rujevici, te se najvjerojatnije opraštaju od ambicija da dočekaju europsko proljeće.

Austria je u Rijeci pokazala da se radi o momčadi koja igra puno bolje u gostima nego doma, dok je igra Rijeke bez svog najboljega igrača Gavranovića bila vrlo blijeda. Kada su Riječani u 61. minuti uspjeli izjednačiti samo minutu kasnije primili su drugi gol, a onda ih je pokopalo isključenje Mišića te su Austrijanci lako došli do uvjerljive pobjede, a kriza hrvatskog prvaka se i dalje produbljuje.

Rijekin trener Kek je susret počeo bez svog najboljeg napadača Marija Gavranovića, ali se vratio oporavljeni Brazilac Heber, dok su Austrijanci u Rijeku došli gotovo bez kompletne prve obranbene postave. Susret je započeo vrlo žustro s obje strane, a već u 5. minuti Gorgon je mogao zabiti svojem bivšem klubu, ali je njegov udarac s 20-tak metara otišao tik uz lijevu vratnicu.

U 13. minuti opasnim dalekometnim udarcem uzvraća Pires, a Prskalo je uspio to obraniti. U 18. minuti ukazala se nova velika prilika za Gorgona čiji je prizemni udarac s desetak metara austrijski vratar bravurozno obranio. Prskalo je u 34. minuti obranio iznimno opasan slobodan udarac Holzhausera iskosa s desne strane, a u 41. minuti Austrijanci su poveli.

Pires je napravio prodor po lijevoj strani i dodao loptu do Prokopa, a napadač Austrije je prošao kroz čak trojicu braniča Rijeke i plasirao je pokraj nemoćnog Prskala u mrežu. Gledatelji su zvižducima "nagradili" lošu izvedbu Riječana u prvom dijelu u kojem se nisu uspjeli nametnuti desetkovanim gostima, javlja Hina.

Drugo poluvrijeme započelo je opasnim udarcem Prokopa i novom intervencijom Prskala, a Kek je već nakon nekoliko minuta uveo Mateija i Kvržića. To se isplatilo u 61. minuti kada je na ubačaj Kvržića Pavičić glavom proslijedio Gorgonu koji pametno ostavlja loptu natrag Pavičiću, a Rijekin veznjak pogađa sami lijevi kut vrata.

No, veselje je trajalo nepunu minutu - Gluhaković je prošao po desnoj strani i uposlio Prokopa koji iz prve cilja i pogađa sami kut. U 64. minuti Prskalo maestralno, i to nogom, brani udarac Piresa koji je išao sam na riječkog vratara, a u 70. minuti slično reagira i njegov kolega sa suprotne strane Pentz na udarac Pavičića.

U 72. minuti Rijeka je ostala s igračem manje jer je isključen Josip Mišić zbog udaranja Prokopa bez lopte. Samo minutu kasnije stigla je i kazna- treći gol Austrie. Ubačaj iz slobodnog udarca iskosa s desne strane Gorgon je nespretno proslijedio do potpuno samog Serbesta, koji glavom lako pogađa s tri metra.

Poslije trećeg primljenoga pogotka igra Rijeke se raspala, Austrijanci su propustili nekoliko prilika za četvrti gol, koji je došao u 84. minuti nakon precizne akcije Piresa i Holzhausera, koju je okončao Monschein.

U drugom susretu iz ove skupine AEK i Milan su odigrali 0-0, baš kao i prije dva tjedna na San Siru. Marko Livaja je za AEK zaigrao od 60. minute, dok je Nikola Kalinić u dresu Milana dobio priliku u zadnjih devet minuta.

Nakon četiri kola na ljestvici vodi Milan s osam bodova AEK ima šest, Austrija četiri boda, dok je Rijeka na začelju s tri boda. U idućem kolu Rijeka 23. studenog gostuje u Ateni kod AEK-a, dok se u drugom susretu sastaju Milan i Austrija.

Natjecanje po skupinama završava 7. prosinca susretima Rijeka - Milan i Austrija - AEK.