FOTO  Elvedin Begić predsjednik Nogometnog saveza BiH, Ljubojević i Beus dopredsjednici

Dosadašnji dopredsjednik Komiteta za normalizaciju Begić je na sjednici Skupštine NSBiH u Sarajevu pobijedio jedinog protivkandidata Josipa Bevandu.

Begić je u drugom krugu tajnog glasanja osvojio 36 glasova delegata, dok je Bevanda dobio povjerenje 23 delegata.

On je prvi predsjednik Saveza sa četverogodišnjim mandatom.

"Zadovoljan sam ovim izborom, jer želim da nastavim ono što je započeo Komitet za normalizaciju čiji sam bio dopredsjednik", kratko je izjavio Begić nakon izbora.

Njegov protukandidat Bevanda, odustao je od kandidature za dopredsjednika Saveza te je pozicija drugog dopredsjednika pripala Ivanu Beusu.

Prvi dopredsjednik je Darko Ljubojević, koji je u glasanju pobijedio jedinog protivkandidata Milorada Sofranića. Dobio je 38 glasova, u odnosu na 22 glasa za Sofranića, također u drugom krugu glasanja.

Ljubojević i Beus su također do sada bili članovi Komiteta za normalizaciju, a njihov današnji izbor označio je svojevrstan trijumf tog tijela.

Izborom predsjednika i dvojice dopredsjednika Saveza službeno je prestao mandat Komiteta za normalizaciju.

Izboru predsjednika i dopredsjednika prethodilo je glasanje za članove Izvršnog odbora NSBiH. Šezdeset delegata Skupštine biralo je 13 članova Izvršnog odbora, s obzirom da su dva mjesta rezervirana za predsjednike entitetskih saveza po službenoj dužnosti.

Tako su se Mati Joziću (Nogometni savez Federacije BiH) i Miletu Kovačeviću (Fudbalski savez Republije Srpske) u IO pridružili: Senad Islam, Ivan Perić, Ivan Beus, Elvedin Begić, Amer Halep, Nurudin Peštalić, Ibrahim Adilagić, Josip Bevanda, Muhamed Begagić, Milorad Sofrenić, Zlatko Spasojević, Darko Ljubojević i Dragan Kulina.

Fena