Engleska u strahu: Huligani se vratili na stadione!

Nogometna Engleska ovih dana bruji samo o obračunu Manchester Cityja i Uniteda u polufinalu Carling Cupa. Ne toliko zbog same utakmice, koliko zbog navijača Crvenih vragova.

Oni su svojim incidentnim ponašanjem posjetili na neka davna vremena, prije ere Željezne Lady Margaret Thatcher, koja je sredinom 80-tih godina prošlog stoljeća nizom zakonskih mjera iskorijenila huliganizam na engleskim stadionima.

Doduše, huligani nakon toga nisu mirovali i svih ovih godina su bili aktivni, pogotovo na gostovanjima izvan Otoka, ali samo poprište odigravanja nogometnih utakmica bilo je lišeno bilo kakvih nereda, osim povremenih upada na travnjak koji su rigorozno kažnjavani.

  • AFP

No, upaljena baklja na samom stadionu ili gađanje opasnim predmetima između navijača je bilo nezamislivo sve do tog naelektriziranog gradskog derbija na Eastlandsu.

Pristaše Manchester Uniteda, čini se, ciljano su došli raditi nerede koristeći pikado strelice, golf loptice i ostalo 'oružje', kako su napisali britanski mediji, iako su na ulazu strogo pregledavani.

Prema policijskom izvještaju i izjavama svjedoka, navijači oba kluba su se na stadionu međusobno gađali kovanicama, plastičnim bocama, pa čak i mobitelima, a pojedini nedužni gledatelji, uključujući ženu i jednog maloljetnika, zaradili su posjekotine.

  • AFP

Čupale su se i sjedalice kako bi se njima gađali suparnički navijački tabor, a navodno su razulareni huligani čak razbijali WC školjke i urinirali po zidovima stadionskih toaleta. Vrhunac je bila zapaljena baklja na tribini s Unitedovim navijačima, što nije viđeno na utakmicama engleskih klubova najmanje 20-tak godina

Ni to nije sve. Ispred stadiona je i prije i poslije došlo do obračuna kamenjem, a čak su se ciglama razbijala stakla na automobilima. Navijači Uniteda su čak pokušali probiti policijski kordon na putu prema stadionu kako bi se obračunali s pristašama Cityja, a bez razloga su napali i jednog 60-godišnjaka.

Uhićeno je 18 osoba, od kojih je šest navijača Cityja i 11 Unitedovih fanova, dok je jedan uhićeni opisan kao neopredijeljeni. Sve ovo zabrinulo je Engleski nogometni savez, pogotovo u svjetlu kandidature za Svjetsko prvenstvo 2018.

Net.hr